De cryptomarkt bruist de laatste weken weer van de activiteit. Van een hausse is nog geen sprake, maar het contrast met de afgelopen maanden is sterk. De toegenomen bedrijvigheid is in het bijzonder op derivatenmarkten te zien. Wat dat betekent? Dit, en meer, lees je in deze News!
Levendige derivatenmarkten
De afgelopen weken steeg de prijs van bitcoin flink. Vaak zien we dat grote koersbewegingen zorgen voor een opleving van handelsactiviteit. Dat vertaalt zich op exchanges bijvoorbeeld in een toename van het zogeheten spotvolume, orders waarmee tokens en munten direct van eigenaar wisselen. Volgens The Block steeg het zevendaags gemiddelde daarvan weer naar het niveau van maart dit jaar. “Dat revitaliseert een markt die voordien erg kalm was”, schrijft journalist Frank Chaparro.
Maar als we uitzoomen, zien we dat het spotvolume nog flink lager is dan tijdens de vorige bullmarkt. Destijds lag dit handelsvolume zo’n 7 keer hoger dan de 24 miljard dollar die nu dagelijks gerapporteerd wordt. Dat past bij de huidige marktfase, waarin consumenten nog niet massaal meedoen.
De derivatenmarkten vertellen echter een ander verhaal. Zo maakte de Chicago Mercantile Exchange (CME) via Blockworks bekend dat het aantal actieve futurescontracten een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. En uit data over de optiemarkt blijkt dat, in dollars uitgedrukt, handelaars nooit eerder zoveel interesse toonden.
Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Voor veel mensen zijn producten als futures en opties onbekend terrein. Voor ons een mooie gelegenheid om je kort mee te nemen in de wereld van afgeleide producten, de derivatenmarkt.
Een future kun je zien als voorbestelling van een product tegen een vooraf vastgestelde prijs, terwijl een optie meer lijkt op een reservering met het recht om te annuleren. Beide zijn vormen van weddenschappen over de richting van de prijs, maar ze hebben in de praktijk verschillende functies.
Laten we dat wat concreter maken. Stel je voor dat je bij de kraam van de groenteboer staat op een lokale dorpsmarkt.
Met een future kan je met je groenteboer afspreken dat je over een maand een kilo appels koopt voor een bepaalde prijs. Jullie gaan daar beiden mee akkoord, wat de prijs van appels ook wordt. Zo weet de groenteboer zeker dat hij volgende maand inkomsten heeft. En waarom jij deze afspraak maakt? Misschien wil je gewoon zeker weten dat je de appels kunt betalen. Of je gokt erop dat ze volgende maand meer waard zijn, zodat je ze met winst kunt doorverkopen.
Met een optie koop je bij de groenteboer een voucher waarmee je ergens komende maand appels kan kopen (een call-optie) of verkopen (een put-optie) voor een vooraf besproken prijs. Je betaalt een kleine prijs voor de voucher zelf. Als appels heel duur worden, kan jij met je call-optie de oude prijs afdwingen. Worden ze goedkoper? Dan laat je je voucher gewoon verlopen en sla je de goedkope appels in. De groenteboer gokt erop dat de prijs gelijk blijft of daalt, en verdient zo wat extra aan de verkoop van de voucher. Jij koopt een verzekering tegen prijsveranderingen of kunt, als de prijzen onverhoopt toch stijgen, de voucher met winst doorverkopen.
Op de derivatenmarkt zijn het geen groenteboeren en appelliefhebbers, maar meer geraffineerde, professionele, en institutionele deelnemers die in opties en futures handelen. Ze gebruiken het wel voor soortgelijke doeleinden, zoals het speculeren op de richting van prijzen, het beschermen tegen prijsveranderingen, en het kunnen uitvoeren van meer complexe handelsstrategieën.
De term open interest staat voor het totale aantal uitstaande contracten dat nog niet afgewikkeld is. Bij een hoge open interest zijn er relatief veel partijen betrokken bij de markt, en is er relatief veel geld gecommitteerd aan toekomstige resultaten. Het is een teken van een levendige markt.
Terug naar de bitcoinmarkt. Wat zegt al die bedrijvigheid rond derivaten daarover? En betekent de gestegen interesse in bitcoinderivaten iets voor de prijs van het onderliggende goed?