Zo van een afstandje lijkt er voor de cryptomarkt geen wolkje aan de lucht. Er komen verlagingen van de beleidsrente aan. In de VS staat een cryptovriendelijke presidentskandidaat bovenaan in de peilingen. De rechterlijke macht disciplineert de toezichthouder daar. De Amerikaanse bitcoinfondsen blijken tot dusver de grillen van de cryptomarkt te weerstaan. Nieuwe spot ether ETF’s staan op het punt van lanceren, en aandelenindexen klimmen naar nieuwe recordkoersen.

Toch is in deze periode de cryptomarkt in diepe mineur. De bitcoinprijs is sinds de top – die lag op 73.800 dollar – langzaam maar zeker gedaald. De afgelopen week versnelde dat. Met een vrije val kwam de koers op 53.500 dollar terecht, bijna 30 procent lager dan de piek van maart.

Einde van de bullmarkt of buy the dip?
De koers van bitcoin is vannacht gezakt naar 53.500 dollar en staat nu 28% onder de top. De eerste stevige correctie van deze bullmarkt is een feit.

Lees de Markets-editie van vrijdag voor een uitgebreide blik op de marktomstandigheden

‘Narrative follows price’, schrijven we regelmatig. Dat klopt, maar toen de prijsval versnelde gingen de verhalen en de koersontwikkeling duidelijk hand in hand. Het sentiment verslechterde door de toevallige samenloop van drie losstaande gebeurtenissen, waardoor in een periode van enkele weken het aanbod van bitcoins op de markt tijdelijk hoger kan liggen.

Verkoopgolf zorgt voor onzekerheid op cryptomarkt
Op korte termijn zijn er meerdere bronnen van tegenwind die het sentiment op de cryptomarkt beïnvloeden. De verkoop van bitcoin door overheden speelt daarin een centrale rol. Hoe dat zit? Meer hierover in deze News-editie!

In de News-editie van vorige week maandag lees je meer over deze ‘verkoopgolf’

We zien dat hierdoor een tweedeling ontstond onder beleggers. De ene groep meende dat de markt de verkoopgolf zonder grote gevolgen zou kunnen absorberen. Zij zagen het als overwegend positief dat er eindelijk een streep is gezet door historische onzekerheden. De andere groep zag een zware bui hangen, en speelde in op het al bestaande sentiment waarin onzekerheid de stemming bepaalde.

De optimisten zijn de afgelopen dagen de markt uitgedrukt. Letterlijk, want de prijsdaling zorgde ook voor de geforceerde verkoop van derivatenposities, bijvoorbeeld. Dat werkt altijd als raketbrandstof voor de prijsbeweging – omhoog of naar beneden.

Kenmerkend voor zo’n tumultueuze periode is dat het gesprek eigenlijk nergens anders over gaat. Dat zie je terug op sociale media, maar ook op nieuwskanalen, die in hun berichtgeving wat eenzijdig worden. Niet vreemd, natuurlijk, maar voor een wekelijks nieuwsoverzicht is dat niet de beste voedingsbodem. 😁

We maken een uitstapje naar bitcoinminers. Het zal je niet verrassen dat hun inkomsten sinds de halving flink gedaald zijn. Niet alleen de subsidie die ze voor hun werk ontvangen is in tweeën geknipt, ook de inkomsten uit transactiekosten liggen een stuk lager dan in de maanden voor de halving. Dat heeft onder andere te maken met een daling van activiteit rond Ordinals en Runes.

Image
Bron: @lars0x

Een beetje bitcoinminer is anno 2024 een bedrijf van industriële omvang. De belangrijkste spelers zijn beursgenoteerde bedrijven, veelal in de VS. Nu deze nieuwe, verlaagde omzetstandaard op tafel ligt, is voor hen de hamvraag hoe ze nieuwe groei gaan veroorzaken. Niet alleen om de kosten te kunnen blijven dragen, maar ook om de aandeelhouders blij te maken.

In een persbericht van Core Scientific zien we daarvoor wellicht een aanwijzing. Het bedrijf, van origine bitcoinminer, maakt daarin bekend dat het 70MW aan capaciteit gaat verhuren aan CoreWeave, een partij die gespecialiseerd is in het draaien van AI-toepassingen. “Core Scientific is goed gepositioneerd voor het aanbieden van application-specific data centers (ASDC’s)”, schrijft het bedrijf.

Core Scientific beweegt dus niet van bitcoin naar AI, maar positioneert zich nog wat generieker. Heb je specifieke apparatuur én veel stroom nodig? Dan kun je bij ons terecht, is het signaal.

Ook de grootste Europese miner lijkt dit pad te bewandelen. Northern Data wil naar de beurs, het liefst in de VS. Intussen profileert Northern Data zich niet meer als bitcoinminer, maar als “basis voor innovatie” met datacentra van “de volgende generatie”. Met de beursgang wil het bedrijf naar verluidt 16 miljard dollar ophalen. Het zou dan volgens Bloomberg enkel gaan om de AI- en data-tak van het bedrijf. Dat Northern Data ook bezig is met de aanleg van een grote bitcoinoperatie in de VS – in totaal voor 700 MW aan miners – verdwijnt een beetje naar de achtergrond.

Zo lijkt de halving een al bestaande transitie te hebben versneld. Niet van bitcoin naar AI, maar van bitcoin naar ‘applicatiespecifieke datacentra’, die qua omzet uit meerdere vaten kunnen tappen. Dat is ook voor het Wall Street-kapitaal een mooi verhaal, want dat gebruikt infrastructurele bedrijven graag als proxy voor blootstelling aan ‘digitale grondstoffen’. Een bedrijf dat tegelijkertijd blootstelling geeft aan bitcoin, AI én de volgende opkomende technologie past daar ongetwijfeld goed tussen.

En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:

  1. $84 biljoen is onderweg!
  2. Bitcoin naar $10 miljoen per stuk
  3. Stroomverbruik bitcoin geen heet hangijzer meer?