Het is je vast niet ontgaan dat Iran op zaterdagavond het vuur opende op Israël. Een salvo van drones en raketten als antwoord op de schade die het een week eerder leed door een Israëlisch bombardement. Bitcoin reageerde direct op de onheilspellende berichtgeving die erop volgde:
Omdat de bitcoinmarkt als een van de weinig financiële markten geopend is in het weekend, fungeert die weleens als kanarie in de kolenmijn voor de handelsweek die erop volgt. Verhitte prijsactie bij bitcoin geeft dan een doorkijkje naar wat andere markten op maandag te wachten staan. Gelukkig lijkt het dit keer mee te vallen. De schade aan Israëlische zijde is beperkt, wereldleiders roepen op tot kalmte, en Israël lijkt af te zien van onmiddellijke vergelding en verdere escalatie.
We hopen dat de rust in de regio terugkeert, in de eerste plaats voor de mensen die er hun dagelijks leven doorbrengen.
Op het moment van schrijven lijkt bitcoin bij te komen van het weekend. De prijs beweegt weer boven de 66.000 dollar, bijna 9 procent boven de bodem van de oorlogscorrectie. Mogelijk dat goed nieuws uit Azië daarbij een rol speelt.
Daar brachten verschillende vermogensbeheerders vlak na het openen van de beurs naar buiten dat ze toestemming hebben om spot bitcoin- en etherfondsen op de markt te brengen.
Sommige analisten verwachten dat deze ETF’s niet alleen voor Hongkong interessant zijn, maar ook voor investeerders die vanuit het Chinese binnenland actief zijn. “Die zijn wanhopig op zoek naar blootstelling aan financiële producten die ontkoppeld zijn van hun lokale economie en aandelenmarkt”, schreef Bloomberg-analist Eric Balchunas.
Balchunas heeft het hier niet over de komst van Hongkongse bitcoinfondsen, maar investeringen die Chinezen doen in goud en Amerikaanse aandelen. Anders dan voor deze producten geldt, is beleggen in bitcoin in China nog steeds verboden. Of dat betekent dat Chinees geld de Hongkongse producten niet bereikt? Daarover zijn de meningen verdeeld. Het zal dan in ieder geval niet gaan om Chinese consumenten, maar om institutionele beleggers of vermogende particulieren.
Die laatste groep zit ook in India op bitcoin te azen, tegen het advies van de lokale centrale bank in. Zij kunnen tot 250.000 dollar per jaar op een belastingvriendelijke manier in buitenlandse financiële producten steken. Het gaat nog niet om honderden miljoenen dollars, maar de route wordt volgens Bloomberg actief verkend.
We gaan door met deze Alpha voor onze Premium Members:
- Nieuw record voor cryptomarkt (nu al!)
- Grote stablecoins verdwijnen uit Europa?
- ‘Verbluffend bullish eerste kwartaal’
- VS opent (opnieuw) oorlog tegen crypto?
- De winnaars van afgelopen week