Expansions don't die of old age: They're murdered

Het lijkt wellicht niet meer dan een grappend onderonsje tussen twee oud-voorzitters van de Federal Reserve. Op 4 januari 2019 stonden Ben Bernanke en Janet Yellen op het podium bij de jaarlijkse bijeenkomst van de American Economic Association. “I don’t think expansions just die of old age”, stelde Yellen, waarop Bernanke gevat antwoordde: “I like to say they get murdered”.

Wat zorgt ervoor dat een periode van economische groei tot een einde komt, en overgaat in een recessie? Telt er ergens een klok af naar nul? Is er een duidelijk patroon of regelmatige cyclus te bespeuren? De economische wetenschap is verdeeld. Er zijn verschillende theorieën die elkaar tegenspreken. En van regelmaat is geen sprake.

Vermoedelijk refereerde Yellen aan een onderzoek van de Federal Reserve van San Francisco dat in 2016 onder haar voorzitterschap plaatsvond. Deze studie concludeerde dat periodes van economische groei niet fragieler worden naarmate ze langer duren. Hoofdonderzoeker Glenn Rudebusch licht toe: “Based only on age, an 80-month-old expansion has effectively the same chance of ending as a 40-month-old expansion”.

Financiële markten wereldwijd hebben een uitzonderlijke week achter de rug. De grootste schok kwam uit Japan, waar de centrale bank onverwacht de rente verhoogde, en de snel duurder wordende yen voor grote verstoringen zorgde. Maar vorige week werd de markt ook opgeschrikt door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie.

Krijgen we dan nu eindelijk de recessie die pessimistische marktvorsers al twee jaar aankondigen? Zal deze periode van economische groei spoedig eindigen? Zo ja, wie gaat hem vermoorden? Straks meer hierover, eerst maar eens kijken naar wat er deze week nu eigenlijk gebeurd is op de cryptomarkt.

Een uitzonderlijke week

Vorige week maandag was de stemming optimistisch. Voor het eerst sinds begin juni stond er weer 70.000 dollar op de borden, en de speech van Trump op de bitcoinconferentie in Nashville zat nog vers in het geheugen. Het was het hoogtepunt na drie weken stijging.

In de dagen daarna kwam de nuchterheid wat terug. De toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell op 31 juli was iets strenger dan gehoopt. En de cijfers over de arbeidsmarkt in de VS waren iets slechter dan verwacht. De koers daalde naar een neutrale 64.000 dollar, met eronder een stevige steun rond de 62.000 dollar.

We schreven daarover:

Nu we de bovenkant van de structuur geraakt hebben, ontstaat de vraag of we ook opnieuw de onderkant bezoeken. Dan zou de koers naar 52.000 dollar moeten dalen, zo’n 20% omlaag. Dat gebeurt niet zomaar, onder de 63.500 dollar liggen eerst nog het 200-daagse gemiddelde op 61.200 dollar en het horizontale niveau van 60.000 dollar als stevige steunen. Daaronder kan het snel gaan.

Het was niet ons basisscenario, maar het is toch gebeurd. De grafiek hieronder toont het verloop van de bitcoinkoers in de afgelopen twee weken, met daarbij de gebeurtenissen. Japan had overduidelijk de grootste impact op zowel koers als handelsvolume. Maar het herstel verliep ook snel. De koers is nu terug op het niveau van voor de beurscrash in Japan.

Laten we uitzoomen en de grafiek van de afgelopen zes maanden erbij pakken. Daarop is de structuur van de correctie te zien waar we sinds 14 maart in zitten. Na vijf raakpunten van de bovenkant, hebben we nu een vierde raakpunt van de onderkant te pakken.

Sterker nog, de koers is er voor korte tijd flink onder geweest. Het laagste punt was 49.000 dollar, de onderkant van het prijsbereik dat we al maanden hanteren als laagste koersdoel voor een normale correctie. Dat speelde zich allemaal af binnen een paar uur. Maandag had een dagslot van 54.000 dollar.

Gisteren steeg de koers van 55.000 dollar naar 61.000 dollar. De candle op de grafiek is indrukwekkend. Het dagslot lag onder het 50-daagse gemiddelde dat nu samen met het 200-daagse gemiddelde op 62.000 dollar ligt. Indrukwekkend, maar op korte termijn onvoldoende om opgelucht adem te halen. Pas bij acceptatie boven de 62.000 dollar sluiten we het hoofdstuk en zijn we terug op een neutrale koers.

Tot slot kijken we naar de weekgrafiek. In de Alpha Markets van 3 mei bespraken we een aantal opties voor het verdere verloop van deze correctie, met als uitgangspunt de mogelijke vorming van een groot cup & handle patroon. Hieronder staat de grafiek van toen, met bijgewerkte data.

Allereerst valt op hoe mooi de candle van deze week eruit ziet, als hij op dit moment zou sluiten. Dat zou het signaal geven dat het retourtje naar 49.000 dollar een afwijking was, en een koers boven de 60.000 dollar op dit moment gepast is.

Zouden we dit scenario verder volgen, dan blijven we nog een maand of twee binnen de structuur van deze correctie, en breken we rond het begin van het vierde kwartaal uit naar nieuwe all-time highs.

Wil je weten wat er de afgelopen week precies gebeurde met de Japanse yen? En waarom we nu niet precies kunnen weten hoe dit zich verder ontvouwt? Luister dan de marktupdate in de Satoshi Radio van deze week.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Was 49.000 dollar de bodem?
  2. Expansions don’t die of old age: They’re murdered
  3. Waar staan we in de vierjaarscyclus?