In het jaar 49 voor Christus was de spanning in Rome om te snijden. Julius Caesar, de ambitieuze generaal die niet vies was van een risico, had zojuist de rivier de Rubicon overgestoken. “Alea iacta est”, sprak hij – de teerling is geworpen. Maar een burgeroorlog winnen doe je niet alleen met zwaarden en veldslagen. Nee, je hebt propaganda nodig. En wat is er nu krachtiger dan een munt die iedereen in zijn zak draagt? Caesar begreep dat maar al te goed. Hij liet een denarius slaan met zijn eigen beeltenis, een ongebruikelijke en bijna arrogante zet in die tijd. Iedere keer dat iemand een transactie deed, herinnerde het hen aan wie de macht in handen had. Caesar gebruikte zijn munt als wapen.

Het klinkt misschien slim, en dat was het ook. Maar Caesar was niet de eerste en zeker niet de laatste die begreep dat munten veel meer doen dan simpelweg handel mogelijk maken. Ze vertellen een verhaal. Een verhaal over wie de touwtjes in handen heeft, wie je kunt vertrouwen, en – soms – wie je moet vrezen.

De Solidus van Byzantium

Fast forward naar de vierde eeuw. Het Romeinse Rijk was op sterven na dood, verscheurd door interne strijd en een economie die niemand meer vertrouwde. Toen kwam keizer Constantijn met de solidus, een gouden munt die het tij moest keren. Het was niet zomaar een betaalmiddel; het was een belofte. Goud was tastbaar, betrouwbaar. En boven alles: het was van de keizer. Een solidus in je hand herinnerde je eraan dat, hoe chaotisch de wereld ook leek, de keizer het onder controle had.

De solidus bleef nog eeuwenlang in gebruik en werd een symbool van stabiliteit in een wereld vol onzekerheid. Want dat is wat munten doen. Ze brengen niet alleen waarde over, maar ook vertrouwen.

De Franc van Napoleon

In de 18e eeuw lag Frankrijk – na de Franse Revolutie – in puin. Hyperinflatie had de economie uitgehold, en niemand vertrouwde nog iets wat uit Parijs kwam. Toen Napoleon aan de macht kwam, wist hij dat er iets moest veranderen. Zijn antwoord? De introductie van de franc als officiële valuta. Een simpele, nieuwe munt die stabiliteit en controle symboliseerde. Het was een breuk met het verleden en een belofte voor de toekomst. ‘Dit is het nieuwe Frankrijk, en ik ben degene die het leidt’, was zijn bericht.

Net zoals Constantijn en Caesar gebruikte Napoleon zijn munt niet alleen als economisch hulpmiddel, maar ook als politiek instrument. Elke franc die door de handen van een handelaar ging, was een stille boodschap: Napoleon zorgt voor orde.

Munten van noodzaak

Ook in Amerika gebeurde iets bijzonders, maar dan in de 19e eeuw. Tijdens de Burgeroorlog was er een tekort aan officiële valuta, en overal ontstonden lokale munten. Banken, steden en zelfs bedrijven begonnen eigen munten te slaan om handel mogelijk te maken. Het waren geen pronkstukken zoals de solidus of de franc, maar ze deden wat ze moesten doen: vertrouwen creëren in een tijd van wanorde.

Het laat zien dat wanneer het centrale gezag faalt, mensen hun eigen oplossingen bedenken. Die munten waren niet perfect, maar ze hielden de boel draaiende.

En toen... was er $TRUMP.

Het idee dat een munt macht symboliseert, is zo oud als de weg naar Rome. Maar nu is het toneel digitaal. Donald Trump en Melania hebben hun eigen memecoins gelanceerd: $TRUMP en $MELANIA. Geen goud, geen zilver, geen fysiek tastbare waarde. Wat ze wel hebben? Een verhaal. Een merk. En het vermogen om massa’s mensen mee te nemen in dat narratief.

Maar welk verhaal vertelt Trump precies? Dat Trump iedereen rijk maakt? Dat ‘crypto’ één grote gokhal is? Dat finfluencers mogen doen wat ze willen? Dat zijn regering decentrale technologieën écht serieus neemt?

We betwijfelen of The Donald bij de introductie van $TRUMP gedacht heeft aan het handelen van Caesar, Constantijn en Napoleon. De suggestie dat hij in dit rijtje past, is eigenlijk al absurd. Maar het spel van beïnvloeding en macht begrijpt Trump als geen ander. En als we iets van de geschiedenis hebben geleerd, dan is het dat zulke statements – nu in de vorm van memecoins – vaak net zo krachtig zijn als een legioen soldaten.

Maar anders dan in het verleden, weten we pas over maanden of jaren om welke veldslagen het ging.

Ben je Plus-lid? Dan gaan we door met de volgende onderwerpen:

  1. $TRUMP: golf van gekte en kritiek
  2. Decreten verwacht op Trumps eerste dag
  3. ‘Het wordt een wild ETF-jaar!’