Iedereen met een techbedrijf weet dat de waarde van je aandeel jaarlijkse tien tot twintig procent moet groeien om als succesvol gezien te worden. Zit je daarboven? Dan doe je het uitstekend. Eronder word je als ten dode opgeschreven gepercipieerd.
Deze Wall Street-wijsheid komt niet van ons, maar van Michael Saylor. Hij sprak recent met Peter McCormack onder meer over zijn carrière als techondernemer. De eeuwige zucht naar exponentiële groei kwam hem tien jaar geleden de neus uit. “We hebben alles geprobeerd om 20 procent per jaar te groeien. Het is erg frustrerend. Na een periode van bakken aan marketinggeld uitgeven en opkopen van onze eigen aandelen wisten we: dit gaan we niet volhouden.”
De omstandigheden forceerden Saylor om zijn bedrijf onder de loep te nemen. Hij kwam uit op een tweedeling: de operationele zijde, die cash genereert, en de financiële zijde, die het opgebouwde vermogen beheert. Hij realiseerde zich dat hij niet langer naar de cashgenerator moest kijken voor nieuwe groei, maar naar de reserves die stonden weg te smelten. De grote macro-economische veranderingen van de afgelopen tien jaar waren daarvoor belangrijke puzzelstukken.
Zo ontstond langzaam maar zeker de modus operandi die nu bekend staat als de Saylor-strategie. Een herziening van corporate finance – alles wat te maken heeft met de financiering en financiële activiteiten van een onderneming – die door sommigen ondertiteld is als ‘Trade of the Century’.
Saylor begon in 2020 met het afspelen van zijn draaiboek. Dit begon met een initiële investering in bitcoin van 250 miljoen dollar en is sindsdien stelselmatig uitgebreid. Door deze strategische aankopen publiekelijk bekend te maken, zorgde Saylor voor een golf van interesse in bitcoin en zijn bedrijf. Dat diende als katalysator voor de prijs van bitcoin en MSTR, de ticker van een aandeel MicroStrategy. De daaraan ontsproten waardevermeerdering stelde hem weer in staat om meer kapitaal aan te trekken via obligatie-uitgiften en andere financieringsmethoden. Dit kapitaal investeerde Saylor vervolgens opnieuw in bitcoin, waardoor een zichzelf versterkende cyclus ontstond.
In totaal heeft Saylor door de jaren heen iets meer dan 7,5 miljard dollar in bitcoin gestoken. Dat bedrag is door de waardestijging van bitcoin meer dan 90 procent toegenomen, naar op het moment van schrijven 14,5 miljard dollar. Daarnaast is de prijs van MSTR in vijf jaar tijd meer dan 1100 procent gestegen. In Wall Street-termen staat het aandeel daardoor in een categorie van uitzonderlijk snelle groeiers. Niet door meer uit de productiezijde van het bedrijf te persen, maar door anders om te gaan met het geld dat het in kas heeft en jaarlijks daaraan toevoegt.
Als het zo’n overduidelijk succes is, waarom volgen dan niet alle beursgenoteerde bedrijven dit voorbeeld? Om het draaiboek van Saylor te kunnen afspelen, moet een bedrijf voldoen aan drie voorwaarden:
- Het moet jaarlijks cash genereren en een opgebouwde reserve hebben.
- Het moet beleggen als bedrijfsactiviteit willen toevoegen.
- Het moet ervan overtuigd zijn dat bitcoin een superieur asset is.
De meeste bedrijven hebben wel wat cash aan de kantlijn staan. Dat varieert van miljoenen tot vele tientallen miljarden, zoals bij Apple en Amazon het geval is. De afgelopen decennia was het standaard om een groot deel daarvan in veilige staatsobligaties te parkeren. Aangezien de reële rente daarop al jaren tegenvalt, heeft bij sommige bedrijven het terugkopen van eigen aandelen de koppositie overgenomen. Ermee beleggen? Daar slaat de gemiddelde Wall Street-cfo steil van achterover. “Je belegt niet met geld dat bedoeld is voor investeringen of voor het opvangen van tegenslagen”, vat Saylor het adagium samen. Laat staan in bitcoin, dat bekend staat als zeer risicovol.
Het verbaast Saylor daarom niet dat er nauwelijks bedrijven zijn die het voorbeeld van MicroStrategy volgen. Toen hij nog de enige en eerste was, maakte hij zich daar zorgen over. “Dat veranderde toen Jack Dorsey hetzelfde deed met Block (voorheen: Square)”, zegt Saylor. “Toen wist ik: dit gaat werken.” In de periode erna stak ook Elon Musk een deel van de cashreserves van SpaceX en Tesla in bitcoin.
Intussen is van 41 beursgenoteerde bedrijven bekend dat ze bitcoin op de balans hebben staan. Dat is slechts een fractie van de in totaal 60.000 bedrijven die op de beurs verhandelbaar zijn. En haal je de bitcoin- en cryptobedrijven uit de lijst? Dan wordt het flinterdun.
Voor Saylor is er echter geen man over boord. Hij ziet zijn strategie pas sinds dit jaar als uitvoerbaar voor de massa. Daarvoor werkten de accountingregels dusdanig verstikkend – de waarde van bitcoin mocht alleen naar beneden worden bijgesteld – dat de optie om geld in bitcoin te steken überhaupt niet verkend werd. “Dat de FASB zijn richtlijnen heeft aangepast, was een beslissend moment”, vertelt Saylor.
Van een grote instroom van in bitcoin beleggende bedrijven is nog geen sprake, maar het viel wel op dat in mei twee organisaties hun bitcoinstrategie bekendmaakten, Metaplanet en Semler Scientific. Metaplanet is genoteerd aan de beurs van Japan en groot geworden met het geven van financieel advies. Het bedrijf heeft bitcoinanalist Dylan LeClair ingeschakeld om het interne kompas op bitcoin af te stellen. Semler Scientific is een Amerikaanse bedrijf dat software schrijft voor de gezondheidszorg. In een persbericht licht het bedrijf de strategische plek toe die bitcoin inneemt.
Op sociale media kwam de nadruk sterk te liggen op de koers van de aandelen van de desbetreffende bedrijven. Die van Semler Scientific schoot met tientallen procenten omhoog nadat bekend werd dat het in bitcoin investeert. ‘De bitcoinstrategie is raketbrandstof voor je aandelen’, geven finfluencers als ondertitel aan de beursreactie. Een kanttekening daarbij is dat het wel om een kleine brandstoftank gaat. Na de eerste opleving lijkt die alweer leeg.
Dat klinkt een beetje pessimistisch, maar zo is het niet bedoeld. De bitcoinstrategie van Saylor sorteert wel degelijk effect en heeft eraan bijgedragen dat bitcoin als belegging in relatief korte tijd acceptabel geworden is. Het doet daar niets aan af dat het nu nog voelt alsof er maar één schaap over de dam is. En je weet hoe het spreekwoord luidt!
En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:
- Onrust over ‘vrijgekomen’ Mt.Gox-bitcoins
- TradFi kiest voor Solana?
- Bitcoinfondsen geven hoopvolle indruk