Op 3 januari 2009 programmeerde Satoshi Nakamoto het zogeheten genesis block in de broncode van bitcoin. Het zou nog 6 dagen duren voor het volgende block, het eerste normale block, aan het genesis block zou worden toegevoegd. Sindsdien volgt er grofweg elke 10 minuten een block. Nu, ruim 14 jaar later, zijn we bij block 787.500 aangekomen, niet ver van de volgende halving op block 840.000. Over ongeveer 12 maanden is die een feit.
Een mooie gelegenheid om het even te hebben over de halving. Ingewijden kijken er vaak lang naar uit en hechten er grote waarde aan. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies?
In de broncode van bitcoin staat dat er maximaal 2.099.999.997.690.000 sats zullen zijn, afgerond 21 miljoen bitcoin. Die worden in omloop gebracht in 33 perioden die we epochs noemen. Zo’n epoch bestaat uit 210.000 blocks. Omdat die elkaar gemiddeld om de tien minuten opvolgen, duurt een epoch grofweg vier jaar. In elke epoch wordt de helft van de nog beschikbare bitcoins in omloop gebracht.
Toen Satoshi in 2009 begon, was er nog geen enkele bitcoin in omloop. Aan de start van de eerste epoch waren er nog 21 miljoen BTC beschikbaar, dus in de eerste vier jaar konden er 10,5 miljoen worden uitgegeven. Dat hebben miners gedaan door in de eerste 210.000 blocks steeds per block 50 BTC te claimen.
Dat doet een miner via de block reward die hij mag opeisen bij het vormen van een block. Die beloning bestaat uit twee delen, de block subsidy en de transactiekosten die bitcoiners betalen. De subsidie is gelijk aan het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop mag worden gebracht; in de eerste epoch dus 50 BTC per block.
De halving is het moment waarop een nieuwe epoch start. Dat wordt feestelijk gevierd met een directe halvering van de subsidie. In cijfers zien de eerste 10 epochs er als volgt uit:
Merk op dat het percentage van alle bitcoin dat in omloop is gebracht snel oploopt. Over 12 maanden zitten we al op 93,75% van het totaal. Deze grafiek geeft mooi weer waar we ons bevinden op de uitgiftecurve:
Wil je meer weten over de (uit)werking van de halving? We stonden er in aanloop naar de halving in 2020 uitgebreid bij stil op The Descryptor:
- De bitcoin halving is in aantocht. Wat is een halving?
- Het ritme van de halving. Waarom loopt bitcoin 8 maanden voor?
- Zal bitcoin na de halving nog veilig zijn?
- Elke halving en elke bull market legt de lat een stukje hoger
- De bitcoin halving en de adoptiecurve
Kijken we hier verder naar wat actuele datapunten. Wat zijn de tussenstanden waarmee we het vierde kwartaal van de huidige epoch ingaan?
We bestuderen eerst de groei die de totale marktwaarde van bitcoin per epoch heeft doorgemaakt. De totale marktwaarde is een functie van het aantal bitcoin dat in omloop is en de prijs van bitcoin.
Epoch 1️⃣: x470
Epoch 2️⃣: x80
Epoch 3️⃣: x16
Epoch 4️⃣: x2,5
Nu pakken we de ontwikkeling van de realized cap erbij. Die kan je zien als on-chain equivalent van de marktkapitalisatie die we hierboven bekeken. De realized cap bevat iedere bitcoin tegen de prijs waarvoor hij het laatst verkocht is. We zien hierin een soortgelijke groei:
Epoch 1️⃣: x424
Epoch 2️⃣: x75
Epoch 3️⃣: x17
Epoch 4️⃣: x2,7
De groei van het aantal bitcoinadressen met een hoger saldo dan 0 BTC is wat gematigder. De eerste epoch markeerde voor dit kengetal vanzelfsprekend een explosieve start, maar daarna neemt de groei een minder indrukwekkende omvang aan:
Epoch 1️⃣: x1333
Epoch 2️⃣: x7,8
Epoch 3️⃣: x2,33
Epoch 4️⃣: x1,5
De totale waarde (in dollars) die via het bitcoinnetwerk verrekend wordt, laat een mooie groei zien:
Epoch 1️⃣: $10,76 miljard
Epoch 2️⃣: $690 miljard
Epoch 3️⃣: $12,18 biljoen
Epoch 4️⃣: $94,8 biljoen
We zijn dus hard op weg om de grens van 100 biljoen dollar te doorbreken. We moeten hierbij echter niet vergeten dat in dit kengetal de groei van andere parameters terugkomt, zoals de bitcoinprijs en het aantal bitcoingebruikers. Idealiter lag een doorbraak van deze grens al ruimschoots achter ons.
Ook de rekenkracht die miners leveren aan het bitcoinnetwerk is een interessant datapunt. In de eerste epoch groeide die met meer dan 1,4 miljard procent. Dat lees je goed. Die krachtige groei komt door de enorme winsten die geboekt werden met de overstap van CPU’s op GPU’s en daarna van GPU’s op ASIC’s. In de epochs erna is de groei minder sterk, maar blijft die indrukwekkend:
Epoch 1️⃣: 1.416.940.400%
Epoch 2️⃣: 5.435.800%
Epoch 3️⃣: 7660%
Epoch 4️⃣: 175%
En hoe zit het dan met de transactiekosten die betaald worden aan miners? Hoe meer halvings we achter de rug hebben, des te belangrijker die zijn om het netwerk veilig te houden. Het budget voor de miners is immers voor een steeds groter deel van die inkomstenbron afhankelijk. Deze groei ziet er als volgt uit:
Epoch 1️⃣: $81.300
Epoch 2️⃣: $11,4 miljoen (x140)
Epoch 3️⃣: $1,03 miljard (x90)
Epoch 4️⃣: $1,51 miljard (x1,5)
De groei van de inkomsten uit transactiekosten maakt ons nieuwsgierig naar het aandeel van ordinals & inscriptions daarin. Het aantal transacties dat dagelijks wordt verwerkt nadert een nieuw hoogtepunt en is sinds 2023 sterk gestegen:
Tot dusver zijn er meer dan 2,8 miljoen digital artifacts gemaakt. Die zijn goed voor 9,3 gigabyte aan gegevens en 232 BTC aan fees. Ongeveer 30 tot 40 procent van alle bitcointransacties is op dit moment gelieerd aan inscriptions. Dat levert miners een kleine 20 procent van alle transactiekosten op. Tot voor kort waren het vooral afbeeldingen die werden vastgelegd, nu zijn het vooral teksten.
