In de Roundup van vorige week vroegen we ons af of het een mooi instapmoment was. En of! Sindsdien steeg de koers meer dan 20 procent, om rond de 40.000 dollar tot rust te komen. Blijft het daarbij, of staat bitcoin op het punt van uitbreken? Dit, en meer, in Alpha Roundup #12.

Maar eerst heeft Bart je iets te vertellen!

Marktupdate

Acht groene dagen achter elkaar! De laatste keer dat we dat zagen was in december 2020. In die ruime week steeg de koers maar liefst 40 procent van 29.500 dollar naar bijna 41.000 dollar. De sfeer was anderhalve week geleden nog ronduit ijzig, inmiddels is dat omgeslagen naar zonnig en bullish.

Acht opeenvolgende dagen stijging (bron)

Op zichzelf is dat niet vreemd. Hoewel we sinds 19 mei zijwaarts bewegen in een trading range tussen grofweg 30.000 en 40.000 dollar kwam het zwaartepunt steeds lager te liggen. En met het dalen van koers daalde ook de stemming.

Al een aantal weken zagen we echter steeds minder aanwijzingen voor een verdere daling. De grote verhalen over dood en verderf doofden uit:

  • Het stilvallen van mining in China heeft niet voor problemen gezorgd. De difficulty adjustments hebben hun werk uitstekend gedaan en de rekenkracht stijgt inmiddels weer.
  • Elon Musk vertelde vorige week dat hij graag zou zien dat bitcoin slaagt, dat hij niets verkocht heeft, en gelooft dat bitcoinmining aan het verschuiven is naar hernieuwbare energie.
  • Het vrijkomen van aandelen Grayscale heeft geen grote impact gehad op de markt. De discount is aan het dalen en staat nu op 8 procent.
  • Stablecoins zoals USDC, Pax en BUSD hebben laten zien dat hun reserves er keurig uitzien en maken inmiddels bijna de helft uit van de totale 120 miljard dollar aan stablecoins. Tether doet er steeds minder toe.

En tegelijk bleef het aantal nieuwe gebruikers onverminderd hoog en werd er sinds eind juni weer structureel bitcoin van exchanges afgehaald. Het waren de oudere wallets die kochten terwijl de nieuwe toetreders verkochten.

Op onderstaande grafiek van Willy Woo zie je wanneer kleine bitcoiners (minder dan 1 btc in bezit) veel bitcoin kochten. Met een mooie correlatie tussen de stijgende stukken van de bullmarkt en de activiteit van deze ‘shrimps’ zoals ze genoemd worden. Stacking sats!

Het gewone volk blijft stug sats stacken (bron)

Tot slot willen we het kort hebben over de liquid supply. Dit is het deel van de bitcoins waarvan Glassnode op basis van hun algoritmen en heuristieken verwacht dat ze in bezit zijn van partijen die ze ook zo maar weer willen verkopen. Het tegenovergestelde is de illiquid supply, in bezit van investeerders voor de lange termijn. Sinds half juni is ook de liquid supply weer stevig aan het dalen.

Liquid supply neemt steeds sneller af, snelste afname in laatste jaar.

Kortom:

  • Een voortdurende stroom nieuwe gebruikers
  • Grote overtuiging van hodlers die alles wat beschikbaar komt opdweilen
  • Sinds eind juni uitstroom van bitcoins van exchanges af
  • Sinds half juni steeds minder liquid supply

Fundamenteel zag het er al een tijdje heel goed uit, alleen de prijs bleef achter. Bij zo'n divergentie is altijd de vraag hoe die zich oplost. Gaat de prijs omhoog en sluit die weer aan bij de fundamentals? Of zwakt ook het feitelijk gebruik af om in overeenstemming te komen met de prijs. De afgelopen week geeft ons hints dat het eerste het geval gaat zijn.

Short squeeze

De stijging van de koers werd tussen 29.000 tot 35.000 dollar hoofdzakelijk gedreven door de spot-markt, waar kopers zonder geleend geld en zonder hefboom bitcoins kopen. Toen de koers op 26 juli boven de 35.000 dollar steeg, ontstond er een kettingreactie aan gedwongen sluiten van posities van hefboomhandelaars: een short squeeze.

Het sluiten van een shortpositie betekent dat er bitcoin gekocht wordt, wat de koers verder laat stijgen, wat weer nieuwe hefboomhandelaars in de problemen brengt, enzovoorts. Op het hoogtepunt werd er in een uurtje voor 116 miljoen dollar geliquideerd.

