Bitcoin beweegt zich richting een uitbraak uit een maandenlange bandbreedte. Maar welke kant op? Goede vraag, en daar hebben wij een mening over. Je leest het, samen met onze kijk- en luistertips en een overzicht van het belangrijkste nieuws van deze week, in deze Roundup: de tijd dringt!

Marktupdate

De tijd begint te dringen. De trading range waar we nu inzitten raakt uitgeput. De beweeglijkheid van de koers neemt af en het volume ook. Iedereen die na de crash van 19 mei wilde verkopen heeft dat inmiddels kunnen doen.

De koers beweegt in een steeds kleinere bandbreedte en zal daar vermoedelijk binnenkort uit ontsnappen. Gisteren heeft de koers de 365-daagse MA getest zo rond de 31.000 dollar. Op de grafiek hieronder heb ik de Bollinger Bands getekend die door het ‘samenknijpen’ laat zien dat de volatiliteit afneemt. Overigens is John Bollinger, die de naar hem genoemde indicator in de jaren tachtig ontwikkelde, ook op Twitter te volgen, hij zegt regelmatig ook wat over bitcoin.

Een andere manier om naar de bitcoinkoers te kijken is met de boog in onderstaande grafiek. Dit soort structuren worden vaak gebruikt door grondstoffenanalisten. Een ‘arc’ is een geldig patroon na 5 raakpunten. Ik ben altijd vrij conservatief met dit patroon, en heb het ‘bijna-raakpunt’ aangegeven met een * overgeslagen. Overigens kun je ook weer niet al te krenterig zijn, want vaak zijn dat soort toppen (of bodems als ie omgekeerd is) vaak volatiel en verschilt de hoogte per exchange.

Wat vaak gebeurt met zo’n boog is dat bij het einde van de boog de markt moet kiezen voor een uitbraak naar boven of het ‘uit de boog vallen’ naar onderen. Daar zijn we nu niet ver van verwijderd.

Dan dringt de vraag zich aan ons op welke richting die uitbraak dan zal kiezen. Daarbij is belangrijk te weten dat er op dit soort cruciale momenten regelmatig een ‘false breakout’ plaatsvindt. Als de uiteindelijke richting naar boven is, dan begint die beweging met een scherpe daling om daarna snel naar boven te gaan.

Dat wordt vaak veroorzaakt door grote spelers in de markt, die haarfijn aanvoelen welke kant het opgaat, en die voor die beweging willen instappen met grote hoeveelheden, en daarvoor liquiditeit nodig hebben en dat zelf creëren door stop losses op te zoeken.

Een aanwijzing voor de richting is wellicht te vinden in onderstaande grafiek. Als je kijkt naar de tijdsvakken waarin de koers voornamelijk zijwaarts beweegt, dan geeft de ‘funding rate’ een aanwijzing over de richting waarin de koers daarna kan gaan.

De funding rate zegt iets over hoe hefboomhandelaars zijn gepositioneerd. Zoals BitMEX uitlegt: ‘When the Funding Rate is positive, longs pay shorts. When it is negative, shorts pay longs.’

Op dit moment is de funding rate negatief, dat betekent dat de mensen die short zijn meer betalen voor het geleende geld dan de mensen die long zijn. En dat betekent dat er meer mensen short zijn dan long. De meerderheid betaalt de minderheid.

Als de correlatie tussen de funding rate en de betekenis van de zijwaartse periode klopt, dan zitten de hefboom gebruikende handelaars er dus structureel naast. En dat zou dan weer een aanwijzing zijn voor een uitbraak naar boven!

Boven de bitcoinkoers en onder de funding rate op BitMEX

De komende dagen is er nog wat onzekerheid in de markt, zoals het effect van het vrijkomen van de Grayscale aandelen. Er is geen materiële verkoopdruk te verwachten door het vrijkomen, maar het gaat niet altijd om hoe het feitelijk zit, maar om hoe de markt denkt dat het feitelijk zit. De grootste en ook laatste grote piek is op zaterdag 17 juli. Dus dit verhaal loopt op z'n eind.

Een andere grote onzekerheid van de afgelopen weken was de exodus van miners uit China. Vorige week hadden we het vermoeden dat de rekenkracht weer aan het toenemen is, inmiddels weten we dat zeker. Zondag 18 juli zal de difficulty nog iets naar beneden worden bijgesteld, daarna ligt de weg omhoog weer open. Dus ook deze onzekerheid verliest spoedig z'n glans.

De rekenkracht van het bitcoinnetwerk is alweer 20% gestegen sinds de bodem.

Het zou niet gek zijn als ergens in de komende week een stevige beweging volgt. Het meest voor de hand ligt een sterke beweging omhoog, mogelijk eerst voorafgegaan door een korte ‘fakeout’ tot op z’n laagst 28.000 dollar.

Daarna zullen de shorts waar we het net over hadden sluiten, wat extra brandstof geeft voor de beweging omhoog. Ook is er een recordbedrag aan stablecoins aanwezig op exchanges. Wat het doel daarvan is, weten we natuurlijk niet. Misschien zijn ze op zoek naar een paar procent rendement in een lending pool, maar misschien ook om in te stappen als de weg omhoog gevonden is.

