In de nacht van woensdag op donderdag was het zover: de koers van bitcoin stond voor het eerst boven de 100.000 dollar. Twitter werd overspoeld met screenshots van de koers, en de Telegram van Satoshi Radio met fapganzen. Flessen champagne gingen open en herinneringen werden opgehaald. Het was feest.
En terecht. Velen herinneren zich nog levendig de ellende van de bearmarkt waarin ze met diamanten handen hun positie hebben vastgehouden, of dat ze tegen het negatieve sentiment in zijn ingestapt. Deze mijlpaal is niet zomaar komen aanwaaien.
Tegelijk weten we ook dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Voordat we kunnen spreken van een uitbraak boven de 100.000 dollar hebben we meer bewijs nodig.
Toen we de marktupdate van Satoshi Radio opnamen, zaten we net een paar uur boven de ton. Dat op zichzelf was het vieren waard. Maar we bespraken ook de fragiliteit van zo’n kakelverse uitbraak. Eigenlijk wilden we het volgende zien:
- Verdere stijging tijdens de Amerikaanse beurstijden, aangezien Amerika de laatste weken leidend is.
- Een heel etmaal boven de 100.000 dollar, zodat alle handelszones de kans krijgen om op deze koers te reageren.
- Een dagslot en daarna een weekslot boven de 100.000 dollar.
- Voortzetting van de nieuw ingezette trend naar 110.000 dollar.
En dat kregen we allemaal niet.
Al tijdens de Amerikaanse sessie daalde de koers van het hoogtepunt van 104.000 dollar naar rond de 98.000 dollar. Na het sluiten van de beurs zagen we zelfs een flash crash naar 92.000 dollar op Coinbase en 90.500 dollar op Binance.
De daling van 98.000 dollaar naar 92.000 dollar duurde maar drie minuten, en weer drie minuten later was de koers alweer hersteld naar 96.000 dollar. En zo eindigden we de dag min of meer op de koers waar we begonnen.
De markt zal nu opnieuw zijn kracht moeten bewijzen door een uitbraak boven 98.500 dollar en daarna 100.000 dollar. Een uitbraak van de RSI kan een eerste indicatie zijn.
Tijdens de wilde rit — omhoog, omlaag en terug naar het begin — zijn veel hefboomhandelaren uit hun positie geduwd. Coinglass noteerde bijna een miljard dollar aan liquidaties.
Aan de reacties te zien op sociale media voelde het behoorlijk gewelddadig. Toch was de daling van top naar bodem maar 12%. Het is vooral het absolute getal van 12.000 dollar omlaag dat voor grote ogen zorgt. Als we deze bullmarkt daadwerkelijk koersen boven de 200.000 dollar zien, zullen we nog wel heftigere stijgingen en dalingen meemaken.
Hoe nu verder? Dat is onzeker. De omstandigheden zijn gunstig, maar de schok van gisterenavond kan wat onzekerheid en angst in de markt hebben gebracht. We zullen de komende dagen zien hoe dat uitpakt.
Eén positief signaal is de kracht van altcoins. Die werden tijdens de flash crash van bitcoin ook wel even uit hun evenwicht gebracht, maar ze bleven over het algemeen genomen sterker dan bitcoin. En dat is opvallend. Als de markt de risicobereidheid verlaagt en richting een correctie gaat, zou je verwachten dat altcoins het aanzienlijk slechter doen.
Hieronder staat de grafiek van de bitcoin dominance, het marktaandeel van bitcoin ten opzichte van de hele cryptomarkt. We hebben de stablecoins eruit gefilterd.
De dominance lijkt nu eindelijk zijn stijgende trend op te geven. In de vorige bullmarkt zagen we tussen eind december en begin mei een periode van 20 weken waarin de dominance daalde van 76% naar 41%. Altcoins deden het uitzonderlijk goed. Gaan we nu ook zo’n tijd tegemoet?
Het zou kunnen. We wachten nog even een weekslot af, maar als je van plan was om een positie in alts in te nemen, dan is dit wel de tijd om dat te doen. In Discord hebben we hiervoor een nieuw kanaal gemaakt: The Trading Zone. Daarin maken we een topic per belegging. BTC, ETH en SOL, maar ook de aandelen Coinbase en MicroStrategy, en groepjes zoals memecoins en mining-aandelen.
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- “Bitcoin is een speculatief asset, net als goud”
- Een verkeerd getimed adrenalineshot voor de wereldeconomie?
- Indicatoren voor de top van deze bullmarkt
- Waar staan we in de daily cycle?