Oktober was een prima maand. De koers van bitcoin steeg met 11% van 63.400 dollar naar 70.200 dollar, en noteerde daarmee het een-na-hoogste maandslot ooit. Het is een trendbreuk na een reeks van steeds lagere eindstanden. Ook zien we voor het eerst sinds maart twee opeenvolgende groene maanden.

De maandgrafiek hieronder neemt alleen de slotstanden in overweging. Met dat perspectief speelt de stagnatie van de koers deze zomer zich af boven de top van de bullmarkt van 2021. De grens van 60.000 dollar was weerstand, en is nu steun geworden.

Ook andere indicatoren ondersteunen het vermoeden dat de bullmarkt nog niet is afgelopen. Het 10-maandse gemiddelde is net als in de zomer van 2023 niet gebroken, en de MACD onderin blijft groen. Een hoopgevend beeld na een aantal zorgwekkende maanden.

Het optimisme over de maandgrafiek wordt ondersteund door de geldstromen van en naar de Amerikaanse spot bitcoin ETF’s. In het eerste kwartaal, direct na de lancering van de ETF’s, verraste de instroom vriend en vijand. Daarna werd het stil.

In de eerste 46 handelsdagen van de ETF’s lag de instroom op gemiddeld 246 miljoen per dag. Die periode eindigde met de all-time high op 14 maart. De 150 handelsdagen daarna zagen we een gemiddelde instroom van 43 miljoen per dag, de optelsom van 57 dagen met uitstroom en 93 dagen met instroom.

Sinds 13 oktober zien we voor het eerst sinds de periode net na de lancering weer serieuze getallen. Dinsdag en woensdag zitten in de top vier samen met 12 maart en 4 juni. Is dit een tijdelijke afwijking? Een foutje? Een uitzondering? Of is dit het begin van een nieuwe periode van structurele instroom?

Op X blijven de ETF-watchers positief:

  • Nate Geraci van The ETF Store merkt op dat de ETF van BlackRock in één dag meer instroom had dan 99% van de ETF’s die dit jaar lanceerden in het hele jaar. “Dit ding wordt een soort dollar-stofzuiger.”
  • Eric Balcunas van Bloomberg vindt het wel gepast dat de grootste instroom op een dag ooit voor de BlackRock ETF er op woensdag voor zorgde dat er nu meer dan 1 miljoen BTC in de kluis van de ETF’s ligt.
  • Matt Hougan en Hunter Horsley van Bitwise zien de laatste weken een verschuiving plaatsvinden: Family offices gaan overstag en kopen bitcoin. “I’ve heard this so often the last two weeks. Phase shift.”

Maar wie kopen die ETF’s nou? Het debat daarover is nog niet beslist. En dan met name hoe de verhoudingen liggen. Een deel komt van arbitranten die het verschil tussen de future- en de spotprijs wegwerken. Een deel komt van particuliere beleggers. Maar professionele partijen zijn er zeker ook.

Eric Balchunas houdt de 13F-formulieren nauwkeurig in de gaten. Daarop moeten grotere vermogensbeheerders hun bezittingen aangeven bij de toezichthouder. Hij zag daar afgelopen week Emory University langskomen, de eerste endowment die bitcoin aanschafte via ETF’s.

Daarmee is het rijtje compleet, aldus Banchunas: “With that every institution type is now represented in the bitcoin ETF 13F’s: Endowment, bank, HF, Ins Co, Advisor, Pension, PE, Holding Co, Vc, Trust, Family Office, Brokerage. Absolutely insane feat for category less than year old, akin to winning all four tennis grand slams before 16th birthday”.

De positieve signalen die we hierboven beschreven spelen zich af op de lange termijn. Als we van wat dichterbij naar de koers kijken, dan is het beeld verdeeld. Voor onze Alpha Plus leden breken we dat beeld in drie stukken: goed nieuws, slecht nieuws en onzekerheid.

We hebben voor hen de volgende onderwerpen:

  1. Bitcoin op korte termijn – goed nieuws, slecht nieuws en onzekerheid
  2. De zachte landing: Alles gaat volgens plan, toch?
  3. Een indicator die de Global Liquidity kan voorspellen?