In Roundup #10 hebben we het gehad over de funding rates, die iets vertellen over de verhouding tussen short- en longposities. Die is nu nog steeds licht negatief, dat betekent dat er nog meer mensen short zijn dan long. En dat er dus ook nog meer short squeezes mogelijk zijn.

Als je kijkt naar de tijdsvakken waarin de koers voornamelijk zijwaarts beweegt, dan geeft de funding rate een aanwijzing over de richting waarin de koers daarna kan gaan. En het scenario van een stevige stijging past bij de andere aanwijzingen die we zien.

Funding nog steeds negatief, scenario is nog steeds mogelijk (bron)

Met name als we boven de 42.000 dollar komen kan het hard gaan. Dat is een zone waar weinig gehandeld is en er dus wellicht ook weinig interesse is om in- of uit te stappen. Voor je het weet zit je weer boven de 50.000 dollar, aangevuurd door de shorts die hun posities sluiten.

Dat is vandaag nog niet aan de orde. De markt heeft wat kracht laten zien, maar we zitten nog steeds in de range tussen 30k en 40k. Het meest voor de hand ligt dat we eerst nog het midden van de range gaan bezoeken om een hogere bodem te vinden. Hogere toppen, hogere bodems - dat is het signalement van een bullmarkt.

Veel signalen wijzen erop dat we daarna verder gaan stijgen. Hieronder zie je de boog die we eerder bekeken. De snelheid van de koersstijging en een redelijk begin van een hoger volume zijn hoopgevend.

Wat we ter bevestiging willen zien is verdere stijging met oplopend volume (bron)

Ook de grafiek met de RSI die we eerder volgden laat weinig aan duidelijkheid te wensen over. We zitten inmiddels ook boven het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde, wat een redelijke aanwijzing is voor een stijgende trend.

Koers boven 50-daagse MA is teken van stijgende trend (bron)

Wij kijken de komende weken naar de weerstand rond de 41.000 dollar. Daarboven vinden we het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde op 44.000 dollar en de dalende lijn over de toppen rond 45.000 dollar. Niet op de kaart staat de Ichimoku cloud waar de bovenkant op 47.000 dollar zit.

Komen we daarboven, laten we zeggen boven de 50.000 dollar, dan zou het goed kunnen dat we het gebied waar we nu zo lang hebben gezeten voorgoed achter ons laten, en in elk geval het komende half jaar geen koersen onder de 40.000 dollar meer zien.

Eerst naar 35k, daarna een poging voor > 41k! (bron)

In de media

Bart op NPO Radio 1: wat zijn scamcoins?

We hoeven jullie niet uit te leggen dat er, naast bitcoin, duizenden andere crypto-assets bestaan. Veel daarvan zijn als Chinese spooksteden; met veel bombarie opgetuigd, om vervolgens onbewoond achter te laten. Een ander deel is in het leven geroepen om mensen te misleiden en op te lichten, regelrechte scams. Hoe je die herkent? Daarover praat “crypto-expert Bart Mol” in de studio van NPO Radio 1. Terugluisteren én -kijken doe je hier.

Bart in de Radio 1-studio

Bert in de Volkskrant: Zo werken cryptomunten

De Volkskrant houdt deze zomer een aantal bijspijkercursussen, en het leek een kersverse techredacteur leuk om ook eens naar bitcoin te kijken. Nou, dat heeft hij geweten! Maar eerlijk is eerlijk, het is een prima verhaal geworden. Hij heeft zich er goed in vastgebeten. Paar boeken gelezen en paar uur met Bert gebeld. En dat in De Volkskrant, waar ze doorgaans de meest zure invalshoek uitzoeken!

Bert op Tweakers: Proof-of-stake: complex en nooit af

Gewaardeerd luisteraar Krijn heeft een artikel over Proof of Stake geschreven op Tweakers. De hoofdvraag: gaat het ooit nog wat worden met de transformatie naar proof of stake? Onder andere Bert is gevraagd om daar zijn licht op te laten schijnen. Lezen kan (na inloggen) hier.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: wat als je géén vermogen hebt?

Donderdag was Arno Wellens te gast bij de Cryptocast. Samen met Herbert Blankesteijn en Paul Buitink praat hij over Tether, de huizenmarkt, het nuet van de CBDC, de toekomst van cashgeld, en wat te doen als je géén vermogen hebt.

