Een jaar of twintig geleden leerde een groep kapucijnapen meer over economie dan veel mensen in hun hele leven doen. In een fascinerend experiment leerden ze van Yale-econoom Keith Chen hoe geld werkt. Chen en zijn team introduceerden zilveren tokens als valuta in de kolonie, en al snel wisten de apen wat de bedoeling was.
De apen leerden dat ze met die tokens verschillende soorten voedsel konden kopen en dat elk voedsel een eigen prijs had. Nog boeiender werd het toen ze begonnen te begrijpen dat prijzen konden fluctueren. Apen waren niet zomaar domme kopers, maar reageerden rationeel op prijsschommelingen en voedseltekorten. Het was alsof ze al jaren op de beurs handelden. Ze bewaarden hun verzamelde tokens overigens niet in een aapvriendelijke spaarpot, maar besteedden alles zodra ze het kregen.
Gelijkenissen met ons, mensen? Absoluut.
Het werd pas echt interessant toen de onderzoekers iets ongewoons ontdekten. De apen begonnen het geld niet alleen voor eten te gebruiken, maar ontdekten ook dat ze het konden ruilen voor andere diensten, inclusief seks. Ja, de apen hadden zelf bedacht dat geld voor alles verhandelbaar was en verlegden de grens. Het bleek dat de kapucijnapen een van de belangrijkste kenmerken van geld hadden begrepen: het geeft optionaliteit. Een token kon voor alles worden ingewisseld, of dat nu een druif was of iets anders.
In zekere zin is dit wat ons gedrag weerspiegelt als het gaat om financiële markten. We verhandelen alles wat waarde heeft, of het nu rationeel is of niet. Net zoals de apen die direct hun tokens wilden uitgeven, lijken wij ook te willen handelen met alles wat los en vast zit. Soms zonder na te denken over de gevolgen. De drang om te handelen is diepgeworteld, of het nu gaat om apen die met tokens spelen of mensen die in de laatste memecoin stappen.
Voor de liefhebber hieronder een aantal van de meest opvallende resultaten uit het Yale-onderzoek. Lees je liever verder? Dan kan je dit blok overslaan!
Gokken en risicovol gedrag: Net zoals mensen in het casino, gingen de apen ook vol enthousiasme gokken wanneer ze een kans kregen. Bij een test waarin ze konden kiezen tussen een gegarandeerd aantal druiven of een kans op een grotere beloning, kozen de apen vaak voor het risicovolle pad. Zelfs wanneer het rationeel gezien niet de slimste keuze was, lieten ze zich leiden door de belofte van een grotere beloning.
Diefstal: Wanneer een aap zonder tokens zat, was het niet ongewoon dat hij probeerde te stelen van andere apen. Dit gebeurde vaak snel en efficiënt, zonder dat de onderzoekers het konden voorspellen. De apen leken instinctief te begrijpen dat geld macht betekende, en wie zonder zat, moest creatief worden.
Verhandeling van seks: De onderzoekers ontdekten dat de apen al snel seks begonnen te ruilen voor geld. Dit gebeurde zonder enige aansturing van de onderzoekers en toonde aan dat de apen begrepen dat geld voor alles verhandelbaar kon zijn, zelfs voor “diensten”. Dit aspect van het experiment, hoewel onverwacht, werd als bijzonder significant beschouwd omdat het laat zien hoe snel sociale dynamieken zich aanpassen aan de introductie van valuta.
Verliesaversie: Net als mensen zijn apen bijzonder slecht in het verwerken van verlies. Ze toonden een sterke aversie tegen verlies, wat hen ertoe aanzette irrationele beslissingen te nemen om te voorkomen dat ze hun tokens verloren. Dit gedrag is vergelijkbaar met menselijke beleggers die vaak meer doen om verlies te vermijden dan om winst te maken.
Dit brengt ons bij een nieuw project van familie Trump. Die werkt onder leiding van zonen Eric en Donald Jr. aan een nieuw DeFi-platform, World Liberty Financial. Het platform belooft het bancaire systeem uit te dagen en gelijkheid in financiële toegang te creëren. Maar laten we eerlijk zijn: de vraag rijst of dit niet gewoon een nieuwe manier is om bekendheid en populariteit te gelde te maken. Net zoals de apen in hun impulsen verstrikt raakten, lijkt het erop dat het gebruik van Trumps naam in de cryptowereld hetzelfde effect heeft op beleggers.
Is het dan een goed idee dat oud-president Trump zijn bekendheid hiervoor inzet? Waarschijnlijk niet. In een wereld waar mensen instinctief overal waarde in willen zien, kan het inzetten van een bekende naam snel leiden tot onrealistische verwachtingen en misleiding. De eerste signalen over wat er wordt gebouwd en wie eraan meewerken stemmen niet optimistisch. Volgens CoinDesk gaat het om een kopie van een platform dat een paar maanden geleden nog gehackt is. Het viertal daarachter is door de Trumps als bouwer aangesteld en een vijfde collega blijkt vooral een achtergrond te hebben in de datingwereld.
Enfin, in het apenonderzoek werden de tokens uiteindelijk weer uit hun handen genomen, nadat duidelijk werd dat ze niet konden omgaan met de complexiteit ervan. Het is misschien tijd dat wij als mensen hetzelfde doen met bepaalde crypto-initiatieven.
En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:
- DePIN in een bullmarkt?
- Koop als het bloedt
- Bitcoin naar... $52 miljoen!