Het is 600 voor Christus en de Griekse filosoof Thales van Milete zit in zijn huis, te peinzen over de sterren. Thales, bekend om zijn astronomische kennis, ziet iets wat anderen nog niet zien: er staat volgens hem een geweldige olijfoogst voor de deur. Maar in plaats van een investering in olijfbomen of olie, neemt hij een stap die zijn tijd ver vooruit is. Hij sluit een deal af met de eigenaren van olijfpersen. Voor een kleine vergoeding koopt hij het recht om die persen te mogen gebruiken zodra de oogst begint. Het seizoen breekt aan en de olijven zijn er inderdaad overvloedig. En Thales? Die heeft als enige toegang tot de schaarse persen en verhuurt ze tegen een forse winst.

Hij heeft het eerste bekende voorbeeld van een optiecontract gecreëerd.

Zo zou Thales er volgens mijn assistent ChatGPT bij hebben gezeten

Ruim 2000 jaar later, in de 17e eeuw, speelt zich iets soortgelijks af op de Amsterdamse beurs. In de roes van de Tulpenmanie worden contracten gesloten die het recht geven om op een later moment tulpenbollen te kopen of te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Dit zijn de eerste formele opties, verhandeld in een beursachtige omgeving. De markt werd in die dagen gekenmerkt door chaos en hebzucht, maar de lessen uit deze tijd hebben de weg geëffend voor wat komen zou.

Opties geven het recht, maar niet de plicht, om een onderliggend product, zoals een aandeel of grondstof, tegen een bepaalde prijs te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie). Ze worden gebruikt om risico te beheersen, winsten te maximaliseren of simpelweg te speculeren op toekomstige prijsbewegingen. Thales kocht het recht om de olijfpersen te gebruiken, maar kon ook besluiten om daar geen gebruik van te maken. Zijn deal was erg winstgevend bij een overvloedige oogst en grote vraag naar olijfpersen. Zou dat niet gebeurden, dan was het verlies beperkt tot de al betaalde kleine vergoeding.

Fast forward naar 1973. De Chicago Board Options Exchange (CBOE) opent zijn deuren, en voor het eerst worden aandelenopties op een gestandaardiseerde manier verhandeld. De introductie van deze gereguleerde markt zette de financiële wereld op zijn kop. Waar opties ooit alleen beschikbaar waren voor een select gezelschap, werden ze nu toegankelijk voor de massa.

CBOE-handelaars wachten op het luiden van de eerste bel in 1973 (bron)

De gevolgen lieten niet lang op zich wachten. Liquiditeit in de aandelenmarkten nam toe, en hedging werd een standaardstrategie voor zowel particuliere beleggers als grote instellingen. De marktdynamiek veranderde fundamenteel. Voor het eerst konden beleggers hun portefeuilles beschermen tegen grote schommelingen in de markt, maar ook profiteren van prijsbewegingen zonder daadwerkelijk aandelen te hoeven bezitten (of verkopen). Het was een keerpunt; vanaf dat moment was de aandelenmarkt een complexer, maar ook veerkrachtiger systeem.

En nu, bijna vijftig jaar later, staan we op de drempel van een nieuw keerpunt. Deze week werden opties op de bitcoin ETF van BlackRock goedgekeurd. Sommigen zeggen dat de bitcoinmarkt nooit meer hetzelfde zal zijn.

Wat betekent dit? Net zoals in de jaren ’70 kan de introductie van opties meer liquiditeit in de bitcoinmarkt brengen. Grote spelers die voorheen terughoudend waren om in te stappen vanwege de volatiele aard van bitcoin, hebben nu een voor hen bekend middel om de risico’s te beperken. Dit kan de markt toegankelijker en stabieler maken.

Maar of de impact net zo groot wordt als hij in de jaren zeventig was? Er zijn analisten die erop wijzen dat bitcoin al langere tijd futures en opties kent. Deze hebben weliswaar voor meer volwassenheid in de markt gezorgd, maar de extreme volatiliteit en speculatieve aard zijn gebleven. Zij houden de mogelijkheid open dat de nieuwe opties enkel een nieuw instrument zijn voor de bestaande spelers.

💡
Waarom deze bitcoin ETF-opties anders zijn

Er zijn domeinspecialisten die ervan overtuigd zijn dat de opties op de ETF van BlackRock op een aantal belangrijke punten verschillen van de opties die al verhandelbaar zijn, bijvoorbeeld op de beurzen Deribit en CME. Jeff Park van Bitwise plaatste bijvoorbeeld een uitgebreide toelichting op X.

Het komt er voor een belangrijk deel op neer dat deze nieuwe opties goedkoper zijn, eenvoudiger in gebruik en vanwege hun classificatie de eigenaar meer zekerheden geven.

Analisten als Park voorzien dat het deze opties daarom wél lukt om een grote golf van (institutionele) investeerders te activeren. De takeaway van Park:

In summary, the Bitcoin ETF options market is the first time the financial world will see regulated leverage on a perpetual commodity that is truly supply-constrained. Things will likely get wild in such scenarios, regulated or unregulated markets may not matter.

But the remarkable thing about Bitcoin is that there will always be a parallel, decentralized market that can’t be shut down, unlike CME—which, as you can imagine, will add even more fuel to the fire.

It’s going to be unbelievably fantastic.

Wat vaststaat, is dat de komst van dit soort verfijnde financiële instrumenten de cryptomarkt langzaam maar zeker transformeert. Net zoals de CBOE in 1973 een keerpunt was voor de aandelenmarkt, kan de goedkeuring van opties op de bitcoin ETF van BlackRock de start zijn van een nieuw tijdperk voor bitcoin.

Zou Thales een bitcoinoptie hebben gekocht? Misschien wel!

En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:

  1. De volgende upgrade van Ethereum
  2. De stand van zaken bij Solana
  3. Kritiek op de SEC
  4. Bhutan blijkt bitcoin whale 🐳