We zijn aangekomen in misschien wel het lastigste stuk van de marktcyclus. Je hebt een positie ingenomen door bitcoin aan je portefeuille toe te voegen, en nu? Op je handen zitten terwijl links en rechts de altcoins met grote koersbewegingen om aandacht vragen?
Ripple vs. SEC
“XRP, as a digital token, is not in and of itself a ‘contract, transaction[,] or scheme’ that embodies the Howey requirements of an investment contract.”
Deze zin uit de ruling van rechter Analisa Torres in de zaak van toezichthouder SEC tegen Ripple Labs is van grote betekenis. Een digital token is niet per definitie een security, het hangt helemaal af van de omstandigheden waaronder een token wordt aangeboden, verkocht en verspreid.
Specifiek over het geval van het XRP-token dat door Ripple Labs wordt uitgegeven doet de rechter verdere uitspraken. De verkoop aan institutionele investeerders voldoet wel aan de criteria van een securities offering, maar de initiële verkoop aan particuliere investeerders en de verstrekking van tokens als onderdeel van beloning niet.
We zien een grote variatie in de uitleg die aan deze uitspraak gegeven wordt. Is dit een overwinning voor de SEC of juist voor Ripple Labs of zelfs voor de hele cryptosector? Wat hebben andere cryptoactiva zoals ether en solana hieraan? Wat betekent dit voor de secundaire handel en de rechtszaak van de SEC tegen Coinbase?
We zullen de komende dagen de discussie hierover nauwkeurig volgen, en er maandag in de Alpha News verder op ingaan. Vandaag beperken we ons tot wat dit betekent voor de cryptomarkt.
Laten we eerst eens naar bitcoin kijken. Die zat al drie volle weken in het smalle prijsbereik tussen 29.400 en 31.500 dollar toen de markt plotseling in beweging kwam. Niet lang na de uitspraak in de Ripple-zaak noteerde bitcoin met 31.800 dollar de hoogste koers van het jaar.
Waar de koers van bitcoin in een paar uur zo’n 5% steeg, zagen veel altcoins grotere stijgingen. Dat kun je goed zien aan de bitcoin dominance, het deel dat bitcoin inneemt van de totale marktwaarde van alle cryptoactiva bij elkaar.
In de grafiek hieronder zie je dat de bitcoin dominance een snelle stap omlaag maakt terwijl de bitcoinkoers stijgt. Dat betekent dat de marktwaarde van de rest nog harder stijgt. De bitcoin dominance is hiermee terug op het niveau van een maand geleden.
We hebben de grafiek er nog eens bij gepakt die we de afgelopen weken een paar keer gebruikten om de verschillen te tonen tussen bitcoin, ether en de grote altcoins die genoemd werden in de rechtszaken tegen Coinbase en Binance. Aan deze selectie hebben we ripple toegevoegd.
De grafiek begint op 1 juni en laat mooi zien hoe de BlackRock ETF-aanvraag vooral bitcoin wind in de rug gaf, en hoe de uitspraak in de Ripple-zaak vooral altcoins een boost gaf. Daarbij is er nog best veel verschil tussen hoe sterk de verschillende altcoins stijgen. Ripple maakt de grootste sprong, polygon en cardano zitten ertussenin en binance profiteert nauwelijks.
Tijd voor een alt season?
Als we wat verder uitzoomen dan is er voor de meeste cryptoactiva niets wezenlijk veranderd in de structuur van de markt. Bitcoin zit nog onder de 32.500 dollar en ether nog onder de 2150 dollar. Voor beide zijn dat belangrijke volgende niveau’s.
Sommige altcoins laten wat kracht zien ten opzichte van bitcoin, maar we willen daar twee kanttekeningen bij maken.