Na weken van stijgende prijzen lijkt de cryptomarkt even pas op de plaats te maken. Dat geeft ons de gelegenheid om een rondje langs de velden te maken. We nemen je in deze News-editie mee langs de eerste jaaroverzichten, het laatste ETF-nieuws en stampij rond ordinals.

Jaaroverzichten

De maanden december en januari staan traditioneel in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Van de grote banken was Bank of America de eerste met een reeks voorspellingen. De bank noemt 2024 “het jaar van de landing”, en verwijst daarmee naar de inflatie die naar beneden komt. Volgens de analisten gaat het de Europese en Amerikaanse centrale bankiers lukken om hun economieën van een zachte landing te voorzien.

Intussen hebben ook de eerste cryptobedrijven hun blik op de markt gepubliceerd.

Zo heeft Binance 10 verhaallijnennarratives – op papier gezet die volgens de beurs in de komende bullmarkt centraal staan. Bitcoin speelt daarin de hoofdrol, met de spot bitcoin ETF die op komst is, de halving die volgend jaar op de planning staat, en een groeiend ecosysteem van ordinals en inscriptions. De Binance-analisten noemen ook de ontwikkeling van Real-World Assets en de doorbraak van SocialFi als belangrijke trends. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld de socialemediaplatforms friend.tech en Farcaster.

Bij a16z crypto, het op de cryptomarkt gerichte hedgefonds van Andreessen Horowitz, kijkt men in het bijzonder naar de intersectie tussen AI en blockchaintechnologie. Volgens Stanford-professor Andy Hall vormen gedecentraliseerde netwerken een tegenwicht voor het sterk gecentraliseerde AI-landschap. “Met crypto wordt het mogelijk om een wereldwijde AI-markt te creëren waarop iedereen kan bijdragen en gecompenseerd worden, of het nu is met rekenkracht of met nieuwe datasets”, schrijft Hall. “We moeten ook manieren bedenken om generatieve AI te decentraliseren en democratisch te besturen, zodat geen enkele speler de macht krijgt om voor alle anderen te beslissen; web3 is het laboratorium om uit te zoeken hoe.”

Vermogensbeheerder VanEck komt echter met de spannendste voorspellingen, te beginnen met – hoe kan het ook anders – de spot bitcoin ETF’s. Volgens de VanEck-analisten worden die goedgekeurd en zorgen ze in de eerste dagen na lancering voor $1 miljard aan nieuw kapitaal. In het eerste kwartaal komen ze uit op $2,4 miljard aan investeringen. Twee jaar na de lancering van de eerste fondsen moet er $40,4 miljard de markt ingestroomd zijn.