Op 14 maart bereikte de koers van bitcoin met 73.800 dolar het hoogste punt ooit. Dat is inmiddels zes weken geleden. Het laagste punt van de correctie waar we nu inzitten ligt op 59.600 dollar, een daling van 19%. Op de grafiek tekent zich het prijsbereik tussen 60.000 dollar en 74.000 dollar af. Daar zitten we sinds begin maart in, bijna twee volle maanden.

Inmiddels ligt de koers ook al een week of twee onder het 50-daagse gemiddelde, een bevestiging dat de stijgende trend van februari en maart ten einde is. Op de grafiek hieronder hebben we de vorige keer dat dit gebeurde (1) en deze keer (2) in het oranje aangegeven. Tot nu toe lijkt deze correctie best wel op die van januari.

Voor de timing kijken we naar de daily cycle van bitcoin, die gemiddeld genomen zo’n 60 dagen duurt. Een volgende daily cycle low zou met deze lengte rond half mei vallen. Dat kan een derde bodem op 60.000 dollar zijn, maar ook een stuk lager. In beide gevallen verwachten we de komende twee weken nog zwakte voor de cryptomarkt.

Deze zwakte zien we ook terug bij de geldstromen naar de Amerikaanse spot bitcoin ETF’s. Het aantal bitcoins in de kluizen van de tien ETF’s is nauwelijks toegenomen ten opzichte van half maart. Zeker de laatste drie weken is het erg rustig. Is deze stilstand tijdelijk, of eindigt hier het sprookje van de ETF’s? Verderop meer hierover.

Zes dagen geleden vond de bitcoin halving plaats. In de Alpha News van afgelopen maandag blikten we hier al uitgebreid op terug. Met de halving werd het runes-protocol gelanceerd, wat vanaf het eerste moment zorgde voor sterk toegenomen activiteit en torenhoge transactiekosten.

Tot aan maandag maakte deze extra fees de gehalveerde subsidie nog meer dan goed. “Van de halving hebben miners tot dusver weinig last gehad”, schreven we. Laten we eens kijken hoe we er nu voor staan.

De grafiek hieronder toont de subsidy in de lichte tint, en de fees in de donkere tint. Bij elkaar vormen ze de totale opbrengst voor de miners: block reward = block subsidy + fees. In maart en april lag de totale beloning iets boven de 900 BTC per dag, precies wat we verwachten. Een subsidy van 900 BTC en daarbovenop een fooi van enkele tientallen bitcoins aan fees.

Sinds de halving is de subsidy zoals verwacht gehalveerd naar 450 BTC per dag. Bij elkaar opgeteld hebben de fees het verschil tot en met gisteren min of meer goedgemaakt. In totaal is in zes dagen 2659 BTC aan fees betaald, en de gemiste subsidy in die periode is 2700 BTC. De laatste twee dagen lagen de fees met 259 BTC en 106 BTC echter al flink onder de 450 BTC die we verloren bij de halving. Het lijkt ons erg waarschijnlijk dat de miners het vanaf nu toch echt moeten doen met minder inkomsten!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Stilstand bij de ETF’s, is dit tijdelijk?
  2. Things we like to see
  3. De kostprijs van bitcoin mining bij verschillende bedrijven
  4. Gaan we de komende maanden zijwaarts?