De rust op de cryptomarkt voelt onwerkelijk, of wellicht onheilspellend. Al zes weken ligt de koers in de smalle band van 100.000 dollar tot 112.000 dollar. Het weekslot van de afgelopen weken ligt dicht bij elkaar:
Week 22: 105.697 dollar
Week 23: 105.784 dollar
Week 24: 105.599 dollar
Het is nu vrijdag in week 25, en nog steeds schommelt de koers rond de 105.500 dollar. En dat terwijl er ontzettend veel gebeurd is binnen en buiten de cryptowereld. Alleen al in de afgelopen anderhalve week zagen we dit:
- Het uitbreken van het conflict tussen Israël en Iran, en de dreiging van escalatie in de dagen erna.
- Veel macro-economische data, waaronder cijfers over inflatie, detailhandel en arbeidsmarkt.
- Rentebesluit en economische verwachtingen van de centrale banken van Japan, Amerika, Zwitserland en Engeland.
- Stablecoinwet GENIUS is aangenomen in de Amerikaanse senaat. President Trump: “Digital Assets are the future, and our Nation is going to own it”. Het aandeel Coinbase maakt een sprong van 16%.
De weekgrafiek hieronder toont in de gele markering de smalle zone waarin het weekslot van de afgelopen zes weken lag. Dat kun je uitleggen als besluiteloosheid, maar ook als een touwtrekwedstrijd tussen bears en bulls.
Zo’n krachtmeting zie je wel vaker als een markt terugkomt bij zijn all-time high. Een deel van de markt verwacht voortzetting van de stijgende trend, een ander deel voorziet stagnatie en neemt winst. En zelfs de optimisten weten dat ze beter kunnen wachten op de uitbraak dan instappen vlak onder een belangrijke weerstand.

Aan de bitcoin ETF’s ligt het niet. Sinds 21 april is er 11 miljard dollar aan nieuw kapitaal naartoe gestroomd. Ook in on-chain data zien we een gestage instroom van verse dollars.
Het lijkt plausibel dat deze instroom op peil blijft, omdat er nogal wat beleggers actief zijn die niet gevoelig zijn voor prijs. Denk aan de vele bitcoin treasury bedrijven en de particuliere beleggers die elke week of maand wat bijkopen.
Daar staat tegenover dat het aanbod bij een bepaalde koers normaal gesproken steeds kleiner wordt. Op een zeker moment heeft praktisch iedereen verkocht voor wie koersen onder de 112.000 dollar aantrekkelijk zijn.
En dan kan het hard gaan, juist omdat de koers zo lang in een steeds smallere zone is samengedrukt. Speculanten hebben hun orders net buiten de grenzen van de zone gelegd, en dat dient als brandstof bij een uitbraak.
Sinds begin april is de trend stijgend, met hogere toppen (HH) en hogere bodems (HL) als belangrijk kenmerk. Ons basisscenario is dat deze trend zich voortzet, en dat we binnenkort naar boven uitbreken.
Bitcoin heeft, net als andere commodities, nog wel eens de neiging om een schijnbeweging naar onderen te maken, en dan met een “move around the apex” alsnog naar boven uit te breken. Het kan daarom geen kwaad om wat terughoudend te zijn met het trekken van conclusies, en pas in actie te komen als de koers boven de 112.000 dollar komt, of onder de 100.000 dollar.

Het is nu nog speculatief, maar toch de moeite waard om te overwegen: het potentiële omgekeerde hoofd & schouders-patroon. In de 3-daagse grafiek hieronder is die goed te zien. Pas bij een uitbraak boven de neklijn is het een geldig patroon. Maar omdat hij, als dat gebeurt, de potentie heeft om flink wat aandacht te vangen, delen we hem nu vast.
We hebben er ook het ritme van de daily cycle in getekend. We zitten nu nog aan het begin van de tweede daily cycle van deze weekly cycle, dag 15 van de gemiddeld 60 dagen. Er is vanuit dat perspectief nog tijd zat om flink verder te stijgen.
We zitten nog ruim boven het dominante gemiddelde voor de marktcyclus, de blauwe lijn in de grafiek. De bullmarkt is intact, en dus is het uitgangspunt dat ook deze weekly cycle weer stijgend zal zijn. Een voor deze bullmarkt kenmerkende cycle zou ons deze zomer naar 150.000 dollar tot 165.000 dollar brengen.
Eerst maar eens de ontknoping van de touwtrekwedstrijd afwachten. Er gebeurt veel, binnen en buiten de cryptowereld. Nieuwe wetgeving in de VS, grote verschuivingen in economieën wereldwijd en een oorlog in het Midden-Oosten. Genoeg potentiële schokken, maar ook een markt die zich er steeds minder van aantrekt. We zijn benieuwd!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Bitcoin naar $800.000 in 2027?
- Economische draai VS is rugwind voor bitcoin
- Trump smijt met stoelen; Powell onbewogen
- De snelle sprong van staart naar staart