Op 19 april organiseren we samen met de mensen achter Bitcoin Amsterdam een mooi feest in onze hoofdstad. Onder het genot van een hapje en een drankje staan we stil bij de vierjaarlijkse halvering van de inkomsten van miners. De halving!
Kom je ook? Je kunt hier je kaartje kopen. Kost je 21 euro en levert ongetwijfeld prachtige herinneringen op!
Dit was met stip de grootste rel van afgelopen week. Het Europees Parlement bereikte een voorlopig akkoord over een wetsvoorstel dat cryptoactiva raakt. Verschillende media rapporteerden erover met het luiden van de alarmbel: ‘Jouw anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal’.
Hoe dit zit? Dat lees je zo dadelijk.
We zoomen eerst even in op een teleurstelling. Beter gezegd, de cryptowereld bereikte deze week een nieuw dieptepunt. Niet dat cryptomedia onbetrouwbaar zijn. Ook niet dat finfluencers steevast onzin uitkramen. Of dat consumenten in bullmarkten overspoeld worden met scams.
We zijn aangekomen in het tijdperk van haatdragende, seksistische en racistische ‘memecoins’. Tokens die als middel fungeren om geld te verplaatsen van gokkende consumenten naar... tja, naar wie eigenlijk? Het is onduidelijk welke figuren zich hierachter verschuilen en hoe we hen noemen moeten.
Deze nieuwe anticlimax opent een vaker gevoerde discussie over het morele kompas van de cryptowereld. Polynya (pseudoniem) schrijft regelmatig over het ontbreken van een gezonde normencultuur. Dit keer blijkt het zijn laatste bericht te zijn: de ongebreidelde opkomst – en omarming – van ‘haattokens’ was de druppel.
“This has become the identity of crypto - sure, some useful stuff, but mostly just infested with scams and absolute degeneracy.”
– Polynya
Iedereen die een tijdje meeloopt in ‘crypto’ zal de worsteling van Polynya herkennen. Dat is wat Nic Carter stelt in zijn reflectie op de gebeurtenissen. “Ik heb er intussen vrede mee gesloten. De oplossing is niet om het slechte te negeren, maar om het goede na te streven met zo’n hartstocht dat de reis duidelijk de moeite waard wordt.”
In het noorden van Nic’s morele kompas staan de volgende doelen:
- De cash-standaard herstellen – privacy en vrijheid om transacties uit te voeren – die we verloren hebben na het digitalisering van fiatgeld.
- Maken van non-discretionaire geldstandaarden.
- Verantwoordelijk houden van centrale banken met geloofwaardige alternatieven.
Het is onmiskenbaar dat crypto een lawine van oplichting en laakbaar gedrag heeft veroorzaakt. “Per capita ligt het fraudepercentage hoger dan in welke andere sector dan ook”, schrijft Nic. “Maar het goede van crypto is voor mij vandaag de dag ook duidelijker dan ooit tevoren.”
Ervaar jij deze worsteling tussen goed en kwaad? Heb jij noordsterren waar je naar kijkt? Wat is voor jou ‘het goede’ van crypto? Kom naar Discord en deel je gedachten. We zijn benieuwd!
Over morele kompassen gesproken, dat van nep-Satoshi Craig Wright leidde hem naar tal van rechtszaken. Dat een rechter nu een dikke, rode streep door zijn beweringen heeft gezet, betekent voor prominente bitcoin-ontwikkelaars een grote last minder. Zo schreef Wladimir van der Laan: “Nu dit voorbij is, word ik misschien weer actiever in de ontwikkeling van bitcoin. Geen beloftes overigens. De afgelopen jaren zijn moeilijk geweest, om deze en andere redenen. Maar het helpt absoluut dat dit uit de weg geruimd is.”
En dat is goed nieuws!
We gaan door met de volgende Alpha voor onze Premium Members:
- Is je hardware wallet nu verboden?
- Deze bitcoinprijs voorspellen Satoshi Radio-luisteraars
- De bitcoinvisie van ‘cryptobelg’ Tuur Demeester
- Wanneer stopt de exodus uit GBTC?
- De SEC heeft ether in het vizier
- Populariteit van Base schiet omhoog