De legendarische hedgefondsmanager Paul Tudor Jones, die op Black Monday in 1987 zijn naam vestigde door zijn vermogen te verdrievoudigen, moet lachend erkennen dat zijn bitcoinpositie bijzonder is. Door de hele bearmarkt heen heeft hij vastgehouden: “I never sat on a horse that long”.

Tudor Jones behoort ongetwijfeld tot de grofweg 1 miljoen mensen die zich wholecoiner mogen noemen. Of daar nog veel bijkomen? Dat valt te bezien, immers hoe meer mensen dat willen, des te duurder het wordt.

Verder kijken we in deze Markets naar twee cohorten die Checkmate noemde in de podcast die we in de Deepen van woensdag bespraken: de ‘investeerders met ballen’ en de ‘true cost basis’.


Een miljoen wholecoiners

Vorige week hadden we het in Markets over het rustige deel van de bearmarkt waarin je vrij van hype en hysterie kunt bouwen. Een voorbeeld van een bedrijf die dat doet is Glassnode.

Het bedrijf is opgericht in de lente van 2018 en bouwde de rest van dat jaar en in 2019 in alle rust aan wat nu een leidend platform voor blockchain-analyse is. De clustering in entiteiten, de verdeling in cohorten van kleine shrimps tot grote whales en de wekelijkse Insights die ze sinds 2020 uitbrengen hebben zonder twijfel bijgedragen aan acceptatie onder professionele partijen in de vorige bullmarkt.

Daar eindigt het niet. Deze bearmarkt bouwen ze verder. Zo introduceerden ze recent een backtesting suite en onveranderlijke datareeksen. Gestandaardiseerde en betrouwbare data zijn onmisbaar voor een volwassen asset class.

Rafael Schultze-Kraft, een van de oprichters van Glassnode, zette deze week onderstaande grafiek op Twitter met als bijschrift: “1 million wholecoiner addresses”.

Bron: @n3ocortex

Een wholecoiner is iemand die tenminste 1 hele bitcoin bezit. Hoeveel daarvan zouden er zijn? Er is geen 1-op-1 relatie tussen adressen en personen. Er zijn mensen met meerdere adressen en er zijn adressen met meerdere mensen. Zo zullen er ook wholecoiners zijn die hun bitcoin(s) bij een bewaarpartij hebben ondergebracht.

Toch geeft dit cijfer te denken. Voor hoeveel mensen zou het überhaupt weggelegd zijn om een wholecoiner te worden?

Adam Back vroeg zich dit ook af. Hij zag de grafiek van Rafael en dacht: ‘cool, op naar de 10 miljoen’, maar realiseerde zich toen dat dit misschien wel helemaal nooit gaat gebeuren:

Want als 10 miljoen mensen in een paar jaar tijd 1 bitcoin proberen te kopen, zou dat de koers omhoog stuwen. En veel van de huidige bitcoiners zullen niet verkopen.

Tuur Demeester voegde daaraan toe dat er wereldwijd 56 miljoen miljonairs zijn, mensen die meer dan 1 miljoen dollar bezitten. En dat dus “maar een fractie van de miljonairs van vandaag zich ooit een wholecoiner zal kunnen noemen”.