Wat als je géén vermogen hebt? En meer met Arno Wellens
Het was een roerige week in cryptoland. De prijs van bitcoin schoot omhoog door een gerucht rond Amazon en viel ook weer hard naar beneden toen de techgigant stellig ontkende. Ook was er opnieuw onrust rond stablecoin Tether. Dat bespreken we met co-host Paul Buitink en financieel journalist Arno We…

Podcast: Nassim Taleb's Black Paper

Peter McCormack en Lyn Alden hebben hun maandelijkse rendez-vous gewijd aan het artikel van Nassim Taleb over bitcoin. Ze gaan van boven naar onder door de tekst heen en geven er hun visie op. Best mooi verwoord en genuanceerd, dus niet gek om een uurtje naar te luisteren. En misschien eerst nog even onze Alpha van 23 juni over dit onderwerp te lezen!

Leestip: Het fenomeen "Ring of Fire"

Het kan je haast niet ontgaan zijn dat we met de Satoshi Radio podcast bezig zijn de grootste Ring of Fire ter wereld op te zetten (65 nodes groot). Een Ring of Fire is eigenlijk een methode om van het Lightning Network daadwerkelijk een gedistribueerd netwerk te maken. Vorige week gaven we een aantal lees- en luistertips omtrent het Lightning Network, deze week hebben we wat leesvoer over de Ring of Fire specifiek. Check hier hoe het werkt en check hier hoe we dat gebruiken om de grootste ring ooit te maken!

In het kort

Je vroeg je af wat er deze week in het bitcoinlandschap te zien was? Komt goed uit, dit is wat je weten moet:

  • MicroStrategy heeft nu meer dan 105.000 BTC in de boeken staan en nog steeds is de bitcoinhonger niet gestild. In een video call geeft Michael Saylor aan dat het bedrijf door blijft gaan met accumuleren.
  • In de VS is gewerkt aan een grote financiële injectie in de infrastructuur van het land. In het desbetreffende wetsvoorstel is op het laatste moment nog wat naar binnen gefietst over belastingen rond cryptovaluta, om daarmee een deel van de kosten te dekken. Dat leverde wat rumoer op; de wettekst zou veel te breed geformuleerd zijn. Lobbyorganisatie en denktank CoinCenter zit er bovenop. Het werpt ook een vraag op: moeten bitcoiners nadrukkelijk(er) in de politiek actief zijn?
  • PayPal rolt binnenkort hun dienstverlening rond bitcoin uit in het Verenigd Koninkrijk.
  • ProFunds (60 miljard dollar AUM) heeft de eerste Amerikaanse ‘mutual fund’ die exclusief op bitcoin is gericht op zijn naam staan. Het is een open beleggingsfonds dat via derivaten aan bitcoin is blootgesteld. Grootste voordeel voor de belegger is dat hij zelf niet met de bitcoinmarkt hoeft te interacteren.
  • Cryptobeurs Okcoin heeft zijn registratie bij DNB binnen en opent wellicht binnenkort expliciet de deuren voor Nederlandse klanten.
  • Binance heeft de laatste maanden veel kritiek ontvangen van toezichthouders en is nu bezig met een charmeoffensief. De opnamelimiet voor niet-geverifieerde klanten is naar beneden bijgesteld van 2 naar 0,06 BTC per dag. Daarnaast lanceert de exchange een ‘Tax Reporting Tool’, waarmee het makkelijker moet worden om belastingaangiftes van de juiste data te voorzien. Ook werd de maximaal in te zetten hefboom verlaagd tot 20x.
  • Je hebt het vast al meegekregen, maar toch: eerst ‘spoot bitcoin omhoog dankzij Amazon-gerucht’ en vervolgens ‘zakte bitcoin weer naar beneden nadat Amazon de geruchten de kop indrukte’. Afijn, ruis, want je kan er vergif op innemen dat Amazon gewoon bezig is met deze materie.
  • Feitje van de dag: de afgelopen 60 dagen zijn er iedere dag 53 nieuwe crypto-geldautomaten online gekomen.
  • Volgens Twitter gaat bitcoin – met in het bijzonder lightning – een grote rol spelen in de toekomst van het platform. Misschien kan je binnenkort een paar sats fooi geven voor een goede tweet?

Ten slotte

Gisteren waren we bij elkaar voor de maandelijkse liveshow van Satoshi Radio. We maakten er op het laatste moment een thema-uitzending van over het lightningnetwerk. Impulsief, maar achteraf een goede keus: het bevestigde weer eens wat een enorme ontwikkelingen bitcoin als technologie en netwerk doormaakt. Dit is waar het gebeurt, en we zitten er met onze neus bovenop. Prachtig!

Als Alpha-abonnee zit je backstage, dicht op het vuur, en ben je de eerste die meekrijgt wat er voor onze neus gebeurt.

Groet, en tot snel,
Peter, Bart, en Bert