Wat is de drijvende kracht van deze bullmarkt? Wie brengen er nieuw kapitaal naar de cryptomarkt? Wat zijn hun argumenten om juist nu bitcoin te kopen? Wat wordt het belangrijkste thema?

Onze verwachting van de toekomst wordt vaak gekleurd door wat we in het verleden gezien hebben. Voeg de menselijke neiging om overal patronen in te zien daaraan toe, en het is begrijpelijk dat velen de vorige bullmarkten van bitcoin gebruiken als blauwdruk voor wat er komen gaat.

In 2017 en 2021 werd het sensationele stuk van de bullmarkt gekenmerkt door grootschalige hype in alle uithoeken van de maatschappij. Je kon geen kroeg binnen lopen of het ging erover. Het schoolplein, de koffieautomaat en de buurt-bbq: de cryptomanie was niet te ontlopen.

Dat hebben we in deze marktcyclus nog niet gezien. Natuurlijk, de memecoins deden het uitstekend, maar dat was vooral een spelletje van de insiders. Van grootschalige hype buiten de vaste cryptobeleggers is nog geen sprake geweest.

“You are not bullish enough”, horen we de laatste tijd regelmatig. Vaak voorspelt de schrijver dat er iets indrukwekkends te gebeuren staat waardoor de koers onvermijdelijk tot een ongekende hoogte stijgt. Het begin van de hype. Muren van geld, beleggers weer in de rij, omega candles, to the moon.

Vermoeiend, als je het ons vraagt.

Misschien blijft het deze cycle wel saai en stil. Geen trams met hondenplaatjes. Geen beroemdheden die trots belachelijk dure NFT’s laten zien. Geen alt season waarbij kapitaal steeds verder de risk curve af gaat op zoek naar rendement.

Dat zou goed te verklaren zijn. De spectaculaire instorting van Luna, Celsius en FTX is in de krant en op televisie breed uitgemeten. De misleiding en fraude geven nog steeds een vieze nasmaak af en de verhalen van mensen die daardoor alles verloren staan nog op het netvlies. Wie wil daarmee geassocieerd worden? Wie wil daar nog in beleggen?

In september 2022 deed de AFM onderzoek onder Nederlandse cryptobezitters. Daaruit bleek dat 55% van hen geen andere beleggingen heeft naast crypto. Zeker onder jongeren zijn er veel die hun reis als belegger begonnen zijn in de cryptomarkt. Het waren tot nu toe voor het merendeel niet-beleggers die de cryptomarkt op kwamen.

Misschien moeten we voor de volgende verdubbeling — van twee naar vier miljoen cryptobeleggers — naar een andere groep kijken. Misschien komt in deze bullmarkt de groei wel van traditionele beleggers. Beleggers die al een portefeuille hebben met daarin aandelen, obligaties, vastgoed en edelmetalen, maar nog geen crypto.

Die groep is niet op zoek naar de spanning en sensatie van net uitgebrachte memecoins die misschien heel groot worden. Zij hoeven geen handelsplatform met duizend muntjes en risicovolle derivaten. Een procentje bitcoin is al spannend genoeg. En eventueel een paar basispunten ether en solana. Crypto als hot sauce in de portefeuille.

Met een multiplier van 5x is er voor een bitcoinkoers van 250.000 dollar zo’n 800 miljard dollar aan nieuw kapitaal nodig. Dat is maar een fractie van de honderden biljoenen die wereldwijd in beleggingsportefeuilles zitten.

Het lijkt ons een mooi scenario. Een bullmarkt aangedreven door bestaande beleggers, met de ‘beursgang van bitcoin’ als startschot. Zonder al te gekke uitwassen vanuit het cryptocasino. Misschien zijn we inderdaad niet bullish genoeg!

Bron: Eric Balchunas

Het hierboven beschreven scenario is natuurlijk maar één van de mogelijkheden voor deze marktcyclus, maar wat ons betreft wel een plausibele. Als dit zich op deze manier voltrekt, dan kunnen we verwachten dat het deel van de bitcoin en ether dat in de vorm van een ETF-aandeel wordt aangehouden verder stijgt. Een ETF is voor deze doelgroep immers een bekend instrument.

Op de grafiek hieronder zie je onderin de flows naar de Amerikaanse bitcoin ETF’s. De afgelopen weken is de trend stijgend. Afgelopen maandag zagen we zelfs een instroom van 486 miljoen dollar, het hoogste bedrag sinds 5 juni. Het is opvallend dat de ETF’s het zo goed gedaan hebben in een periode dat de koers stevig daalde en de stemming erg pessimistisch was.

Laten we ook even naar de weekgrafiek van bitcoin kijken. De vorige twee weekly candles zien er erg mooi uit. In twee weken van 55.000 dollar naar 68.000 dollar. De candle van deze week heeft nog twee dagen te gaan, maar ziet er nu ook prima uit.

Ons basisscenario is dat op 5 juli een nieuwe weekly cycle is begonnen. Die duurt bij bitcoin gemiddeld zo’n 26 weken, dus grofweg tot het eind van dit jaar. Normaal gesproken is een weekly cycle in deze fase van de bullmarkt stijgend, met in de tweede helft een hogere top (HH) en aan het einde een hogere bodem (HL).

Het zou best kunnen dat we nog een tijdje zijwaarts gaan, en pas in het vierde kwartaal uitbreken naar een nieuwe all-time high. Dat zou de correctie wat symmetrie geven. Maar dát we het komend half jaar naar nieuwe records stijgen, ligt met de kennis van nu wel voor de hand.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Miners klaar met verkopen van hun bitcoin?
  2. Lage volatiliteit op weekgrafiek
  3. Bitcoin geprijsd in goud
  4. Een record aan stablecoin-transacties