Gisteren en vandaag waren we met Bitcoin Alpha aanwezig bij Bitcoin Amsterdam, een conferentie met een paar duizend bezoekers in de Westergas in Amsterdam.
We hebben op de workshop-stage een stampvolle zaal meegenomen in hoe Nederland naar bitcoin kijkt. We hebben een paar andere sessies bijgewoond, op de expo rondgelopen en met andere sprekers bijgepraat. Maar een groot deel van de tijd stonden we in de Community Area, waar Satoshi Radio en Bitcoin Alpha prominent aanwezig waren. Het was leuk om tientallen Bitcoin Alpha-leden te ontmoeten en te horen wat hen bezighield.
In onze eigen hoek in de Community Area hebben we een aantal interviews opgenomen die we later in twee afleveringen van Satoshi Radio hebben verwerkt. Beetje rumoerig, maar wel leuk om een indruk te krijgen van hoe het hier was.
Het is een echte bearmarkt-conferentie. Dat klinkt negatief, maar dat is het niet. De mensen die nu nog de moeite nemen om hier aanwezig te zijn, dat zijn de echte liefhebbers. Dat zijn de mensen die er twee jaar geleden ook waren en er over twee jaar nog steeds zijn.
En dat levert veel goede gesprekken op. Prettige kennismakingen, goede deals en fijne inzichten. Het geeft hoop: er zijn zoveel mensen met hun eigen expertise en in hun eigen organisatie met crypto bezig. Bij universiteiten, advocatenkantoren, banken, techbedrijven, ministeries, toezichthouders, family offices en op nieuwsredacties.
Langzaam tekenen zich de thema’s af die in de komende jaren een rol gaan spelen. Voor bitcoin is dat bijvoorbeeld de uitbreidbaarheid. Om het sneller, goedkoper en voorspelbaarder te maken, of de uitdrukkingskracht te vergroten. Dat begon bij ordinals en inscriptions. Maar ook Drivechains, Botanix en BitVM staan in die context.
Er is grote belangstelling voor een onafhankelijke, wereldwijde infrastructuur waarop digitale bezittingen kunnen worden vastgelegd, bewaard en overgedragen.
Geld, aandelen, obligaties, rechten, diploma’s, identiteitsgegevens, creatieve werken, concertkaartjes — steeds meer bezittingen zijn digitaal. En we willen die graag onafhankelijk van een centrale autoriteit kunnen bewaren, en 24/7 binnen een seconde naar de andere kant van de wereld kunnen sturen zonder dat iemand dat tegen kan houden.
De afgelopen twee jaar zijn tal van bitcoiners de wereld over gegaan om over bitcoin te vertellen. Maar in veel gevallen is de observatie toch dat mensen vooral heel graag digitale dollars willen. Jack Mallers bijvoorbeeld, die digitale dollars in zijn bitcoin-app Strike integreerde.
Maar die digitale dollars kunnen we niet als token vastleggen op het bitcoinnetwerk. Wel op ethereum of solana of tron. Maar niet op het netwerk dat het meest bestand is tegen censuur of terugdraaien van transacties. Niet op bitcoin.
En dat doet toch een beetje pijn. Het plaatst bitcoin in een geïsoleerde positie waarin het zijn functie beperkt tot freedom money en digital gold. Nuttig en waardevol, maar niet de volle potentie. Het mooist zou zijn als bitcoin onderdeel wordt van die nieuwe wereldwijde onafhankelijke infrastructuur waarop personen, bedrijven, banken en overheden hun digitale bezittingen vastleggen.
Dit is een van de belangrijke thema’s in de bitcoinwereld, en kwam ook op de conferentie in Amsterdam aan bod. In de sessies en zeker ook in de ‘hallway track’ — de gesprekken aan de bar en de koffietafel.
Ordinals zijn misschien wel een mooi symbool voor het begin van de bredere discussie over de uitbreidbaarheid van bitcoin. Het was leuk om het logo van Satoshi Radio bij de eerste 100.000 inscriptions te krijgen, er zijn er inmiddels ruim 35 miljoen, maar daarna hebben we er niet veel meer naar gekeken. Maar inmiddels is er rond ordinals een levendige community ontstaan van kunstenaars en liefhebbers.
Gisteren waren we te gast bij Ordinal Night in Fabrique des Lumières. Wat we zagen hield het midden tussen een expositie en show waarin tal van digitale kunstwerken werden getoond die als inscription op de bitcoin-blockchain leven. Gaaf om te zien!
Genoeg over Bitcoin Amsterdam, we gaan het nog even over de cryptomarkt hebben.