In maart dit jaar was de Amerikaanse bankensector wereldnieuws. Een handvol regionale banken viel om, en van veel andere banken kelderden de koersen. Politieke en monetaire leiders haastten zich naar de microfoons om ons gerust te stellen: “the U.S. banking system is sound and resilient”.

Tijdens die onrust schoot de koers van bitcoin in een week tijd met 40 procent omhoog van 19.500 dollar tot boven de 28.000 dollar. “De bitcoin floreert te midden van chaos op de financiële markten”, schreef het FD op 21 maart.

Dat was het begin van een periode van meer dan zeven maanden in het prijsbereik tussen 25.300 en 31.800 dollar. We zagen twee keer kort een koers rond de 24.800 dollar, iets onder de ondergrens. De laatste keer was op 11 september. Een dag later waren we weer terug in het prijsbereik.

Vanaf dat moment steeg de koers gestaag, gedreven door een stroom aanwijzingen over de goedkeuring van aangevraagde spot bitcoin ETF’s. Tot op 16 oktober, toen Cointelegraph ten onrechte het bericht naar buiten bracht dat de ETF van BlackRock gelanceerd mocht worden. Toen ging de langzame opmars over in een explosieve sprint.

Op 23 oktober brak de koers door de bovengrens van het prijsbereik naar 35.000 dollar. Zou deze stijging bestendig zijn, vroegen we ons af? Vorige week gaven we een bloemlezing van de signalen die wij zien. Het merendeel ondersteunt het idee dat deze uitbraak geen toevallige afwijking is. Geen ruis, maar signaal.

Sindsdien beweegt de koers in een stijgend kanaal. Of een ‘flag or pennant’ zoals Peter Brandt, veteraan in technische analyse, het noemt. Breekt de koers uit dit patroon? Dan ziet hij een eerste prijsdoel van iets boven de 43.000 dollar.

Gisteren leek het daarvan te komen. De koers schoot ineens naar 38.000 dollar. Dat ligt 50 procent boven het startpunt van de stijging op 11 september en is een groei van 42 procent in een maand tijd. Op dit moment ligt de koers met 36.500 dollar weer in het stijgende kanaal.

De bitcoinkoers in de afgelopen 8 maanden

We noemen vaak 25.300 dollar als ondergrens van het vorige prijsbereik, en zien de uitschieters naar 24.750 en 24.900 dollar als afwijking. De komt omdat dit prijsniveau ook eerder al een aantal keer een belangrijke rol speelde. Het was het laagste punt van de Luna-crash en twee keer weerstand in de bodem-periode, in augustus 2022 en februari 2023. De grafiek hieronder laat dat mooi zien met de oranje kruisjes.

Ook de koersen tussen 31.800 en 32.800 dollar komen niet uit de lucht vallen. De blauwe zone vormt de scheiding tussen de bullmarkt van 2021 en de bearmarkt van 2022. Dat we hier nu boven zitten is van behoorlijke betekenis.

Op de grafiek staan ook de 200-daagse en 200-weekse gemiddelden. Die kun je zien als scheidslijnen tussen stijgende en dalende trends. Dat we nu duidelijk boven beide zitten, ondersteunt de hypothese dat we afscheid hebben genomen van koersen onder de 30.000 dollar.

Het ligt voor de hand dat we ergens in de komende maanden de horizontale zone van 31.800 tot 32.800 dollar testen als steun. En misschien zelfs de genoemde gemiddelden die nu op 28.500 dollar liggen. Pas als de koers acceptatie vindt onder deze koersen moeten we onze hypothese herzien.

De bitcoinkoers in de afgelopen 2 jaar

Tot een paar dagen geleden ging bitcoin voorop in de strijd. De meeste andere munten bleven achter. Zelfs ether verloor flink ten opzichte van bitcoin, terwijl die volgens velen inmiddels toch een eigen netwerkeffect en bestaansrecht verworven heeft.

Gisteren kwam daar verandering in. BlackRock registreerde de iShares Ethereum Trust en diende een aanvraag in voor de bijbehorende spot ether ETF. De koers van ether schoot een dikke 10 procent omhoog tot boven de 2100 dollar en maakte daarmee al het verlies ten opzichte van bitcoin in de vier weken ervoor goed.

Toch is ether nog niet op het punt waar bitcoin nu is. Ether heeft pas net z’n 200-daagse en 200-weekse gemiddelde achter zich gelaten. En pas bij een stijging boven de 2160 dollar rekent ook ether af met de bearmarkt van 2022.

De etherkoers in de afgelopen 2 jaar

De heatmap hieronder laat zien dat de cryptomarkt in z’n geheel de afgelopen maand prima presteerde. Je ziet mooi dat bitcoin en ether grofweg dezelfde stijging hebben gemaakt. Maar ook de rest is grotendeels groen.

Het koersverschil met 30 dagen geleden, bron: Coin360

De zee van groen weerspiegelt een algemeen optimisme op de cryptomarkt, en de overstap van moedeloosheid naar opluchting in de marktcyclus waar we vorige week in de Markets over schreven en gisteren in Satoshi Radio over spraken.

De meeste cryptomunten deden het net een stukje slechter dan bitcoin, waardoor de bitcoin dominance steeg. Maar er zijn uitzonderingen. Zo staat solana op een plus van 124 procent en chainlink noteert 102 procent winst in een maand. Van een alt season is echter (nog) geen sprake. Deze munten maken slechts een deel van de achterstand die ze op bitcoin hadden goed.

De grafiek hieronder laat zien hoe bitcoin, ether, solana en chainlink presteerden sinds de top van de marktcyclus op 10 november 2021. Solana steeg de afgelopen 7 dagen maar liefst 19 procent ten opzichte van bitcoin. Maar zelfs nu moet de munt nog 160 procent stijgen om het verlies dat het in de bearmarkt leed ten opzichte van bitcoin goed te maken.

Bitcoin, ether, chainlink en solana sinds de top van bullmarkt in 2021

Okay, de volgende fase in de marktcyclus. De diepste ellende is achter de rug, de paniek en de capitulatie, en ook de moedeloosheid die daarop volgde. Maar de opwinding en sensatie van de bullmarkt zijn we nog niet aan toe.

Hoe zou het komende jaar er uit kunnen zien?