Bijdrage van Erik

Het boek The Psychology of Money is al eens langsgekomen bij Bitcoin Alpha. When in doubt, zoom out, zeggen traders en analisten terecht; en dat is een van de kwaliteiten van dit boek: het geeft je een breed perspectief op de rol van geld en investeren in je leven. In Morgan Housels bestseller gaat het veel over de redenen waarom mensen langs elkaar heen praten als het over investeren of traden gaat: ze zijn gevormd in andere perioden.

Zelf ben ik – Erik – een veertiger die nooit een huis gekocht heeft en dat is mijn lieve ouders een doorn in het oog. Voor hen, babyboomers die hun huidige welstand mede opgebouwd hebben door in de vroege jaren zeventig een huis te kopen voor nauwelijks meer dan een halve ton in guldens, is het lastig voor te stellen waarom iemand iets anders zou willen dan huizenbezitter zijn. En hun zoon maar koppig blijven huren...

Anderzijds lukt het mij al vijf jaar niet om mijn vader te overtuigen van nut, noodzaak en investeringspotentieel van bitcoin. Vader: “Had nou maar in 2006 dat appartement in Amsterdam gekocht…” Zoon: “Je spaargeld staat te verpieteren, had het in 2020 maar in BTC gestopt, zoals ik je aanraadde.”

Wat is hier aan de hand? Housel haalt een onderzoek aan dat concludeert dat investeringsbeslissingen van mensen sterk beïnvloed worden door de economische omstandigheden en het investeringsklimaat van hun vormende jaren. Mensen die bijvoorbeeld jongvolwassen waren tijdens de crisis van de jaren dertig, vertoonden begrijpelijkerwijs tijdens de rest van hun leven een lagere risicobereidheid dan mensen die opgroeiden in de booming 50’s en 60’s. Groeide je op in een bullmarkt voor aandelen? Dan blijft de bereidheid om in aandelen te investeren de rest van je leven hoger. Ook al is dat op een bepaald punt niet meer te verdedigen.

Mijn eigen achtergrond verklaart misschien mijn risicobereidheid om in BTC te stappen; ik groeide namelijk op met de bullmarkt in tech-aandelen van eind jaren negentig tot nu. Het heeft me geconditioneerd in de overtuiging dat gewoon vasthouden en dips kopen van relatief risicovolle aandelen kan lonen. Zijn eigen achtergrond verklaart misschien ook de obsessie van mijn vader met huizenbezit voor zijn kroost. Hij heeft alleen maar stijgende huizenprijzen meegemaakt; de periode van vlakke huizenprijzen van de generatie van zijn ouders staat niet op zijn netvlies.

Housel:

In theory people should make investment decisions based on their goals and the characteristics of the investment options available to them at the time. But that’s not what people do. The findings suggest that individual investors’ willingness to bear risk depends on personal history. Not intelligence, or education, or sophistication. Just the dumb luck of when and where you were born.

Het is dus oppassen wiens investeringsadvies je opvolgt. Zogenaamde seculaire bullmarkten voor aandelen, obligaties of goud kunnen decennia duren en dan weer voor lange tijd voorbij zijn. Wat is het advies waard van iemand die tientallen jaren heeft geprofiteerd van meewind voor zijn favoriete investering, vlak voordat de wind gaat draaien?

Deze overpeinzing is extra actueel nu we ons mogelijk op een macro-economisch kantelpunt bevinden. Oeroude investeringsadviezen lijken niet meer geldig te zijn. De Amerikaanse staatsschuld is onhoudbaar aan het worden, de decennialange bullmarkt van obligaties lijkt voorbij, het klassieke 60/40 portfolio-advies (60% aandelen, 40% obligaties) is steeds moeilijker te verdedigen en een vreemde, nieuwe asset class – crypto – is op het toneel verschenen.

Het is voor zowel mijn vader, mij als elke investeerder een heel avontuur om hierin de weg te vinden. Een beetje nederigheid kan daarbij geen kwaad. When in doubt, zoom out. Door je te realiseren dat iedereen gevormd (of licht misvormd) is door zijn eigen specifieke omstandigheden, lukt het makkelijker afstand te nemen van je vooroordelen. Het wordt dan makkelijker om een portfolio samen te stellen waarin je je deels ook indekt tegen de mogelijkheid dat je het mis hebt wat betreft je belangrijkste investeringshypothese.

Misschien had ik dat appartement destijds moeten kopen. En mijn vader had best tien procent van zijn spaargeld in BTC kunnen stoppen!

Ben je Plus-lid? Dan gaan we door met de volgende onderwerpen:

  1. Is de dollar een exorbitante last?
  2. Bitcoins ‘decoupling’: eerst winnen, dan juichen
  3. Zware verliezen voor DeFAI en DeSci