Be optimistic in general, but skeptical about the specifics. — Naval

Deze aanbeveling van ondernemer en investeerder Naval Ravikant verwoordt goed hoe wij zaken benaderen, binnen de cryptowereld en erbuiten. Dat komt vast omdat we veel met complexe systemen bezig zijn: de economie, financiële markten en decentrale blockchains bijvoorbeeld.

In een complex systeem is er gedrag dat emergent is aan de interacties tussen onderdelen van het systeem. Dat betekent dat je dat gedrag niet kunt voorspellen door naar het onderdeel zelf te kijken. Complexiteitswetenschapper Peter Dodds verwoordde dat zo:

There's no love in a carbon atom,
No hurricane in a water molecule,
No financial collapse in a dollar bill.

Je kunt best zinnige dingen zeggen over liefde, orkanen, financiële crashes, het klimaat en de adoptie van bitcoin als technologie. Maar zodra iemand heel specifiek denkt te weten hoe het werkt, hoe het verloopt, hoe de toekomst eruit ziet? Be skeptical.

Wat dit betekent voor de bitcoinmarkt? Daar komen we straks op terug. Eerst kijken we naar de koers van vandaag. Die staat voor het eerst sinds november 2021 weer boven de 52.000 dollar. Daarmee is er een einde gekomen aan de correctie die begin januari begon.

Op 11 januari, de dag van de lancering van de spot bitcoin ETF’s, klom de koers van bitcoin naar 49.000 dollar. Het was de kroon op een indrukwekkende stijging van 85% in drie maanden tijd. Het was ook het begin van een correctie.

In anderhalve week daalde de koers met 21% naar een dieptepunt van 38.500 dollar op 23 januari. Maar veel tijd voor tranen was er niet, want een paar dagen later was bitcoin alweer hersteld naar rond de 43.000 dollar. Dat is iets boven de openingskoers van 2024 en het zwaartepunt van het prijsbereik van december en januari.

Daar ging het een tijdje zijwaarts tot de koers op maandag 5 februari ineens begon te stijgen. In de markets van vorige week beschreven we de opvallende stijging van 43.000 dollar naar boven de 46.000 dollar op vrijdagochtend. Dezelfde middag stond de koers al boven de 48.000 dollar.

Er is geen directe oorzaak aan te wijzen in de vorm van een nieuwsgebeurtenis of iets dergelijks. Het meest waarschijnlijk is dat een voortdurende instroom van nieuw kapitaal in de Amerikaanse ETF’s de drijvende kracht is. Alleen al vorige week steeg het aantal bitcoins dat bij deze fondsen in de kluizen ligt met 26.000 stuks.

Op maandag 12 februari begon de koers rond de 48.000 dollar, en in de middag knalden we met duizend dollar per uur omhoog naar boven de 50.000 dollar. Voor het eerst sinds december 2021 zien we dit tienduizendtal weer op de borden staan. En deze keer zonder oververhitte markt en hype onder particulieren!

Inmiddels staan we al een paar dagen rond de 52.000 dollar. Een stijging van 22% ten opzichte van de koers twee weken geleden.

Een belangrijke vraag is of we de periode van zwakte waar we sinds begin januari over schreven nu hebben afgesloten. Voor een antwoord moeten we het nog even over de scheidslijn van 49.000 dollar hebben.

In eerdere marktcyclussen van bitcoin vormde een samenvloeiing van koersen op een vergelijkbare plek een stevige barrière waar de koers maandenlang onder bleef, en pas na de halving boven kwam. Dat zorgt ervoor dat we graag wat meer bewijs willen zien dat de markt de koers daadwerkelijk accepteert boven de 49.000 dollar voordat we conclusies trekken.

Dat betekent bijvoorbeeld dat we graag een weekslot boven de genoemde scheidslijn willen zien, of een test van dat niveau als steun. En verder oplopende koersen met bovengemiddeld handelsvolume. Dat voorkomt dat we een echte uitbraak zien waar het een toevallige uitschieter betreft.

De kern van de vraag is of 23 januari de weekly cycle low was. Zijn we net begonnen aan een nieuwe weekly cycle of moet de bodem nog komen?

  • Optie 1: We hebben de weekly cycle low gehad. Dan zitten we nu in een nieuwe weekly cycle en hebben een maand of 3-4 aan stijging voor de boeg. Dan is te verwachten dat we voorlopig boven de 49.000 dollar blijven.
  • Optie 2: We hebben de weekly cycle low nog voor de boeg. Dan zullen we spoedig zwakte zien in de vorm van lagere koersen, lagere handelsvolumes en een omslag in het sentiment. Een logisch moment voor de bodem is eind maart.

Als ik er waarschijnlijkheden aan zou moeten koppelen, dan zou ik 70% op optie 1 plakken. Het ziet er in allerlei opzichten gewoon goed uit nu.

Dat zou betekenen dat we opnieuw een correctie van tussen de 20% en 23% achter de rug hebben. We hebben deze marktcyclus vier wat grotere correcties gehad. In maart, juni en september 2023 en januari 2024. Allemaal grofweg even diep. En dat is opvallend. In eerdere bullmarkten waren correcties van meer dan 30% gebruikelijk.

Vier correcties van bitcoin tussen de 20% en 23%

Laten we eens kijken hoe het met de spot bitcoin ETF’s gaat. In de Alpha Markets van vorige week zagen we dat de Amerikaanse spot ETF’s bij elkaar dagelijks zo’n 3000 bitcoins aankochten. Gezamenlijk hadden ze toen zo’n 50.000 bitcoin meer in de kluis dan voor de lancering.