Op 3 januari 2009 programmeerde Satoshi Nakamoto het zogeheten genesis block in de broncode van bitcoin. Het zou nog 6 dagen duren voor het volgende block, het eerste normale block, aan het genesis block zou worden toegevoegd. Sindsdien volgt er grofweg elke 10 minuten een block. Nu, ruim 14 jaar later, zijn we bij block 787.500 aangekomen, niet ver van de volgende halving op block 840.000. Over ongeveer 12 maanden is die een feit.
#bitcoin block # 787500
— ChartsBTC (@ChartsBtc) April 29, 2023
52,500 blocks to the halving!!! (~1 year) pic.twitter.com/BIO7YpG3F9
Een mooie gelegenheid om het even te hebben over de halving. Ingewijden kijken er vaak lang naar uit en hechten er grote waarde aan. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies?
In de broncode van bitcoin staat dat er maximaal 2.099.999.997.690.000 sats zullen zijn, afgerond 21 miljoen bitcoin. Die worden in omloop gebracht in 33 perioden die we epochs noemen. Zo’n epoch bestaat uit 210.000 blocks. Omdat die elkaar gemiddeld om de tien minuten opvolgen, duurt een epoch grofweg vier jaar. In elke epoch wordt de helft van de nog beschikbare bitcoins in omloop gebracht.
Toen Satoshi in 2009 begon, was er nog geen enkele bitcoin in omloop. Aan de start van de eerste epoch waren er nog 21 miljoen BTC beschikbaar, dus in de eerste vier jaar konden er 10,5 miljoen worden uitgegeven. Dat hebben miners gedaan door in de eerste 210.000 blocks steeds per block 50 BTC te claimen.
Dat doet een miner via de block reward die hij mag opeisen bij het vormen van een block. Die beloning bestaat uit twee delen, de block subsidy en de transactiekosten die bitcoiners betalen. De subsidie is gelijk aan het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop mag worden gebracht; in de eerste epoch dus 50 BTC per block.
De halving is het moment waarop een nieuwe epoch start. Dat wordt feestelijk gevierd met een directe halvering van de subsidie. In cijfers zien de eerste 10 epochs er als volgt uit:

Merk op dat het percentage van alle bitcoin dat in omloop is gebracht snel oploopt. Over 12 maanden zitten we al op 93,75% van het totaal. Deze grafiek geeft mooi weer waar we ons bevinden op de uitgiftecurve:

Wil je meer weten over de (uit)werking van de halving? We stonden er in aanloop naar de halving in 2020 uitgebreid bij stil op The Descryptor:
- De bitcoin halving is in aantocht. Wat is een halving?
- Het ritme van de halving. Waarom loopt bitcoin 8 maanden voor?
- Zal bitcoin na de halving nog veilig zijn?
- Elke halving en elke bull market legt de lat een stukje hoger
- De bitcoin halving en de adoptiecurve
Kijken we hier verder naar wat actuele datapunten. Wat zijn de tussenstanden waarmee we het vierde kwartaal van de huidige epoch ingaan?
We bestuderen eerst de groei die de totale marktwaarde van bitcoin per epoch heeft doorgemaakt. De totale marktwaarde is een functie van het aantal bitcoin dat in omloop is en de prijs van bitcoin.
Epoch 1️⃣: x470
Epoch 2️⃣: x80
Epoch 3️⃣: x16
Epoch 4️⃣: x2,5

Nu pakken we de ontwikkeling van de realized cap erbij. Die kan je zien als on-chain equivalent van de marktkapitalisatie die we hierboven bekeken. De realized cap bevat iedere bitcoin tegen de prijs waarvoor hij het laatst verkocht is. We zien hierin een soortgelijke groei: