Bitcoin verbruikt meer energie dan Argentinië! Bitcoin kookt de oceanen!
Wat een paar jaar geleden begon met alarmistische leuzen van activistische individuen, is anno 2023 te lezen in publicaties van instituten als De Nederlandsche Bank. Heel vreemd is dat niet. Bitcoins stroombehoefte valt op in een tijdperk van klimaatverandering. In het Westen zijn we aan het verduurzamen en zoeken we naar manieren om onze uitstoot te verminderen. In die context ziet het stroomverbruik van een nieuwe technologie als bitcoin er niet goed uit. Voor diegene die bitcoin enkel als speculatief asset ziet, is het de ultieme stok om mee te slaan.
Maar deze oppervlakkige standpunten lijken langzaam maar zeker plaats te maken voor een meer genuanceerd perspectief. De ongeïnformeerde leuzen krijgen concurrentie van doorwrochte inhoud. Deze week in de vorm van een KPMG-publicatie over bitcoins rol in de context van het ESG-raamwerk. We lenen de korte samenvatting ervan van Bloomberg: ‘Bitcoincritici interpreteren de ESG-impact ervan verkeerd’.
ESG is een afkorting die de drie belangrijkste factoren van duurzaamheid samenvat: Environment (milieu), Social (mens & maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur). Hoewel het geen synoniem is van duurzaamheid, wordt deze afkorting in de beleggingswereld vaak wel als zodanig gebruikt. Wie daar als belegger waarde aan hecht, houdt bij zijn beleggingsselectie rekening met factoren als koolstofuitstoot, werkomstandigheden van medewerkers en de mate van corruptie in een organisatie.
Het is natuurlijk onbegonnen werk om als individu ieder asset waarin je belegt volledig door te lichten op alle ESG-factoren. Dat zou ook per belegger tot verschillende inzichten leiden. Om die reden worden de prestaties van een bedrijf uitgedrukt met een ESG-score. Er zijn verschillende partijen en instituten die een ESG-score bepalen voor bedrijven en beleggingsfondsen. De populairste is MSCI, die aan de hand van hun eigen opgestelde MSCI ESG Fund rating fondsen beoordeelt op de ESG criteria.
Zo’n ESG-score past het best bij een onderneming. De afkorting is niet voor niets een evolutie van de drie P’s en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven kunnen hun beleid bepalen, processen optimaliseren op ESG-factoren, en daarover rapporteren aan de buitenwereld. Voor een grondstof, zoals zilver, goud of bitcoin ligt dat lastiger. Een grondstof is er gewoon, en het ligt aan een breed scala aan gebruikers ervan wat z’n ESG-impact is.
De internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG houdt wel van een uitdaging. Twee van de 219.000 medewerkers, Brian Consolvo en Kirk Caron, publiceerden recent een ESG-rapport waarin bitcoin centraal staat. Beide mannen werken al 17 jaar bij KPMG en je kunt er vanuit gaan dat er voor publicatie meer dan vier ogen naar gekeken hebben. We durven daarom best te zeggen dat KPMG beweert dat bitcoin een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheidsscore van de portefeuille van een belegger. Hoe? Let’s dive in!