Het is een fascinerend fenomeen: twee medewerkers van de Europese Centrale Bank, Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf, lijken hun levensmissie te hebben gemaakt van het vernietigen van bitcoin. En dan niet zomaar met een paar droge rapporten; nee, deze heren zitten met hun neus diep in de radicaalste echokamers op X, om daar de extreemste argumenten op te vissen. Hun verhalen ademen een haast wanhopige drang om bitcoin de grond in te boren. Zou de bitcointrein net voor hun neus vertrokken zijn, zonder dat ze konden instappen? Of drijft iets anders hen?

De modus operandi van Bindseil en Schaaf is inmiddels duidelijk. Ze pakken een van de drogredenen die we al jaren horen en bouwen daar een dramatisch verhaal omheen. In november 2022 verklaarden ze nog dat bitcoin “nagenoeg dood” was, een bubbel op het punt van barsten, met de laatste adem reeds zichtbaar. In februari 2024, na de lancering van de eerste spot bitcoin ETF’s, herhaalden ze hun stelling dat bitcoin ongeschikt is als betaalmiddel en belegging. En toen kwam oktober en een nieuwe epifanie: “Iedereen die geen bitcoin bezit, zal als arme sloeber eindigen!”

Hun nieuwste wapenfeit is een voorpublicatie van wat op het eerste gezicht lijkt op een wetenschappelijk artikel, maar al snel meer weg heeft van een hit piece. Dit is geen serieuze analyse, maar een fel betoog vermomd als academisch werk, alsof hun eerdere opiniestukken op de ECB-blog slechts een voorproefje waren. Dit is hun magnum opus, met als echte doel om bitcoin voorgoed te vernietigen.

Het is opnieuw een verzameling oude, door de tijd en feiten achterhaalde argumenten. Bitcoin is voor criminelen! Het is een bubbel! Het heeft geen enkel nut! En dan komt hun meest absurde claim: stijgende bitcoinprijzen zouden leiden tot verarming van de maatschappij. Serieus? De heren stellen dat bitcoin, als de prijs stijgt, een maatschappelijk gevaar vormt omdat de bezitters er rijker van worden, terwijl de rest achterblijft. Het is bijna alsof ze het concept van privébezit afwijzen, omdat sommigen daar meer van profiteren dan anderen. Je zou haast denken dat ze pleiten voor een communistisch systeem, waarin niemand meer voordeel mag halen uit slim investeren.

Hoe ver kan je afdrijven van wat ooit als normaal gold?

Wat Bindseil en Schaaf uiteraard niet benoemen, zijn de positieve effecten die bitcoin wereldwijd laat zien. Denk aan de duurzame stroomnetwerken die dankzij bitcoinmining worden aangelegd, of de levensreddende rol die het speelt voor mensen in noodsituaties. Mensenrechtenactivisten gebruiken bitcoin om geldstromen in vijandige regimes te omzeilen, en voor beleggers biedt het een nieuwe asset class om hun portefeuille mee te diversifiëren. Maar de grootste omissie in hun verhaal? Ze vergeten dat de ware oorzaak van de economische problemen die zij beschrijven, ligt bij het falende monetaire beleid van de ECB zelf. Het is precies hun eigen beleid dat zorgt voor massale inflatie van assets, van vastgoed tot goud en bitcoin. Wat moeten mensen anders doen om hun spaargeld te beschermen tegen de alom aanwezige geldontwaarding?

Hoewel het verhaal van Bindseil en Schaaf op zijn best een klucht is, is het ook gevaarlijk. De ECB, een van de machtigste financiële instellingen van Europa, geeft ruimte aan dit soort activistisch gekleurde pamfletten. Het zijn geen wetenschappelijke artikelen meer, maar politieke manifesten, vermomd als objectieve analyses. De auteurs stellen wel dat dit “hun persoonlijke mening” is en niet de positie van de ECB, maar dat is een wassen neus. Wie laat er een draft publication passeren die zulke krachtige uitspraken bevat zonder enige vorm van correctie? De ECB heeft enorme invloed op onze economie, en als dit soort onzin het debat gaat domineren, lopen we als samenleving een serieus risico.

Hun politieke oproep maakt nog duidelijker waar ze heen willen. In het paper zeggen ze letterlijk: “Mensen die geen bitcoin bezitten, moeten zich realiseren dat ze dwingende redenen hebben om zich tegen bitcoin te verzetten. Ze moeten pleiten voor wetgeving die voorkomt dat bitcoin in waarde stijgt, of die erop gericht is bitcoin volledig te laten verdwijnen.” Dit is geen loze kreet, maar een fel politiek standpunt. Ze willen bitcoin letterlijk verbieden en uitroeien.

Wat kunnen we zelf doen om dit tegen te gaan? Simpel: geef de onzin zonlicht. Deel het, bespreek het, en ontmasker het voor wat het is. Zolang we deze argumenten laten rondzingen zonder weerwoord, krijgen ze de kans om voet aan de grond te krijgen. Stem daarnaast op politici die niet blind varen op de aanbevelingen van activisten zoals Bindseil en Schaaf, maar kritisch blijven. We willen geen economen in machtsposities die dergelijke onzinstukken produceren. Laat die heren maar voor een satirisch medium als De Speld schrijven. En dek jezelf in tegen hun geklets: bewaar een deel van je vermogen in iets waar ze geen grip op hebben, zoals – jawel – bitcoin.

Dit is niet zomaar een academische discussie. Dit is een strijd om economische vrijheid en toekomstig financieel beleid. De enige manier om hier een vuist tegen te maken, is door ons te wapenen met kennis en slim te stemmen, zowel met het rode potlood als met je portemonnee.

De ECB moet kapot. Ze is te ver afgedwaald van haar oorspronkelijke taak en wordt nu gedreven door politieke agenda’s in plaats van rationeel economisch beleid. Misschien dat uit de puinhoop vervolgens iets beters ontstaat, een ECB met verstandige mensen, doordacht beleid en een focus op stabiliteit voor iedereen, niet alleen voor een select clubje bureaucraten die de realiteit uit het oog hebben verloren. Want zonder een stevige reset, blijven we gevangen in dit falende systeem.

En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:

  1. Doorbraak voor Web 3-gaming?
  2. Bitcoin ETF’s on 🔥
  3. Ethereum vs. Sui vs. Fantom