Vorige week stond de cryptomarkt in het teken van razendsnelle koersdalingen op maandag en een opmerkelijk herstel een paar dagen daarna. De koers van bitcoin noteerde op het diepste punt 49.000 dollar en stond toen we de vorige Markets schreven op 61.000 dollar:

Gisteren [donderdag 8 juli] steeg de koers van 55.000 dollar naar 61.000 dollar. De candle op de grafiek is indrukwekkend. Het dagslot lag onder het 50-daagse gemiddelde dat nu samen met het 200-daagse gemiddelde op 62.000 dollar ligt. Indrukwekkend, maar op korte termijn onvoldoende om opgelucht adem te halen. Pas bij acceptatie boven de 62.000 dollar sluiten we het hoofdstuk en zijn we terug op een neutrale koers.

“Necessary, but not sufficient”, zeggen we dan. Het snelle herstel was noodzakelijk om verdere schade te voorkomen. Het bevestigde dat de daling naar 49.000 dollar een afwijking was, veroorzaakt door een externe schok. Maar een snel herstel alleen is niet voldoende. Pas als de markt koersen boven de 62.000 dollar accepteert, kijken we weer naar boven in plaats van naar beneden.

De grafiek hieronder laat zien waarom. Tussen 61.000 dollar en 63.000 dollar vloeien belangrijke scheidslijnen samen. Het 50-daagse gemiddelde en het 200-daagse gemiddelde liggen daar. Zij begeleiden trends op korte en middellange termijn. Eronder is bearish, erboven is bullish. Ook ligt er een horizontaal niveau op 63.300 dollar.

Daarmee lijkt de koersdaling van de afgelopen weken op die in juni. Eerst een raakpunt van de bovenkant van deze correctie in het gele vlak. Daarna een daling naar een nieuw dieptepunt en een periode van stagnatie onder de voortschrijdende gemiddelden in het blauwe vlak.

In de afgelopen acht dagen zien we drie pogingen om erboven te komen, en telkens een duidelijke afwijzing. En dat terwijl andere risicomarkten, zoals de Amerikaanse tech-aandelen, wel verder herstel lieten zien.

Een verklaring daarvoor kan zijn dat de koers van bitcoin sterker samenhangt met risicobereidheid in de markt dan met de technologie-sector op zichzelf.

De grafiek hieronder toont de bitcoinkoers naast de verhouding tussen de S&P 500 High Beta Index (SPHB) en de S&P 500 Low Volatility Index (SPLV). Die vertegenwoordigen respectievelijk de meer risicovolle en de minder risicovolle aandelen in de index. De verhouding daartussen zegt iets over hoeveel risico de markt wil nemen.

De enorme slinger in de verhouding SPHB/SPLV laat een sterke risk-off beweging zien tussen 16 juli en 7 augustus. Dat is een veel ruimer tijdvak dan alleen de Japan-crash op 5 augustus. Sterker nog, die lijkt slechts een bescheiden rol te hebben gespeeld.

De terugtrekkende beweging van beleggers valt samen met de periode waarin zorgen over de waarschijnlijkheid van een zachte landing toenamen door een paar iets zwakkere economische cijfers in de VS. Komt er dan toch een recessie? Is de Fed te laat geweest met begeleidende renteverlagingen?

De SPHB/SPLV-verhouding herstelde de afgelopen week flink, net als de koers van bitcoin en de koersen van aandelen. Maar waar de stijging van de Nasdaq-100 de afgelopen drie dagen doorzette, bleven die van bitcoin én van de SPHB/SPLV achter. Een aanwijzing dat we het herstel van de aandelenbeurzen met enig wantrouwen mogen behandelen.

We kijken straks naar onze verwachting voor de komende weken. Deze sectie sluiten we af met een blik op de weekgrafiek. Daarmee kijken we van een iets grotere afstand naar de markt, waardoor we wat meer signaal zien en wat minder ruis.

We zitten nu 24 weken in de blauwe zone, het prijsbereik waarin de toppen van de bullmarkt van 2021 liggen. Het 10-weekse gemiddelde ligt al 20 weken boven het hoogste punt van dit gemiddelde in 2021.

We zien langere wicks aan de onderkant dan aan de bovenkant, wat suggereert dat dips snel worden opgekocht. Daarmee heeft deze periode van bijna zes maanden het karakter van consolidatie (of: re-accumulatie) midden in een bullmarkt.

Als de koers boven de 38.500 dollar blijft, dan is de reeks van hogere toppen (HH) en hogere bodems (HL) intact. Er zit weliswaar veel afstand tussen de laatste top en bodem, maar de oscillator onderin is een aanwijzing dit toch echt de correcte interpretatie is.

De afgelopen maanden lijken op vorige zomer. Toen gingen we zeven maanden zijwaarts, en zaten we tweemaal een periode van zes weken onder het 10-weekse gemiddelde — de gele markeringen. Het is nu wat rommeliger, maar de gelijkenis is toch vrij sterk.

Kortom, ook al is het sentiment niet best en toont de markt op korte tijdsschaal telkens zwakte, van een wat grotere afstand ziet het er nog steeds prima uit. Kenmerken van een voortzetting van de stijgende trend zijn achtereenvolgens een herovering van het 10-weekse gemiddelde, een uitbraak boven de dalende trendlijn, en een nieuwe all-time high.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Extreme Fear
  2. De komende weken
  3. Meer liquiditeit op komst?