Nieuwjaar? Zijn jullie daar niet een beetje laat mee?

Afgelopen zaterdag vierden zeker anderhalf miljard mensen oud en nieuw. Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest in China. Het wordt 15 dagen lang gevierd en is een eerbetoon aan de familie – de levenden en de doden – en aan de rijke tradities van het verleden. Ook in Nederland is het jaar van de draak feestelijk ingeluid.

Toevallig of niet, de start van het drakenjaar valt samen met vuurwerk op de bitcoinmarkt. In korte tijd steeg de koers tot boven de 48.000 dollar. De correctie die werd ingezet na de lancering van de spot bitcoin ETF’s is daardoor helemaal goed gemaakt. De kracht van de koers verraste zelfs de meest verstokte cyclus-analist: “deze beweging tart mijn analyse”.

Loukas komt dinsdag met een update van zijn scenario’s, vermoedelijk nadat hij de kunst van Bert heeft kunnen afkijken. Die schreef vrijdag:

De bitcoinmarkt is ontegenzeggelijk sterker dan je zou verwachten in het laatste deel van de weekly cycle. Toch hebben de bulls pas boven de 49.000 dollar weer de regie. Tot die tijd is er nog altijd een aanzienlijke kans dat we een lagere (of dubbele) top neerzetten en de correctie verder gaat.

Mochten we deze keer twee maanden voor de halving en na een correctie van maar vier weken al door deze grens breken en bestendig boven de 49.000 dollar komen, dan kun je dat niet anders uitleggen dan heel bullish.

De koerskracht van bitcoin is deels afkomstig van de Amerikaanse bitcoinfondsen, waarvan het beheerde vermogen al elf dagen achtereen groeit. Boeiend, denk je wellicht, maar laat dat niet horen aan ETF-specialisten als Matt Hougan of Eric Balchunas. “Het is echt ongebruikelijk dat nieuwe ETF’s iedere dag instroom zien”, schrijft Matt. “Zeer ongebruikelijk en ondergewaardeerd”, bevestigt Eric.

Alleen al op vrijdag stroomde er meer dan een half miljard dollar naar de ETF’s. Enkel op de eerste dag was de instroom hoger. Vrijdag verliet slechts 51,8 miljoen dollar het fonds van Grayscale. Niet eerder was de uitstroom daaruit zo laag. Het fonds van BlackRock (IBIT) bevat nu 3,75 miljard dollar aan bitcoin. Fidelity (FBTC) volgt met 3,12 miljard dollar.

“I can’t explain you how ridiculous this is”, schrijft ETF Institute-oprichter Nate Geraci over deze cijfers. Je kunt er vanuit gaan dat bitcoin bij iedere Wall Street-beheerder op de agenda staat.

Netto stroomde meer dan 50.000 BTC naar de bitcoinfondsen toe. De negen nieuwe fondsen bezitten samen 203.000 BTC, meer dan MicroStrategy in de kluis heeft liggen (bron)