Stablecoins op exchanges (bron)

Op middellange termijn - denk aan 3 tot 6 maanden - ziet het er nog steeds goed uit. Het aantal nieuwe gebruikers is nog steeds bijzonder hoog. De macroeconomische omstandigheden zullen in het najaar waarschijnlijk gunstig zijn voor bitcoin, onder andere door nieuwe monetaire verruiming.

Voor nu rest ons niets anders dan geduld hebben. Elke week of maand je periodieke inleg bijboeken. Lekker naar buiten, een boek lezen, in de zon zitten, een potje voetballen met je kinderen. Turbulentie komt vanzelf weer!

Ter afsluiting een tweet van TA-veteraan Peter Brandt. Hij doet een scherpe observatie: als iedereen nu naar on-chain analyse kijkt, dan moet 30.000 dollar wel de bodem zijn - los van een wick hier en daar. Vrijwel alle on-chain analisten wijzen immers op voortzetting van de bullmarkt.

In de media

Studio Tegengif: moet bitcoin verboden worden?

In hartje Den Haag was Bert te gast bij Studio Tegengif en maakte met Randy Martens en Wouter Welling een podcastaflevering over bitcoin met heel andere accenten dan wat gebruikelijk is.

Al een tijdje verbaasden zij zich over het gepolariseerde publieke debat over bitcoin en cryptocurrencies. “Je leek bitcoin ófwel complete onzin ófwel de oplossing voor alles te vinden”, schrijven de hosts. “Dit vraagt om tegengif.”

Het resultaat is sterk, en heeft constructieve en positieve reacties losgemaakt. Het drietal praat over wat bitcoin nu eigenlijk brengt en wat bijwerkingen zijn. Ze wisselen tussen economische, technische, maatschappelijke, politieke en filosofische brillen. Geen lofzang, maar een verkenning.

Luisteren doe je hier, en een samenvatting lezen doe je hier.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Creatie door imitatie

De heren van Bankless hadden Luke Burgis uitgenodigd, schrijver van het boek ‘Wanting’ dat gaat over uniek menselijke kracht om te voelen wat anderen willen hebben en dat - zelfs onbewust - te imiteren. ‘The Power of Mimetic Desire’, noemen ze het. Het beschrijft hoe culturen ontstaan, en memes, mode, narratives en hypes. Heel interessant om het toegepast te horen worden op bezittingen, financiële markten, bitcoin en crypto.

Podcast: Bitcoin als wettig betaalmiddel

Jack Mallers, bijna iedereen kent zijn naam inmiddels, bekend geworden met de aankondiging dat El Salvador bitcoin classificeert als wettig betaalmiddel. Woensdag kwam een aflevering van ‘We Study Billionaires’ online waarin Preston Pysh met Mallers de gebeurtenissen nog eens kort naloopt, om daarna vooruit te kijken. Welke andere landen hebben met Jack contact opgenomen? Bitcoin aanschaffen zonder kosten, hoe werkt dat? Welke effecten heeft dat op exchanges die altcoins aanbieden?

Dat en meer hoor je in deze podcastaflevering, die met een lengte van een uur en een kwartier heel geschikt is voor een zonnige wandeling op zaterdag.

Podcast: Huidige stand van zaken op het Lightning Network

Peter McCormack heeft het weer voor elkaar: er zitten twee fantastische gasten bij hem aan tafel. Peter spreekt met bitcoin expert Andreas M. Antonopoulos en lightning developer René Pickhardt. Het leuke aan deze aflevering is dat het zowel voor beginners als experts interessant is. Andreas en René leggen de basis van het lightning netwerk uit, praten je bij over de huidige stand van zaken en delen hun kijk op de toekomst. Luisteren kan hier.

Podcast: Michael Saylor in discussie over Mining Council

Misschien herinner je je het nog wel: het bitcoin mining council. Een maand terug ging een groep Westerse miners (onder leiding van Michael Saylor) het gesprek aan met Elon Musk over het energieverbruik van bitcoin. Dit deed een hoop stof opwaaien in de community. De ene kant zegt dat het noodzakelijk is om te laten zien dat bitcoin duurzaam kan zijn terwijl de andere kant vindt dat de ESG goals een show voor de bühne is. In deze podcast gaat host Marty Bent in discussie met Michael Saylor en Darin Feinstein.

Longread: Lightning verandert hoe je over bitcoin denkt

Nog een keer El Salvador? Ja, een beetje, maar wees gerust: het is dit keer niet het verhaal dat je al kent. Jeff Wilser heeft op Coindesk een mooi perspectief gepubliceerd, waarin hij betoogt dat het bestaan van het lightningnetwerk ieders beeld bij bitcoin gaat verschuiven. Een fenomeen dat buiten ieders zichtveld aan het Overton-venster trekt: van bitcoin als speculatiespeeltje, naar bitcoin als betaalmiddel.

Soms moet je over een slordige of ongenuanceerde uitspraak heen stappen, maar verder is dit een mooi stuk om eens goed voor te gaan zitten.

