Bijdrage van Erik

Donderdag verordonneerde Trump de oprichting van een Strategic Bitcoin Reserve: een fonds dat ervoor moet zorgen dat de bitcoins die de Amerikaanse overheid nu bezit, niet verkocht wordt. De BTC wordt voortaan behandeld als strategisch bezit.

Andere digitale activa vallen erbuiten. Alles behalve bitcoin – sorry Ripple & Cardano – komt terecht in een apart fonds, zonder strategische status. David Sacks, Trumps ‘crypto & AI-tsaar’, noemde het fonds tijdens de aankondiging van het decreet met gevoel voor drama een “Fort Knox voor digitaal goud”.

De Crypto Top

Een dag later vond er een cryptotop plaats in het Witte Huis. Gastheren: Trump – met oranje stropdas – en zijn ministers van Financiën (Bessent) en Economische Zaken (Lutnick), beiden uitgesproken pro-bitcoin. Ook de captains of crypto waren erbij: Brian Armstrong van Coinbase, Michael Saylor van MicroStrategy, en anderen.

Er kwamen geen wereldschokkende mededelingen uit de top. Tijdens de persconferentie benadrukte Trump nog eens dat het tijdperk van crypto-vijandige wetgeving voorlopig voorbij is.

Wat er achter de schermen is besproken, zou op termijn weleens interessanter kunnen blijken. De beheerders van de Strategic Bitcoin Reserve hebben namelijk ook de opdracht gekregen om méér bitcoin aan te kopen. En wel op een manier die budgetneutraal is – zonder een cent belastinggeld:

“The Secretaries of Treasury and Commerce are authorized to develop budget-neutral strategies for acquiring additional bitcoin, provided that those strategies have no incremental costs on American taxpayers.”

Bitcoin bijkopen zonder belastinggeld

Hoe koop je bitcoin zónder dat het geld kost? Daar zijn creatieve oplossingen voor. Het Bitcoin Policy Institute zet er een paar op een rij.

De meest voor de hand liggende is het inzetten van het Exchange Stabilization Fund (ESF). Dit fonds, opgericht in de jaren 30 om de dollar te stabiliseren, heeft 39 miljard dollar in kas en kan zonder toestemming van het Congres worden ingezet. De minister van Financiën mag er onder andere mee handelen in goud, vreemde valuta en “instruments of credit”. Dat laatste is zo breed geformuleerd dat er al gespeculeerd wordt dat het fonds gebruikt kan worden om bijvoorbeeld bitcoin-obligaties aan te kopen van een financiële instelling. Die obligaties keren dan op de einddatum uit in BTC.

Een minder waarschijnlijke – maar interessante – optie is de invoering van de BITCOIN Act, voorgesteld door senator Lummis. Een belangrijk onderdeel van die wet is het herwaarderen van de Amerikaanse goudreserves, waarmee bitcoin gekocht kan worden.

Hoe dat werkt? Sinds het loslaten van de goudstandaard begin jaren zeventig staat de Amerikaanse goudvoorraad nog altijd geboekt tegen een prijs van 42 dollar per ounce. Terwijl de goudprijs inmiddels meer dan 70 keer over de kop is gegaan. Met een simpele boekhoudkundige ingreep zou het ministerie van Financiën dus honderden miljarden aan kapitaal kunnen ‘vrijmaken’ – zonder geld bij te drukken – om BTC van te kopen.

Dat de wet wordt aangenomen is niet waarschijnlijk, maar ook niet totaal ondenkbaar. Het zou een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen halve eeuw: de geleidelijke demonetarisering van goud.

Een digitaal keerpunt

Wat de afgelopen week duidelijk is geworden: de Amerikaanse regering meent het serieus met die bitcoinreserve. En dat geeft bitcoin iets wat het tot nu toe ontbeerde: staatslegitimiteit.

Nu de Amerikaanse overheid openlijk BTC op de balans zet – en houdt – is het voor bedrijven, staten en andere landen ineens een stuk minder controversieel om dat ook te doen.

Wat ooit begon als het speeltje van een stel cypherpunks, ligt nu opgeslagen in een digitale Fort Knox.

Ben je Plus-lid? Dan gaan we door met de volgende onderwerpen:

  1. THORChain: Kwetsbaar decentraal
  2. IMF zet streep door bitcoinstrategie El Salvador?
  3. Ripple’s nieuwe miljoenenmegafoon