Goed, wat zeggen al deze datapunten eigenlijk?
De optimist neemt genoegen met de groei die iedere epoch te zien is. De pessimist ziet de groei te snel afnemen en voorziet een netwerk dat op weg is naar irrelevantie. Wij nemen het liefst de plek in van de realist.
De eerste kanttekening die we plaatsen is dat de groei in de vierde epoch nog (flink) kan oplopen. Voor veel kengetallen geldt dat het laatste jaar van een epoch sterk is. Maar zelfs als ze zo zouden blijven, is het positief dat we een gestage groei zien. Dat gezegd hebbende, de cijfers maken ook duidelijk dat er een nieuwe bullmarkt nodig is om tot hogere adoptie te komen. Uiteindelijk is het de verankering in de echte wereld die telt!
Uit de community
Philip deelt met andere Alpha’s dat Peter McCormack het derde deel van zijn documentaire over bitcoin heeft uitgebracht. In dit deel van Follow the Money reist hij naar Texas en Oklahoma om de waarheid te ontdekken over de mining-industrie en hoe deze sector Amerikaanse kernwaarden belichaamt. Volgens Philip een bindende kijktip!
Nieuwsoverzicht
De belangrijkste gebeurtenissen in het kort op een rij:
- Binance zet streep door Voyager-overname. Op 19 april gaf de Amerikaanse overheid groen licht voor de koop. Een week later liep het toch nog uit op teleurstelling. Binance.US liet weten de deal te laten passeren vanwege “juridische onzekerheden”. Crediteuren van Voyager noemen de beslissing teleurstellend.
- Tornado.Cash-developer Alexey Pertsev op borgtocht vrij. Na acht maanden achter slot en grendel mag Pertsev zijn proces thuis afwachten. Hij moet wel monitoringsapparatuur in zijn huis aanbrengen. Op 28 april toonde Pertsev weer een teken van leven op Twitter. Zijn proces wordt op 24 mei vervolgd.
- Standard Chartered zegt dat de ‘cryptowinter’ voorbij is. Volgens de bankengroep kan bitcoin de prijsgrens van $100.000 eind 2024 voorbij schieten. “Bitcoin kan profiteren van tumult rond de Amerikaanse bankensector, een omslag in het beleid van de Federal Reserve, en verbeterde winstgevendheid van mining”, zegt Geoff Kendrick. “Hoewel er nog bronnen van onzekerheid zijn, denken we dat de weg naar $100.000 steeds duidelijker wordt.”
- WEF maakt onbedoeld (?) reclame voor bitcoinmining. In een recent gepubliceerde video vertelt het Forum over een innovatieve startup die ‘datacentra’ draait op methaan. Door het broeikasgas als energiebron te gebruiken in plaats van het af te fakkelen, draagt hij bij aan de broodnodige klimaattransitie. Hoewel op beelden van de datacentra rijen aan bitcoinminers te zien zijn, wordt het ‘b-woord’ niet genoemd.
- Coinbase wil dat de rechter de SEC vermaant. De beurs sleept de toezichthouder daartoe voor de rechter. In 2022 heeft Coinbase aan de SEC gevraagd om richtlijnen te geven voor de cryptosector. De SEC is bij wet verplicht om “op redelijke termijn” gehoor te geven aan zo’n verzoek. Volgens Coinbase is die termijn voorbij. Sommige analisten hopen dat hiermee een einde komt aan de gesloten en agressieve opstelling van de toezichthouder.
- Hongkongse centrale bank spoort banken aan diensten te verlenen aan cryptobedrijven. Ze geeft daarbij de opdracht om risicogebaseerd te werk te gaan en geen one size fits all-aanpak te hanteren. “We gaan ervanuit dat gereguleerde dienstverleners via een bescheiden proces met succes een bankrekening kunnen openen”, aldus de HKMA.
- Centraal-Afrikaanse Republiek laat bitcoin vallen als wettig betaalmiddel. Het parlement heeft wetgeving waarmee bitcoin die status kreeg weer ingetrokken. Het statuut bleek “controversieel” onder de CAR-partners in de Economische en Monetaire Gemeenschap van Centraal-Afrika. “Het is nog niet zo eenvoudig om het CFA-systeem te verlaten…”, is de ietwat suggestieve duiding van HRF-directeur Alex Gladstein. Het gebruik van bitcoin is nog toegestaan op vrijwillige basis.
- Oostenrijkse Raiffeisenlandesbank gaat cryptoactiva aanbieden. Onder water maakt ze daarvoor gebruik van de diensten van Bitpanda. De nieuwe propositie van de bank beslaat het volledige aanbod van Bitpanda, dat bestaat uit meer dan 2500 cryptoactiva. Klanten kunnen zo in cryptoactiva investeren vanaf 1 euro.
Tot slot
Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.