De eerste handelsweek van de spot bitcoin ETF’s zit erop. Gedurende de week verschoof de aandacht voor de begonnen paardenrace meer en meer naar de achtergrond. Gelukkig maar, want het is ondoenlijk om van een maandenlange race elke stap te volgen. De ontstane kalmte geeft ons de gelegenheid om een ronde langs de velden te maken.

Die start deze week met een toch wel heel opmerkelijk filmpje. Daarin is online pastoor Eli Regalado te zien, die vertelt dat hij een civiele procedure aan zijn broek gekregen heeft. Volgens de aanklacht heeft hij 1,3 miljoen dollar verdiend met de uitgifte van een waardeloos crypto-token. Dat token kan niet verkocht worden, onder meer omdat de exchange die Regalado aan het bouwen was naar eigen zeggen niet van de grond komt. “We wachten nu op een wonder van de Heer”, zegt Regalado, die zijn volgers op het hart drukt enkel uit Zijn naam te handelen. “De Heer heeft ons opgedragen [met de winst] ons huis te verbouwen.”

Tja, we weten niet van welke simulatie deze verhaallijn onderdeel is, maar het is... geestverruimend. Of, in de woorden van Bloomberg-analist James Seyffart: “Ik hou van het internet.”

Goed, waarvan akte. We vervolgens ons rondje langs de velden met een gecategoriseerd en goed scanbaar overzicht.

ETF’s

De spot bitcoin ETF’s sluiten hun eerste handelsweek positief af. Op vrijdag, de laatste handelsdag van de week, verkochten GBTC-bezitters voor 590 miljoen dollar aan aandelen. Daar tegenover stond 632 miljoen dollar aan instroom bij andere fondsen. Fidelity (FBTC) wist daar met 222 miljoen dollar het grootste deel van te vangen. Netto groeiden alle fondsen samen met meer dan 300 miljoen dollar. Op iedere handelsdag lag het handelsvolume rond de 2 miljard dollar.

Bron: SoSoValue

Onder analisten heerst tweespalt over het ‘GBTC-effect’ op de bitcoinkoers. Sinds de lancering van de spot bitcoin ETF’s is de bitcoinprijs flink gedaald. Een deel daarvan wordt toegerekend aan de verkoop van GBTC-aandelen. Sommige analisten verwachten dat de bitcoinprijs onder druk blijft staan totdat het hele fonds is geliquideerd. Galaxy-ceo Mike Novogratz is het daarmee oneens; hij denkt dat de meeste verkopers hun tegoeden naar een ander bitcoinfonds overbrengen.

Verder zagen we deze nieuwtjes langskomen:

  • BlackRock is nu niet in de markt voor een spot XRP ETF, zegt FOX-journalist. De belangrijkste reden is volgens Charles Gasparino dat de classificatie van XRP nog onduidelijk is. De zaak tussen toezichthouder SEC en Ripple is nog niet afgerond. Daarin oordeelde de rechter dat XRP niet bij voorbaat als effect kan worden behandeld.
  • SEC kiest voor uitstel op aanvraag spot ether ETF. Daarmee verschuift de toezichthouder de deadline van Fidelity’s aanvraag naar 5 maart 2024. Bloomberg-analist James Seyffart schrijft dat alles “zoals verwacht” verloopt. “Als je het mij vraagt, liggen de datums die er echt toe doen eind mei.”
  • Bitcoin pakt tweede plaats op de ranglijst van waardevolste grondstoffen ETF’s. In totaal zit er een kleine 27 miljard dollar in alle bitcoinfondsen. Dat is ruim twee keer zoveel als er in zilver ETF’s zit, en ruim 10 keer zoveel als er in fondsen zit die de prijs van ruwe olie volgen.