Weet je het nog? Ruim een jaar geleden, op 7 mei 2022, begon de prijs van TerraUSD te wiebelen. De koers van deze zogeheten algoritmische stablecoin zou altijd gelijk moeten zijn aan 1 dollar, maar aan die belofte begon de markt te twijfelen. Twee dagen later viel de prijs ervan naar 35 dollarcent. Zustertoken Luna dook in dezelfde periode van 80 dollar naar ruim onder de dollar. In minder dan een week stortte een imperium van 18 miljard dollar volledig in.

De val van Terra liet de cryptowereld in ontreddering achter. Maar veel tijd voor reflectie was er niet. De verdampte miljarden zorgden voor fatale schade bij andere protocollen en bedrijven, zoals durfkapitalist Three Arrows Capital (3AC), leenbedrijf Celsius, en de beurs FTX. Door de val van FTX zijn het sentiment en de omstandigheden in de markt langdurig veranderd.

In dezelfde periode begon de Amerikaanse centrale bank met het verhogen van de beleidsrente. Sinds maart 2022 kondigde Fed-voorzitter Jerome Powell tien verhogingen aan en bracht de rente tot het hoogste punt in zestien jaar. Powell is de voorman van een strijd tegen verhoogde inflatie, een worsteling die financiële markten nog wel even in de greep houdt.

Tegen deze achtergrond is het opvallend dat bitcoin nog voor 27.200 dollar verhandeld wordt en ether voor 1900 dollar. In de meest recente State of the Network, die Coin Metrics afgelopen woensdag publiceerde, noemt het bedrijf de markt “opvallend veerkrachtig”. Het wijst daarbij op alle mijlpalen die in de afgelopen vijf maanden zijn bereikt, zoals ethereum’s Shapella-upgrade en experimenten met bitcoin ordinals.

Wel ziet Coin Metrics de gevolgen van de uitdagende economische omstandigheden terug in de gegevens die het bedrijf volgt. Die zorgen ervoor dat sommige beleggers zich tijdelijk terugtrekken. Daarnaast zoekt een deel van het speculatieve kapitaal zijn heil bij kunstmatige intelligentie (AI), onder meer te zien aan de forse stijging die een aandeel Nvidia de afgelopen weken doormaakte. Tezamen zorgt het ervoor dat de volatiliteit in de belangrijkste cryptomarkten is gedaald tot historisch lage niveaus.

Bron: Coin Metrics Formula Builder

De activiteit op beurzen laat een soortgelijk beeld zien. Het handelsvolume daalde in vijf maanden tijd van 40 miljard dollar naar 20 miljard dollar per dag. Logischerwijs is de categorie die stablecoins bevat het hardst geraakt.

Bron: datonomy van Coin Metrics

“Maar, ondanks de momenteel moeilijke marktomstandigheden, geeft de markt als geheel ons een krachtige indruk”, zegt Coin Metrics. Het bedrijf ziet een markt die meerdere stadia van volwassenwording heeft doorstaan, die steeds sterker naar voren komt, telkens met een grotere infrastructuur en een breder scala aan toepassingen.