Bitcoin is het jaar 2023 gesloten op een koers van 42.300 dollar. Dat is een stijging van 155% ten opzichte van de opening op 16.500 dollar. Het beste jaarrendement sinds 2020!

Het is ook het een-na-hoogste jaarslot ooit. Alleen 2021 eindigde met 46.200 dollar een klein beetje hoger. Dat betekent ook dat we met de stijging van 2023 bijna de hele daling van 2022 hebben goedgemaakt.

💡
Live Q&A op Discord: dinsdag 9 januari om 20.00 uur

Zouden we dinsdagavond al weten of de bitcoin ETF van BlackRock goedgekeurd is? Hoe dan ook een mooi moment om elkaar te spreken in de volgende live Q&A in Discord. We beginnen om 20.00 uur en een uur later sluiten we af. De sessie is voor iedereen toegankelijk, ook voor Free Members.

Zit je nog niet op Discord? Geen nood, aanmelden is snel en eenvoudig. Klik op deze link, login of maak een account aan, en de rest spreekt voor zich. Kost je maximaal een paar minuten!

Dezelfde koers als twee jaar geleden, maar een wereld van verschil. Toen hadden we net de euforie van een bullmarkt achter de rug. Luna, Celsius, 3AC, FTX en DCG moesten nog instorten onder het gewicht van hun fraude en te hoge risico’s. Haast nergens ter wereld was nog zicht op serieuze regulering van de cryptomarkt.

Wat is er veel gebeurd. De boeven zitten in de bak, Binance staat onder Amerikaans toezicht en de Europese cryptowet MiCAR gaat dit jaar van kracht. Bitcoinmining is gedraaid van probleem naar onderdeel van de oplossing. En in de VS staan meer dan tien grote financiële instellingen op het punt een bitcoin ETF te lanceren.

En van oververhitting op de cryptomarkt is nog geen sprake. Natuurlijk, de groep ‘degen gamblers’ is altijd blijven spelen en knutselen. Er is altijd wel ergens een nieuwe meme-coin of meme-NFT aan het opkomen of verdwijnen. Maar van grootschalige hype onder particuliere beleggers is nog geen sprake. Een prima startpunt van 2024!

De bitcoinkoers (blauw) met het jaarslot (groen)

Het einde van het jaar was ook het einde van de maand december. Een goed moment om de maandgrafiek erbij te pakken. Daar zien we met een resultaat van +12% de vierde stijgende maand achter elkaar.

De koers bevindt zich riant boven het 20-maands gemiddelde, die op de lange termijn een goede scheiding is tussen bull- en bearmarkten. Voor het eerst na de bearmarkt is dit gemiddelde weer aan het stijgen. Een (late) bevestiging van de nieuwe stijgende trend.

Laten we eens kijken naar wat er de afgelopen week gebeurde. Er was flink wat turbulentie op de cryptomarkt. De markt is duidelijk gespannen over de mogelijke goedkeuring van de Amerikaanse spot-ETF’s.

Onderstaand overzichtje toont de lijst aanvragers zoals Bloomberg die woensdag publiceerde. Kijk ook eens naar de kolommen met de authorized participants (AP’s). Dat zijn de partijen die aandelen in de ETF’s door de ETF-uitgever laten maken en ze daarna op de markt brengen.

Daar staan Jane Street en JP Morgan bij. Volgens Coindesk wil Goldman Sachs deze rol invullen voor BlackRock en Grayscale. Niet alleen de 11 ETF-uitgevers uit onderstaande lijst zijn betrokken, maar praktisch alle grote namen in de Amerikaanse financiële sector.

We verwachten dat de komende dagen alle partijen hun definitieve aanvraagformulieren publiceren, waardoor ook de nog ontbrekende AP’s bekend worden. Ook zullen dan de beheerskosten bekend zijn. Hoe lager die zijn, des te aantrekkelijker het is om de ETF voor lange tijd aan te houden.

Bron: Bloomberg-analist James Seyffart

Is de komst van de ETF’s ingeprijsd? Wij denken dat goedkeuring grotendeels in de koers van bitcoin verwerkt is. Maar wat niet ingeprijsd kan worden, is de instroom van nieuw kapitaal dat nu geen toegang heeft tot bitcoin. Beleggers die een ETF nodig hebben om bitcoin te kopen, kunnen hun overtuiging dat de ETF er komt nu nog niet tot uitdrukking brengen; die ETF is er eenvoudigweg nog niet is.

Niemand weet hoe groot die instroom zal zijn. In deze Alpha Markets noemden we drie analisten die in de drie jaar na de goedkeuring tussen de 150 en 300 miljard dollar aan nieuw kapitaal verwachten. Dat alleen zou voor een koersstijging van 30.000 tot 60.000 dollar zorgen. Maar het blijft gissen. Wij denken dat het heel erg afhangt van de marktcyclus. Geen bullmarkt? Weinig instroom.

Een belangrijke bron van dat verse kapitaal zouden beleggers zijn die worden bijgestaan door financial advisors. Dat zou goed nieuws zijn, aangezien zij voor een vrij constante vraag zorgen, wat de tot nu toe vrij heftige marktcyclus zou dempen.

Bitwise Invest deed onderzoek onder 437 financial advisors. Van de adviseurs die geïnteresseerd zijn in een allocatie aan bitcoin wacht 88% op de komst van de ETF’s. Maar 39% verwacht ook echt dat die ETF er in 2024 komt. Dat suggereert dat ze nog niet staan te trappelen voor de poorten van de ETF’s, en dat het best even kan duren voordat instroom van nieuwe beleggingen op gang komt.

Een realistisch scenario is dat de koers na goedkeuring eerst flink stijgt, op z’n minst naar 48.000 dollar. Maar dat daarna een langere correctie begint. Pas na een paar maanden, laten we zeggen in het tweede of derde kwartaal, is er voldoende steun voor koersen die zich structureel boven de 50.000 dollar begeven.

Een argument voor dit scenario is dat iets boven de 48.000 dollar een paar belangrijke koersen liggen die een draaipunt kunnen vormen op de lange termijn.

  • Op 48.200 dollar ligt er een horizontale weerstand, gevormd door de top in maart 2022.
  • Op 48.500 dollar ligt de golden ratio, precies 61,8% van het verschil tussen top en bodem, afgeleid uit de fibonacci reeks. Op financiële markten zien we vaak dat de koers op dit niveau draait of pauzeert. Dat gebeurde ook in de vorige twee cyclussen.
De bitcoinkoers in de afgelopen 10 jaar

Als we iets verder inzoomen, zien we hoe zo’n correctie eruit kan zien. Stel dat de koers eerst stijgt naar 48.000 dollar, en daarna daalt naar 38.000 dollar (T1), dan is dat een correctie van 21%. Het 200-daags gemiddelde levert bijna 30% daling op en de zone tussen 31.500 en 32.500 zo’n 33%.