Sommige technologieën houden zich niet bezig met regels. Ze wachten niet op goedkeuring, ze vragen geen toestemming. Ze beginnen gewoon. Uber zette de wereld van het taxivervoer op z’n kop door chauffeurs met hun eigen auto’s de weg op te sturen zonder dat ze zich aan de strikte taxiwetten hielden. Geen licenties, geen dure vergunningen, gewoon de vraag en het aanbod rechtstreeks bij elkaar brengen via een app. Klanten waren dolblij, taxi’s waren woedend, en de overheid stond met de handen in het haar. Maar het gebeurde. En het werd een succes.

Dezelfde strategie gebruikte Airbnb. Wat als je je huis kon verhuren aan reizigers, zonder gedoe met hotels of vergunningen? Je hoefde geen officiële hoteldiensten te leveren; gewoon je kamer aanbieden aan wie ook maar komen wil. Niemand had vooraf toestemming gevraagd of het eigenlijk wel mocht. Het werd razend populair. Sommige huiseigenaren vonden het fantastisch om hun eigen appartement om te toveren tot een mini-hotel. Net als bij Uber kwamen de regels pas later. Steden over de hele wereld moesten zich aanpassen. Eerst kwamen de nieuwe wetten, toen de belastingregels. Airbnb was er al, en bleef.

Ook in Europa is Uber regelmatig in opspraak gekomen. In 2022 protesteerden taxichauffeurs tegen het bedrijf in Brussel. Ze wilden dat het Europese Parlement moest ingrijpen, want hun bestaanszekerheid stond op het spel.

Al tien jaar eerder verscheen Napster. Eind jaren ‘90 gaf deze app een nieuwe betekenis aan muziek delen. Geen gedoe meer met cd’s kopen. Je logde in, downloadde een nummer, en kon direct je favoriete muziek afspelen. Napster vroeg geen toestemming aan de muziekindustrie, maar zag zijn kans en sprong erop. Maar het verhaal van Napster was van korte duur. Rechtszaken volgden, het platform werd gedwongen de deuren te sluiten, en toch… het veranderde alles. Zonder Napster was er geen Spotify geweest, geen iTunes. De muziekindustrie moest zich heruitvinden.

Dit patroon waarin ontwrichtende businessmodellen centraal staan, herhaalt zich keer op keer: de toepassing komt eerst, de regels volgen (soms) later, en de hele wereld moet zich aanpassen. Als ze van tevoren toestemming hadden gevraagd, was de kans groot dat het allemaal nooit was gebeurd.

En nu hebben we stablecoins, een van de eerste potentiële killer apps van crypto. Stablecoins zijn tokens die gekoppeld zijn aan overheidsmunten, zoals de Amerikaanse dollar. Het idee is simpel: een stabiele waarde in de wispelturige wereld van crypto. Maar er zit een scherp randje aan het concept. Wat gebeurt er als je een systeem opzet dat lijkt op traditionele banken, maar niet de regels van banken volgt? In dat gat is Tether met overtuiging gesprongen. De grootste stablecoin ter wereld, met een marktkapitalisatie van 118 miljard dollar.

Tether opereerde in een grijs gebied. Het was een digitale dollar, maar zonder alle regels en controles die normale banken moeten volgen. En het werkte. Binnen de cryptowereld kreeg Tether al snel de functie van de olie die de motor nodig heeft om soepel te draaien. Daarna werd het voor miljoenen mensen een toevlucht, die anders moeilijk of geen toegang hadden tot de in veel landen gewilde dollar. De populariteit van Tether explodeerde.

Wat maakt dit verhaal zo fascinerend? De cijfers. In 2023 maakte Tether een winst van 6,2 miljard dollar. Dat is meer dan BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Laat dat even bezinken. Tether, een bedrijf met maar een fractie van de medewerkers van een traditionele bank of vermogensbeheerder, haalde meer winst binnen dan een gigant zoals BlackRock. Per medewerker is Tether misschien wel een van de meest winstgevende bedrijven ooit. Zoals Nate Geraci het verwoordde: “De meest verbluffende statistiek in crypto op dit moment.”

Dit roept natuurlijk vragen op. Hoe kan een bedrijf als Tether zoveel winst maken, terwijl het buiten het traditionele financiële systeem opereert? Het antwoord ligt in de eenvoud en efficiëntie van de technologie. Ze hebben geen dure kantoren in Manhattan nodig of duizenden werknemers om hun digitale dollars te beheren. Hun product – USDT, de digitale munt – wordt via voor het bedrijf goedkope infrastructuur verspreid en verhandeld. Het kapitaal stroomt binnen, zonder dat ze zich hoeven te conformeren aan de complexe regelgeving die traditionele banken in een wurggreep houdt.

Het succes van het bedrijf is in de eerste plaats mogelijk geworden doordat de Amerikaanse overheid nog geen duidelijke regels heeft opgesteld voor stablecoins. Ze bevinden zich in een soort niemandsland, waarin de regelgeving vaag en ongedefinieerd is. Dat kan voordelen bieden, maar ook risico’s. Want wat gebeurt er als de overheid besluit dat stablecoins te machtig worden? Of dat ze de ongrijpbare USDT wil vervangen door een soortgelijk instrument dat ze wel kan beheersen? Wat als er eindelijk regels komen?

Kijk naar Napster. Het had de wereld veranderd, maar werd uiteindelijk neergesabeld door juridische problemen. Toch bleef de invloed van Napster voelbaar en maakte het de weg vrij voor andere digitale muziekplatforms. Aan de andere kant heb je Uber, dat ondanks protesten en rechtszaken bleef groeien en een permanente plaats in de markt heeft veroverd. Uber ging niet ten onder aan de regels; de regels pasten zich aan Uber aan.

En zo zitten we nu met Tether. Is het de Uber van de cryptowereld? Zal het blijven groeien en gedijen, zelfs als de regels zich aanpassen? Of eindigt Tether als Napster, een pionier die de weg vrijmaakte voor anderen, maar zelf het veld moest ruimen zodra de wetten werden aangescherpt?

Metallica vs. Napster: The lawsuit that redefined how we listen to music
Napster werd onder meer aangeklaagd door leden van de band Metallica. Het leidde tot een schikking en een flinke deuk in het imago van de band: de bandleden kwamen te boek te staan als graaiers en fans waren boos dat hun toegang tot muziek werd weggenomen.

De toekomst van Tether is onzeker. Wat vaststaat is dat het een buitengewoon succesverhaal is, een voorbeeld van hoe technologie de wetgeving te slim af kan zijn. Maar de vraag blijft: kan het standhouden in een wereld die steeds meer regels krijgt? Of wordt het vervangen door iets nieuws, iets dat misschien wél binnen de lijntjes kleurt?

Wat denk jij? Napster of Uber?

💡
Tether zonder Tether

In de laatste aflevering van Satoshi Radio geeft Bart zijn antwoord op deze vraag. Hij komt met een derde optie: het bedrijf blijft bestaan, maar zonder de stablecoin die het nu uitgeeft.

Hij wijst daarbij op de grote investeringen die het bedrijf nu doet in een brede groep bedrijven, markten en industrieën. Dat is volgens Bart een aanwijzing dat Tether zich voorbereid, of in ieder geval de optie openhoudt, dat het zijn kip met gouden eieren slachten moet.

Vorige week werd bekend dat Tether 100 miljoen dollar gestoken heeft in Adecoagro, een agricultuurgigant in Latijns-Amerika.

En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:

  1. Dubieuze lancering is onderweg
  2. Coinbase lanceert cbBTC
  3. Crypto-economie groeit door