Ken je dat moment dat je in het voorjaar buiten loopt en je voor het eerst weer je jas uitdoet omdat het voorjaarszonnetje warm genoeg is? Het moment dat de eerste krokussen en narcissen weer kleur geven na maanden van grijs?
Dat is nu.
Na acht maanden van stagnatie is de koers van bitcoin uitgebroken naar een nieuwe all-time high van 77.000 dollar. De bitcoin ETF’s zagen donderdag met 1,37 miljard dollar de grootste instroom ooit. Handelsvolumes braken records en ook altcoins en crypto-aandelen doen mee.
Is dit het begin van een nieuwe bullrun? Of moeten we nog even de kat uit de boom kijken? Daar gaan we het zo over hebben, eerst gaan we naar Jerome Powell.
Gisterenavond om 20.00 uur maakte de baas van de Amerikaanse centrale bank bekend dat de beleidsrente met 25 basispunten daalt naar de bandbreedte van 4,5% tot 4,75%. Dat was conform verwachting. De Q&A met de pers om 20.30 uur was belangrijker.
Alle vragen die gesteld moesten worden, werden gesteld. De antwoorden van Powell waren telkens geruststellend en beslist. Alles is onder controle:
- De verkiezingen: “Op de korte termijn hebben de verkiezingen geen invloed op ons beleid. Verder gaan wij niet speculeren over mogelijk begrotingsbeleid.”
- De obligatiemarkt: “De rente is iets gestegen omdat de markt een hogere groei verwacht. Wat gestegen, maar nog steeds lager dan een jaar geleden.”
- De inflatie: “Het beleid is nog steeds remmend. Inflatieverwachting is netjes verankerd. We verwachten geen grote problemen.”
- De economie: “Volgend jaar zou wel eens sterker kunnen zijn dan dit jaar.”
Kortom, Powell is optimistisch en vastbesloten om een zachte landing in de geschiedenisboeken te zetten. Hij geeft risicobeleggingen groen licht om voorlopig nog even lekker verder te stijgen.
De grafiek hieronder toont de blauwdruk van de zachte landing die Powell voor ogen heeft. De rente rustig laten meedalen met de inflatie, en de economie zo niet te veel remmen en niet te veel stimuleren, het liefst zo precies als mogelijk.
Thom praat ons straks verder bij over de stijgende rente op langlopende staatsobligaties. Powell wuift vragen hierover weg, wat ons doet denken aan de reactie op de oplopende inflatie in 2021. Powell: “Transitory” en Lagarde: “Just a little hump”. Zien we opnieuw een onderschatting van een probleem?
Nu is het hoog tijd om naar bitcoin te kijken.
Drie weken geleden schreven we over de prille signalen dat de stijging van 52.500 dollar op 6 september naar (toen) 68.000 dollar anders was dan voorgaande keren.
Vorige week zagen we dat de koers deze vroege aankondiging bevestigde. Voor het eerst sinds maart weer een hogere top (HH) na een reeks lagere toppen (LH).
Deze week kunnen we daar een uitbraak naar een nieuwe recordkoers aan toevoegen. En dat brengt ons bij een lastig vraagstuk. Op welk moment beschouwen we deze uitbraak als het begin van een nieuwe stijgende trend? Wanneer gaat deze koerssprong over van ruis naar signaal?
De afgelopen tijd was erg turbulent op de financiële markten. Bedrijfsresultaten, macro-economische cijfers, presidentsverkiezingen en een rentebesluit. Welke koersbeweging komt nu waardoor? Er zijn verschillende krachten tegelijk werkzaam en dat maakt het zicht beperkt. Het liefst wacht je in zo’n situatie tot de mist is opgetrokken en het stof is neergedwarreld, om pas daarna conclusies te trekken en je positie aan te passen.
Op dat punt zijn we bijna aangekomen. Vorige week schreven we over de transitiezone:
We doen er goed aan om het hele gebied tussen 68.000 dollar en 74.000 dollar als transitiezone te beschouwen, de turbulente overgang van ‘al acht maanden gevangen in deze eindeloze correctie’ naar ‘uitgebroken naar nieuwe recordkoersen’. Pas bij acceptatie daarboven kan de champagne open.
