Je vraagt je wellicht af wat die komkommers bovenaan deze News-editie doen. Ze zijn een verwijzing naar de komkommertijd waar we ons nu overduidelijk in bevinden. De vakantierust is weer volledig terug nadat die kort onderbroken werd door de uitspraak in de zaak tussen de SEC en Ripple. Het merendeel van de gebeurtenissen dat nu langskomt in de media classificeren wij als ruis. Dat geldt ook voor de meeste interacties op Twitter, waar sommigen hun vrije tijd gebruiken om te kissebissen over oude koeien. Je weet hoe laat het is als PlanB’s Stock-to-Flow-model daarvoor weer van stal gehaald wordt.

Goed, daar gaan we dus niet over schrijven. We grijpen het moment aan voor een rondje langs te velden.

Ripple versus SEC

Vorige week schreven we uitgebreid over de rechtszaak tussen Ripple en de SEC. Op veel plekken is de uitspraak van rechter Torres uitgelegd als klinkende overwinning voor Ripple. ‘XRP is not a security’, is in sommige kringen de conclusie. Maar zoals gebruikelijk volgt de nuance in de dagen erna.

De rechter deed de volgende uitspraken:

  1. De verkoop van XRP aan institutionele beleggers was illegaal.
  2. De verkoop van XRP via exchanges was legaal.
  3. De distributie van XRP via andere kanalen was legaal.

Op exchanges zijn particuliere beleggers actief, dus het is aannemelijk dat zij ook de tegenpartij waren bij de verkoop via exchanges (2). Maar dat betekent niet automatisch dat financiële instellingen een vrijbrief hebben om met het XRP-token te doen en laten wat ze willen.

De rechter heeft zich uitgesproken over praktijksituaties in de context van de primaire markt. Het draaide daarbij om de vraag of de uitgifte van nieuwe tokens (of effecten) legitiem was. Haar antwoord zegt daarom niets over wat er na de uitgifte gebeurt; dat zijn handelingen die plaatsvinden op de secundaire markt. Dit onderscheid heeft rechter Torres overigens zelf ook aangebracht in haar uitspraak.

Uitgedrukt als percentage van het XRP-handelsvolume wordt dit verschil duidelijk zichtbaar. Meer dan 99 procent daarvan vindt plaats op de secundaire markt. Dat zijn de tokens die van de ene naar de andere exchange-klant vloeien. Of XRP in die vorm onder de effectenwet valt? Die vraag is onbeantwoord gebleven. Anders gezegd, over het overgrote deel van de handel in XRP kwam geen duidelijkheid.

Dat neemt niet weg dat de uitspraak voor Ripple aanvoelt als overwinning. Er is een grote groep juristen die het op basis van eigen inschattingen nu aandurft om de handel in XRP op secundaire markten groen licht te geven. Dat is de reden dat er exchanges zijn die XRP opnieuw in hun orderboeken hebben opgenomen.

Andersom voelt de uitslag voor de SEC aan als teleurstelling. SEC-voorzitter Gary Gensler reageerde tijdens een lunch van de National Press Club voor het eerst op de uitspraak: “We zijn teleurgesteld over wat de rechter zei over particuliere beleggers. We zijn nog bezig met het vormen van ons standpunt over dat oordeel.”