“Bitcoin raakt all-time high. Wanneer volgt de doorbraak?” — dat was de titel van de Markets van vorige week. In de vorige bullmarkt duurde het 16 dagen. Op 30 november 2020 zagen we de eerste serieuze poging om door de grens van 20.000 dollar te breken. Die mislukte. Pas op 16 december was het raak en steeg de koers met overtuiging naar nieuwe records.

Vorige week dinsdag 5 maart bevonden we ons in een vergelijkbare situatie. De koers steeg naar het hoogste punt van de bullmarkt van 2021 op 69.000 dollar. Op de eerste ontmoeting met deze magische grens volgde een felle reactie. De tijd was nog niet rijp. Maar hoe lang zou het deze keer duren?

Het antwoord kwam al na 6 dagen. Afgelopen maandag steeg de koers met overtuiging naar ver boven de 70.000 dollar. Het hoogste punt ligt inmiddels op 73.800 dollar. Een stijging van 75% in iets meer dan een maand. Indrukwekkend!

In 2020 keek de koers na het doorbreken van de all-time high niet meer om en vertrok naar grote hoogtes. Binnen drie weken was de koers verdubbeld en stond boven de 40.000 dollar.

Dat is deze keer anders. De energie verdween donderdag wat uit de markt en in de nacht van donderdag op vrijdag daalde de koers terug onder de 66.000 dollar. Mogelijk is dit het begin van een langere correctie. We komen daar aan het eind van deze Markets op terug.

Aan de ETF’s heeft het deze week in elk geval niet gelegen. Zelfs op een zwakke dag als donderdag stroomt er nog geld de fondsen in. Dinsdag was zelfs de beste dag ooit, gemeten in dollars én in bitcoins. De instroom over alle ETF’s heen bedroeg 1,05 miljard dollar en 15.246 bitcoin.

CoinShares maakt wekelijks een rapport van alle “digital asset fund flows”. Ze kijken dus breder dan alleen bitcoin en breder dan alleen de Amerikaanse spot ETF’s. Dat is prettig, want daarmee filter je in elk geval verhuizingen tussen twee fondsen eruit. Zij noteerden vorige week met 2,7 miljard dollar de grootste instroom ooit. De netto fund flow komt dit jaar uit op 10,3 miljard dollar. Dat betekent dat de kans groot is dat we deze week het vorige jaarrecord van 10,6 miljard dollar in 2021 inhalen. Halverwege maart al.

De grafiek hieronder toont de groei van de Amerikaanse spot ETF’s in bitcoins in de afgelopen zes weken. Van deze week staan er nog maar vier dagen in, en de laatste dag zijn voorlopige cijfers. We zijn benieuwd of de koersdaling van vannacht en vanmorgen zorgt voor een eerste grote dag van uitstroom, of dat de ETF-beleggers hun posities vasthouden. Dat weten we volgende week!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Premium Members:

  1. Targets voor bullmarkt 2024-2025
  2. Macro-economische cijfers
  3. Aandelen van cryptobedrijven
  4. Correcties vergeleken
  5. De komende weken