We hebben eigenlijk nog nét te weinig zicht en te weinig bewijs om over “acceptatie” en “definitieve uitbraak” te spreken. Maar de signalen zijn sterk genoeg om toch (nu al) ons basisscenario aan te passen van “voor langere tijd zijwaarts” naar “een nieuwe stijgende trend”.
Een voorbeeld van zo’n positief signaal is het handelsvolume dat je in bovenstaande grafiek ziet. Dit is het volume bij Coinbase. Maar ook de handel in gereguleerde futures bij CME zette met 13,2 miljard dollar een record neer. Ook de 4,1 miljard dollar handel in de bitcoin ETF van BlackRock was het hoogst ooit.
Een ander positief signaal is de hoge participatiegraad. Spot, perps, futures en ETF’s doen allemaal mee. Exchanges overal ter wereld. Alle cohorten in de on-chain data. En ook aandelen van alle soorten bedrijven in de cryptosector.
Wat ontbreekt er dan nog? Is dit dan niet voldoende om super bullish te worden? Wat houdt ons tegen?
We willen graag bewijs zien dat de stijging naar boven de 75.000 dollar geen kortdurende afwijking is. Geen anomalie veroorzaakt door de presidentsverkiezingen. En daarvoor willen we in essentie meer van hetzelfde zien. Meer dagen met de combinatie van stijgende koers en hoog handelsvolume. Meer tijd boven de 75.000 dollar. Voortzetting van de trend.
En daar moeten we domweg een paar dagen geduld voor hebben. Dat is de reden dat we vaak een weekslot of maandslot gebruiken om te voorkomen dat we op basis van een korte uitbarsting overhaast conclusies trekken.
Een ander signaal zou kunnen komen van de rest van de cryptomarkt. Bitcoin staat op zijn all-time high, maar voor de meeste altcoins geldt dat nog (lang) niet. Als altcoins mee gaan doen met deze rally dan geeft dat twee signalen. Ten eerste dat er niet alleen wat geld binnen de cryptomarkt heen en weer stroomt, maar dat er nieuw kapitaal bij betrokken is. En ten tweede dat de risicobereidheid toeneemt.
De interessantste grafiek vinden we die van SOL. De munt van het Solana-netwerk was afgelopen winter toonaangevend. Waar de meeste altcoins toen nog diep in de bearmarkt zaten, maakte Solana een indrukwekkende comeback.
Waar veel nieuwe blockchains spooksteden zijn, is het in het Solana-ecosysteem een drukte van belang. Weliswaar voornamelijk door particuliere beleggers die een gokje wagen door op nieuwe memecoins te speculeren, maar toch. Het zou hierdoor best eens kunnen dat de koers van SOL een aardige meetlat is voor het enthousiasme (van retail) over de hele cryptomarkt.
De grafiek hieronder laat de koers van SOL zien van het afgelopen jaar. De koers is al uitgebroken uit de dalende trend (1) en boven de top van 29 juli (2). Van een nieuw hoogtepunt van deze marktcyclus (3) kwam het nog niet. De twee indicatoren onderin zijn ook constructief. De OBV is al uitgebroken (4) en de RSI is op weg uit te breken (5).
Als de komende dagen en weken meer signalen op groen springen, neemt de waarschijnlijkheid toe dat we aan het begin staan van een nieuwe stijgende trend. Een nieuwe bullrun. Misschien wel vergelijkbaar met december tot april 2021. Toen steeg de koers in een paar maanden met 220% van 20.000 dollar naar 64.000 dollar.
Als dat opnieuw zo is, heeft dat grote gevolgen:
- Dan willen we het crypto-gedeelte van onze portefeuille volledig gevuld hebben. Met bitcoin, en eventueel met altcoins en crypto-aandelen.
- Dan moeten we ons voorbereiden op het seizoen van hype, euforie en gekte.
- Dan moeten we een plan hebben liggen voor het nemen van winst.
Daar komen we natuurlijk t.z.t. in de Alpha’s op terug. Eerst kijken hoe het zich de komende week (of weken) ontwikkelt. Interessante tijden!
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Koersdoelen voor de komende bullmarkt
- “Je bent niet bullish genoeg!”
- Primeur in rentegeschiedenis zorgt voor gefronste wenkbrauwen
- De ster van de show: het antwoord op het vraagstuk rondom de uitgebleven recessie
- De wereld op zijn kop
- Einde aan de bitcoin doom dome?