Begin november schreven we over Babe Ruth, de legendarische honkballer die met grote klappen wedstrijden naar zich toe trok. Veel beleggers van nu zijn de Ruth’s van 2024. Ze willen geen eindeloze serie kleine winsten, maar snel rijk worden met een homerun. Posities met de potentie om alles te veranderen.
Deze week maken we de stap naar een ander flamboyant figuur, Dennis Rodman. Rodman speelde in de jaren ’90 basketbal in de NBA bij het team Chicago Bulls. Hij had het vlammende karakter van een spits maar was een rasverdediger.
Je moest Rodman niet vragen een driepunter te scoren, maar als rebounder – het claimen van de bal na een gemist schot – was hij met grote afstand de beste aller tijden. Zo hielp hij zijn team wedstrijden te winnen zonder te scoren.
Hieronder een grafiek waarop elk van de duizend stippen een speler in een NBA-seizoen representeert. Op de assen staan de percentages offensieve en defensieve rebounds van die speler.
De rode stippen zijn Rodman. Zoals je ziet, vallen zes van zijn seizoenen helemaal buiten de puntenwolk. Off the scale goed!
We horen je denken: wat heeft dit met mijn beleggingen te maken?
Je kunt een beleggingsportfolio zien als een teamopstelling van activa. Bij de samenstelling is de verleiding groot te kijken naar de historische gemiddelde rendementen per jaar; de scoringspercentages van je spelers. Maar daarmee zie je de verdedigende kwaliteiten van andere activa over het hoofd, net zoals de jonge Rodman bij drafts over het hoofd werd gezien, omdat hij niet kon scoren.
Maar het duurde niet lang voordat coaches Rodmans teamprestatie op waarde wisten te schatten. Waarom?
“Rodman dominated the game without scoring by dramatically improving the statistical efficiency of his teammates via rebounding and defense. [..] How many Michael Jordan jump shots began from a Rodman rebound? [..] Counter-intuitively, his team’s shooting percentages improved dramatically when Rodman was on the floor despite the fact that he was a terrible shooter himself!”
Traditionele beleggers zien bitcoin tegenwoordig soms als de hete saus van een beleggingsportfolio. Anderzijds zijn er activa die je rebounders zou kunnen noemen. Die lopen tijdens bullmarkten – de aanval – wat achter, maar komen uitstekend tot hun recht in de verdediging.
Welke assets zijn dat? Hier wordt het ingewikkeld. Althans in het paper dat Artemis Capital er jaren terug over schreef. Daarin maken de auteurs gebruik van zogeheten long volatility-fondsen. Dat zijn fondsen die met opties of andere instrumenten profiteren van verhoogde volatiliteit, een kenmerk van markten die een crisis doormaken. Het probleem is dat deze fondsen niet worden aangeboden bij de gemiddelde financiële dienstverlener.
Wil je het dichter bij huis zoeken, denk dan aan cash, goud, of veilige havens als een eigen huis. Je mag creatief zijn. De kernvraag is: Wie kan ik in mijn portfolio opstellen als rebounder? Wie zorgt dat ik ook na een marktcrash weer in de positie ben om te scoren?
Als Babe Ruth voor jou gescoord heeft, wie wordt dan jouw Dennis Rodman?
Ben je Plus-lid? Dan gaan we door met de volgende onderwerpen:
- Strategische Bitcoinreserve van de VS: haalbaar?
- Prijs werpt schaduw op toekomstbeeld Ethereum
- Crypto krijgt lucht