“It’s just not happening guys. Sorry” — tot deze slotsom kwam James Seyffart, ETF-analist bij Bloomberg, afgelopen zaterdag toen hij de kans op goedkeuring van de spot ether ETF’s overdacht.

Hij verwees daarbij naar dit artikel van Bloomberg-collega Emily Graffeo. De ETF-aanvragers die zij sprak rekenden allemaal op een afwijzing, omdat ze toe nu toe haast niets van toezichthouder SEC gehoord hadden. “Most people are universally expecting a disapproval order”, zei Bitwise-jurist Katherine Dowling.

De deadlines voor de eerste twee aanvragen lagen nog maar een paar dagen in de toekomst. VanEck zou uiterlijk op donderdag 23 mei antwoord moeten krijgen, en ARK 21Shares op vrijdag 24 mei.

Op de dag waarop het Bloomberg-artikel verscheen, schreef het gezaghebbende Politico.com een commentaar over de rol van crypto in de politieke arena en de presidentsverkiezingen. Dit was een reactie op de met ruime meerderheid aangenomen wet waarmee SAB-121 wordt ingetrokken. We schreven daar vorige week uitgebreid over.

“De kruistocht tegen crypto van senator Elizabeth Warren staat onder druk vanuit haar eigen partij”, opent het stuk. Later merken ze op dat deze “clash over crypto policy” samenvalt met het prominenter worden van crypto als thema in de verkiezingscampagne tussen Trump en Biden.

“Wij houden er rekening mee dat de strijd de komende maanden intensiever wordt”, schreven we vorige week. Maar dat het deze week al zo duidelijk zichtbaar zou worden, was voor ons ook een verrassing.

Afgelopen maandag kwam Eric Balchunas, de andere Bloomberg ETF bro, in de lucht met een update over de ether ETF’s: “Wij verhogen onze kans op goedkeuring van 25% naar 75%”. Met daarbij de verklaring dat het in toenemende mate een politieke kwestie is geworden.

James Seyffart, die van de eerdere “It’s not happening guys”, bevestigde de inschatting van Balchunas. Hij zag de humor er zelf ook wel van in, en geeft ruiterlijk toe dat hij ernaast zat: “I was wrong people. But so was the entire market. I am sorry.”

De markt vond het geweldig nieuws. De koers van ether spoot binnen 24 uur met zo’n 25% omhoog naar boven de 3800 dollar. Op alle mogelijke manieren maakte de een-na-grootste cryptomunt duidelijk dat de dalende kortetermijntrend ten einde was. Op dinsdag sloot de koers boven de dalende trendlijn (1), boven het 50-daags gemiddelde (2) en met een hogere top dan begin april (3).

Donderdagavond rond 23.00 uur Nederlandse tijd volgde de inmiddels breed verwachte goedkeuring. De markt is vooralsnog niet erg onder de indruk. De koers staat inmiddels weer onder de top van begin april.

Niet alleen ether profiteerde. Ook de koers van bitcoin maakte een flinke stap omhoog naar 71.900 dollar, het hoogste punt sinds 8 april. De verklaring daarvoor is dat de goedkeuring van de ether ETF een signaal is dat de politieke wind aan het draaien is. Aanstaande maandag zullen we dit in de Alpha News uitgebreider behandelen.

Ook bij bitcoin was het enthousiasme van korte duur. Gisteren werd de cryptomarkt overspoeld door zwakte. Net als overigens goud, zilver, aandelen en obligaties. Maar zou er werkelijk sprake zijn van een hernieuwd vertrouwen en optimisme, dan hadden bitcoin en ether zich daar niets van aan getrokken.

We gaan het straks hebben over het verloop van deze nieuwe daily cycle. Zouden we al voldoende kracht hebben om overtuigend uit te breken boven de 73.800 dollar, of gaan we nog een maand of twee extra zijwaarts in het huidige prijsbereik? De komende week wachten we af of we een hogere bodem (HL) gaan neerzetten, bij voorkeur boven het 50-daags gemiddelde.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Ether ETF’s goedgekeurd, wanneer gaat de handel van start?
  2. Hoe succesvol worden de ether ETF’s?
  3. Kapitaalstroom naar bitcoin komt weer op gang
  4. Een nieuwe daily cycle