Longread: Uitkomst onderzoek naar Digitale Euro

Deze week presenteerde de ECB haar (initiële) onderzoek rondom de digitale euro. De conclusie was dermate positief dat er nu gestart wordt met een twee-jarige onderzoekstraject. Of dat positief is voor de burger valt nog te bezien, hetgeen we bespraken in de meest recente Satoshi Radio. Het rapport zelf is echter behoorlijk interessant. Het lijkt namelijk dat de ECB goed heeft gekeken naar bijvoorbeeld het lightning network en de smart contract mogelijkheden van ethereum. Lezen kan hier.

Tweet: Lightning in de praktijk

Misschien heb je hem langs zien komen: Mario de schaafijsboer in El Salvador. Bitcoin journalist Aaron van Wirdum is op dit moment in El Salvador en legt zijn reis vast middels foto's op Twitter. Op één van die foto's was Mario te zien, met zijn ijskar. Aan de zijkant van de kar had hij zijn Lightning Wallet QR code geplakt.

Je raadt het al: spontaan begonnen bitcoiners sats naar Mario te sturen. Het liet de kracht van het Lightning Network zien: het is mogelijk om 10.000 sats (~2,5 euro) zonder noemswaardige kosten naar de andere kant van de wereld te sturen. In totaal heeft Mario meer dan 1.000 dollar ontvangen, die hij direct heeft geïnvesteerd in een frituurpan en koelbox voor zijn winkeltje.

In het kort

Geen tijd gehad om de hele dag het nieuws te verversen? No worries, we got you covered. Komt ’ie:

  • Er is deze week veel te doen geweest om inflatie. In de Verenigde Staten was die 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een stuk hoger dan de beoogde 2 procent. Het Verenigd Koninkrijk volgde met 2,5 procent. Een belangrijk deel van de stijging zit in occasions, vliegtickets en kleding. De meeste analisten zien deze hoge inflatiecijfers als tijdelijk. Meer weten? Luister dan dit fragment van Satoshi Radio.
  • De Europese Centrale Bank heeft deze week een project gestart ter voorbereiding van de lancering van een digitale euro. Het gaat om een onderzoeksfase van 24 maanden. Goed of slecht nieuws? Daar kan je lang over discussiëren, en dat hebben we dan ook gedaan.
  • Een update over financiële instellingen: BlackRock heeft 12 procent van de aandelen van MicroStrategy gekocht (en dus blootstelling aan bitcoin), Stone Ridge heeft voor 1 miljard dollar aan bitcoin verzameld, de Woori Financial Group (vierde bank Zuid-Korea) gaat bitcoin aanbieden, Fidelity breidt zijn digital asset-team uit met 70% procent vanwege “toegenomen vraag”, en de stokoude bank BNY Mellon wordt ETF-partner voor Grayscale.
  • Dat Binance zichzelf in de nesten heeft gewerkt, mag inmiddels duidelijk zijn. Eerder deze week publiceerden we daarover een overzichtsartikel. Sindsdien heeft ook de Italiaanse toezichthouder zich in de strijd gemengd: ‘Binance is in Italië niet geautoriseerd om de markt te bedienen’.
  • Dat gerucht dat Paraguay de volgende zou zijn om bitcoin als wettig betaalmiddel te classificeren? Dat blijkt anders in elkaar te zitten. Het wetsvoorstel is in handen van een aantal journalisten, en het blijkt eenvoudigweg om regulatie van de bitcoin- en cryptosector in het land te gaan. De ironie: bitcoin wordt specifiek niet als wettig betaalmiddel geclassificeerd.
  • Jack Dorsey’s Square lanceert nog een bedrijf, dit keer met als enige doel om het makkelijk te maken om “non-custodial, permissionless, and decentralized financial services” te bouwen.
  • Hoe het staat met de aanvragen voor bitcoin ETF’s in de VS? De beslissing daarover wordt tot dusver telkens vooruitgeschoven. De laatste aanvraag waarmee dat is gebeurd, is die van WisdomTree. Nog geen witte rook, dus; kleine kans dat we in 2021 een goedgekeurde ETF-aanvraag zien.
  • Centraal bankiers blijven zich zo nu en dan uitspreken over de cryptomarkt, meestal over stablecoins. Zo pleit Jerome Powell voor een strengere aanpak van de munten die de zijne nadoen. De Bank of England noemt bitcoin in hun Financial Stability Report: ‘meer mensen gaan in bitcoin investeren, en dat betekent dat de gevolgen daarvan ook voelbaar kunnen zijn in de traditionele markt’, waarschuwt de centrale bank.

Komende week

Met deze Alpha sluiten we een druilerige week af. Het goede nieuws: na regen komt weer zonneschijn. Letterlijk, want vanaf vandaag gaat de zon weer schijnen. Of dat licht ook de bitcoinkoers bereikt? Je weet nu hoe wij daar tegenaan kijken. Maar wat er ook gebeurt, wij zijn er bij, en zorgen ervoor dat jij dicht op het vuur zit.

Groet, fijn weekend,
Peter, Bert en Bart