Afgelopen weekend kwam niet alleen de maand juni tot een einde, maar ook het tweede kwartaal en het eerste half jaar van 2023. Een mooi moment om wat uit te zoomen en naar het grote plaatje te kijken. Waar staat de cryptomarkt nu?

Bitcoin

Bitcoin is de maand juli rustig begonnen. De koers suddert al twee weken zijwaarts in het prijsbereik van 29.400 tot 31.500 dollar. Dat is een dikke 20% hoger dan de eerste helft van juni, toen zorgen over de aanklachten van de SEC tegen Coinbase en Binance de stemming bepaalden. De koers lag toen rond de 25.500 dollar.

Die zorgen lijken inmiddels ver in de achteruitkijkspiegel te liggen. Optimisme en hoop kleuren nu het sentiment, aangewakkerd door de potentiële entree op de cryptomarkt van grote financiële instellingen zoals BlackRock, Fidelity en Deutsche Bank.

In de grafiek hieronder hebben we een pijl gezet bij vrijdagmiddag 30 juni. Toen daalde de koers in korte tijd 5 procent naar het laagste punt van de afgelopen week. Dat was een schrikreactie op het nieuws dat de SEC de lopende ETF-aanvragen niet adequaat zou vinden.

Volgens insiders heeft de SEC tegen de beurzen waaraan de ETF’s genoteerd gaan worden gezegd dat er belangrijke informatie ontbreekt. Namelijk met welke cryptobeurs er een toezichtsovereenkomst is afgesloten om marktmanipulatie te kunnen herkennen. Inmiddels hebben alle aanvragers een nieuwe versie van hun papierwerk ingediend. Allemaal noemen ze Coinbase als toezichtspartner.

De koers herstelde snel en sommige ETF-analisten zien de reactie van de SEC als bemoedigend. Het verhaal van de ETF is nog springlevend. De scherpe reactie van de koers laat ook zien dat de markt op spanning staat. De lijn tussen hoop en ongeloof is flinterdun.

De maandgrafiek

Afgelopen vrijdag kwam er een eind aan de maand juni, het tweede kwartaal en het eerste half jaar van 2023. En dat zag er voor bitcoin prima uit:

  • Maand: +11,9%
  • Kwartaal: +7.0%
  • Half jaar: +84,2%

Laten we voor de gelegenheid eens kijken naar de maandgrafiek van bitcoin. Daarop vertegenwoordigt elke candle een maand waardoor je gemakkelijk een groot tijdvak kunt overzien en de ruis van de korte termijn buiten beeld brengt. De grafiek hieronder beslaat tien jaar.

Onderin staat een indicator met de geheimzinnige naam MACD. Dat is de afkorting voor moving average convergence/divergence. Het toont de mate waarin een kort en een lang voortschrijdend gemiddelde van elkaar weglopen (divergentie) of naar elkaar toe kruipen (convergentie). Het vertelt iets over de richting en sterkte van de huidige trend.

Je ziet in de onderstaande grafiek bij (A) dat de twee MA-lijnen van de MACD elkaar snijden, wat een indicatie is van de omkering van een trend, in dit geval van bearish naar bullish. De hoogte van het histogram geeft aan hoe ver die twee lijnen uit elkaar bewegen.

De MACD is een lagging indicator en kun je gebruiken als bevestiging van iets wat je al wist, in dit geval dat een maandenlange periode van accumulatie voorbij is, en dat we begonnen zijn aan een periode van stijging.

Bij de prijs van bitcoin hebben we het 20-maands gemiddelde getekend, dat is een traag bewegende scheiding tussen stijgende en dalende trends. Bij (B) zie je dat we voor het eerst sinds april 2022 weer boven dit gemiddelde zitten. Voor sommige beleggers een reden om hun allocatie aan bitcoin te vergroten.

Realized price

Een andere manier om de bitcoinmarkt van het afgelopen half jaar te beoordelen is door te kijken naar de verhouding tussen de koers en de realized price. Dat is de gewogen gemiddelde aankoopkoers van alle bitcoin in omloop, soms ook wel de investor cost base genoemd.

Hoe hoger de koers boven de realized price uitstijgt, des te meer ongerealiseerde winst er nog verzilverd kan worden. De verhouding tussen die twee, de MVRV, is daarom een aardige indicator van de mate van onderkoeling en oververhitting van de markt.