Hoewel het op nieuwsgebied relatief rustig is, bruist het toch in de cryptowereld. Nederlanders werden wakker met een bitcoinkoers boven de $41.000 en een etherprijs boven de $2200. Tegelijkertijd lijkt de lancering van de eerste spot bitcoin ETF concreet te worden. Daarover meer in deze News-editie!
Noteer de datums! 📅
Op de meeste nieuwswebsites staat de bitcoinprijs op de voorpagina. Dat is niet zo vreemd, want het is alweer even geleden dat we prijzen boven de 40.000 dollar zagen. Voor het laatst gebeurde dat in april 2022, in de weken voordat stablecoin TerraUSD met een harde klap ineen viel. De oprichter, Do Kwon, wacht in Montenegro op uitlevering aan een jurisdictie die hem daarover aan de tand wil voelen. Vorige week gaf de rechter daar groen licht voor. De Montenegrijnse minister van Justitie hoeft alleen nog over de bestemming te beslissen: Zuid-Korea of de Verenigde Staten.
Nu we het over een hoofdrolspeler van de vorige bullmarkt hebben, vraag je je wellicht af hoe het met Sam Bankman-Fried gaat, de oprichter van FTX. Hij zit achter slot en grendel in afwachting van een tweede strafproces en het definitieve oordeel over de eerste. Volgens ingewijden deelt hij zijn cel met de voormalig president van Honduras en een Mexicaanse oud-politiechef. Aan zijn bewaarders geeft hij cryptotips en hij mag één keer per week bezoek ontvangen. Toegang tot een laptop heeft hij alleen om processtukken in te zien. Rustig is het overigens niet: volgens zijn celgenoten wordt Bankman-Fried gechanteerd, oogt hij timide en vermoeid: “Hij heeft het lichaam van een tachtigjarige.”
Dat er “cryptobaronnen” in de cel verdwijnen, zorgt er volgens het FD voor dat “bitcoin nog meer relevantie” verliest.
Het gekke is dat de kop nergens in het artikel onderbouwd wordt. Journalist Lennart Zandbergen schrijft over Do Kwon, Bankman-Fried en Binance-oprichter Changpeng Zhao. In wat verder een prima overzichtsartikel is, wordt met geen woord gerept over de relevantie van bitcoin of crypto.
Dat is jammer, want vragen naar de relevantie van bitcoin kan tot mooie inzichten leiden. ‘Relevant’ betekent ‘van belang’ of ‘van betekenis’. Je moet daarbij dus aantekenen waarvoor het relevant is. Voor de maatschappij? Voor de economie? Voor de stabiliteit van financiële markten? Voor monetair beleid? Voor mensenrechten? Voor inclusie en gelijkheid? Voor de bestrijding van criminaliteit?
Afhankelijk van wat je kiest, heb je specifieke data nodig om datgene te meten dat leidt tot relevantie; dat is immers een daaraan emergent verschijnsel. Bij Bitcoin Alpha volgen we zo'n 30 metrics om iets te kunnen zeggen over veranderingen rond activiteit, gebruik, adoptie, en het netwerkeffect. En dat is dan maar één van de manieren waarop je iets over relevantie kunt zeggen.
Ons beeld is overigens dat de relevantie van bitcoin de afgelopen jaren toenam, in plaats van wat het FD zonder bewijsvoering beweert.
Dat traditionele media nog vastzitten in roestige denkkaders, blijkt ook uit berichtgeving over de duurzaamheid van bitcoin. Eind oktober verscheen een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift ACS Sustainable Chemistry & Engineering. Daarin beschrijft een gerenommeerde professor hoe bitcoinmining de transitie naar duurzame energie kan ondersteunen. Het aantal nieuwsberichten over deze gepeerreviewde publicatie? Eén.
Dat was heel anders toen naar buiten kwam dat ‘iedere bitcoinbetaling een zwembad aan water verbruikt’. De “studie” die de BBC citeert, blijkt een opiniestuk van – jawel, daar is hij weer – DNB’s Alex de Vries in het vakblad Cell Reports Sustainability. Voor dergelijk commentaar ontbreekt de kritische en nauwgezette analyse waar het onderbelichte onderzoek wel aan is blootgesteld. Dat blijkt ook uit de gaten die in het werk van De Vries zijn geschoten. Het aantal nieuwsberichten over zijn mening? Tien.
Ondertussen koerst de bitcoinprijs rustig door. Eén van de drijvende krachten is de vermeende komst van een spot bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Deze week stegen de verwachtingen daarover naar een nieuw hoogtepunt.