The labor market is in solid condition, we want to keep it there.
The US economy is in good shape, we want to keep it there.
Jerome Powell

Woensdag verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente met 50 basispunten naar de target range van 4,75% tot 5,00%. Naar verwachting zullen de komende maanden nog meer renteverlagingen volgen. De Fed sluit zich hiermee aan bij andere centrale banken die al eerder aan een reeks verlagingen begonnen waren, zoals die van de Eurozone, het VK, Canada, Zweden en Zwitserland.

Het was een grotere rentestap dan de meeste analisten hadden verwacht. En dat riep vragen op. Is er een probleem? Staat er een recessie voor de deur? Loopt de Fed achter de feiten aan?

De onrust werd verder aangejaagd door de constatering dat renteverlagingen in het verleden vaak tegelijk gesignaleerd werden met economische ellende en neergang op financiële markten. Met bijzondere aandacht voor reeksen die meteen beginnen met een grote stap van 50 basispunten.

This is only the THIRD time in recent history that the Fed has started rate cuts with a 50 bps cut. The previous 2 times, the economy crashed. Is this time different?
The Kobeissi Letter

“This time it’s different” — dat zijn de duurste woorden in financiële markten. Oppassen geblazen dus, met de vraag van The Kobeissi Letter. Je kunt er op twee manieren naar kijken:

Is de uitkomst deze keer anders?

Omdat we geen glazen bol hebben, moeten we scenario’s maken, daar waarschijnlijkheden aan toekennen, en terwijl de toekomst zich ontvouwt de waarschijnlijkheden bijstellen. Een centrale rol in die scenario’s speelt de vraag of de economie “in good shape” blijft, om het in de woorden van Powell te zeggen.

Blijft de economie sterk? Dan zullen de renteverlagingen achteraf gezien worden als “normaliserend” en “de zachte landing begeleidend”. Glijdt de economie een serieuze recessie in? Dan zullen we achteraf constateren dat dit een noodzakelijke renteverlaging was om een diepere recessie te voorkomen. Achteraf win je elke oorlog, zeggen ze dan.

Vooralsnog wijst de meeste data erop dat de Amerikaanse economie in prima vorm is, en is er geen reden om aan te nemen dat die heel snel verslechtert. En dat heeft te maken met de tweede manier om naar de ‘this time different’ vraag te kijken.

Is de situatie deze keer anders?

Er is een wezenlijk verschil tussen het krachtenspel in 2001/2007 (monetary dominance) en in 2024 (fiscal dominance). Bij monetary dominance is het monetaire beleid, zoals rente en QE/QT, de belangrijkste factor in het stimuleren of remmen van de economie. Bij fiscal dominance is die rol weggelegd voor het bestedingsgedrag van de overheid.

Als de Amerikaanse overheid blijft steunen, stimuleren en investeren, en dat financiert uit een begrotingstekort, kan de economie veel beter overeind blijven dan je vanuit het verleden zou verwachten. De verlaging van de rente komt daar dan over enige tijd nog bij als extra steun in de rug.

Misschien krijgt Jerome Powell dan gelijk. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie een zachte landing maakt. Dat betekent dat de inflatie verder omlaag komt, terwijl de arbeidsmarkt en de economie sterk blijven. Een sprookje? Of simpelweg het scenario dat voor ons ligt?

De situatie op 12 september, inmiddels is de VS dus ook begonnen. Bron: Reuters

Nu de Amerikaanse centrale bank een flinke stap omlaag heeft gemaakt, en dit jaar nog verdere stappen verwacht te maken, worden andere centrale banken geprikkeld om te volgen. Daarmee voorkomen ze dat hun munt te sterk wordt en de industrie en export eronder lijden.

Wereldwijd lagere rentes vormen één van de ingrediënten van de ‘global liquidity’, een maat voor de ruimte van spelers op financiële markten om risico te nemen. Stijgt die, dan is dat gunstig voor de cryptomarkt, is vaak de veronderstelling. Laten we daarom op de bitcoingrafiek eens naar boven kijken. Wat is er nodig om naar nieuwe all-time highs te klimmen?

De eerste grote horde is 65.000 dollar. Als de koers daarboven acceptatie vindt, dan verschuiven er een aantal belangrijke indicatoren van rood naar groen. We zullen die straks uitgebreider bespreken.

Acceptatie boven de 65.000 dollar (1) is nog geen garantie op een onmiddellijke overgang naar een nieuwe bullrun, maar het is wel bemoedigend. Het ligt voor de hand dat we dan het tweede station bezoeken, de bovenkant van de structuur van deze correctie. Die loopt momenteel op 68.500 dollar (2). Komen we daarboven, dan rest nog de all-time high zelf, op 73.800 dollar (3).

Kortom, er is nog veel werk te doen voor de bulls. De bewijslast ligt bij hen, zij moeten laten zien dat er iets veranderd is. Zij moeten schade toebrengen aan de dalende trend waar we nu ruim zes maanden in zitten. En de eerste stap is overtuigend afrekenen met 65.000 dollar.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Prijst de futuresmarkt een recessie in?
  2. Federal Reserve ziet nog steeds zachte landing
  3. Waarom de grens van 65.000 dollar belangrijk is