“This is really the first wave of the early adopters. And I think the next wave is the much bigger institutions” — Jenny Johnson, CEO of Franklin Templeton, op CNBC over de spot bitcoin ETF’s.

Er is geen twijfel over mogelijk: de Amerikaanse spot bitcoin ETF’s zijn in alle opzichten een succes.

Sinds de lancering op 11 januari houden analisten de geldstromen naar deze fondsen scherp in de gaten. Regelmatig sneuvelden er records. Deze week noteerden we bijvoorbeeld dat het bitcoinfonds van BlackRock als snelste ooit naar een omvang van 20 miljard dollar groeide. In 144 dagen; de nummer twee deed er 985 dagen over.

Ook als je de tien ETF’s als geheel bekijkt, inclusief het fonds van Grayscale waar juist veel bitcoin uit ontsnapte, is de lancering een groot succes. Er stroomde al meer dan 15 miljard dollar aan kapitaal naartoe.

Deze goed gevulde prijzenkast vertelt echter niet het hele verhaal. Hij verhult het verloop van de geldstromen. Eerst twee maanden grote instroom (1), daarna twee maanden stilstand (2), en de laatste paar weken weer nieuwe instroom (3).

Deze week zagen we weer een paar opvallend goede dagen. Dinsdag stroomde er in totaal 887 miljoen dollar de ETF’s in, de op-een-na-hoogste instroom ooit. Alleen 12 maart was beter met een instroom van 1045 miljoen dollar.

Op de grafiek hieronder kun je zien dat de koers steeg in de periode met wekelijks grote instroom, en dat de koers daalde in de periode dat de geldstromen naar de ETF’s tot stilstand kwamen. Dat kan toch geen toeval zijn?

In beginsel zijn de ETF’s gewoon onderdeel van de cryptomarkt. Instroom naar de ETF’s betekent slechts dat bitcoin die eerst in een andere vorm werd aangehouden, nu in de vorm van een ETF in een portefeuille zit.

Maar omdat de ETF’s nieuw zijn, en voor een deel van de beleggers de enige manier vormen waarop ze bitcoin kunnen aanhouden, is het een plausibele aanname dat instroom naar de ETF’s samenhangt met toegenomen vraag van nieuwe beleggers. Zij kopen bitcoin van bestaande beleggers die nu de bitcoin aanhouden in een andere vorm dan de ETF. Resultaat: instroom naar de ETF’s.

De geldstromen naar de ETF’s verklaren echter lang niet de gehele koersstijging. Het ligt daarom voor de hand dat de ETF’s niet de (volledige) oorzaak zijn van de stijging, maar (voornamelijk) een windvaan waarmee we het enthousiasme onder nieuwe beleggers kunnen meten.

In die context is de stelling van Jenny Johnson hierboven interessant. Volgens haar zal er een tweede golf van adopters van de bitcoin ETF’s komen, bestaande uit veel grotere institutionele beleggers. Zien we daar nu het begin van?

We sluiten het deel over de ETF’s af met onderstaande grafiek. Daarin zijn de geldstromen uitgesplitst naar de verschillende fondsen. Dan valt op dat in de eerste golf de uitstroom uit de Grayscale ETF (GBTC) een grote rol speelde.

Die uitstroom bestaat uit een brede waaier aan verkopers. Arbitrageurs die de discount op GBTC wilden opstrijken. Beleggers die naar een goedkoper fonds oversteppen of winst nemen. En curatoren van failliete cryptobedrijven zoals FTX, die voor de schuldeisers GBTC-aandelen liquideerden.

Tegenover die uitstroom stond zo’n grote instroom dat de resulterende netto instroom allerlei records brak. Kijk je alleen naar de instroom, dan is het nog indrukwekkender: de 887 miljoen van afgelopen dinsdag komt dan niet op de tweede maar op de achtste plek.

Kortom, de cijfers van deze week zijn niet verkeerd, maar echt nog niet op het niveau van de hoogtijdagen in maart.

Bron: CheckOnChain

In de eerste grafiek hierboven hebben we met het rechter blauwe vlak de periode gemarkeerd waarin de instroom naar de ETF’s weer positief werd. We zien daarin de koers stijgen van rond de 60.000 dollar naar boven de 70.000 dollar. Zou dit het begin zijn van een nieuwe periode van stijging, vergelijkbaar met half januari tot half maart?

Een ander perspectief op de koers van bitcoin zien we in de grafiek hieronder. Daarin benadrukken we het prijsbereik tussen de 60.000 dollar en 73.800 dollar waarin de koers nu een dikke drie maanden zijwaarts gaat.

Op deze korte termijn zagen we eerst een dalende trend met lagere toppen (LH) en lagere bodems (LL), en sinds begin mei weer een stijgende trend. We zitten inmiddels weer boven het 50-daagse gemiddelde, dat doorgaans de scheidslijn vormt tussen een dalende en stijgende trend.

Dat ziet er constructief uit, maar de correctie is pas echt voorbij als we naar boven de 73.800 dollar stijgen. Tot die tijd is het goed mogelijk dat we langer in dit prijsbereik blijven. “Een langere periode zijwaarts”, zo noemden we het vorige week in de markets.

Wat het wordt, een spoedige uitbraak of een langere periode in dit prijsbereik? Het zou goed kunnen dat we daar dit weekend antwoord op krijgen. Daarover zometeen meer.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Is een uitbraak aanstaande?
  2. Een cup van weken, maanden en jaren
  3. “Bitcoin working on a historic breakout”
  4. Woensdag rentebeslissing in de VS