Dat was het weekje wel. Dat het zo’n achtbaan zou worden, hadden ze er niet bij verteld. Gelukkig hebben we elkaar. Het weekend staat voor de deur. Tijd voor een bericht van de CEO, een korte terugblik, en een vlijmscherpe marktanalyse.

‘Jongens, hoe gaat het, leven jullie nog?’

Zo opent Bart deze week de Roundup. Speciaal voor jullie, een digitaal hart onder de riem met een korte video:

Doet China bitcoin in de ban?

Mea culpa, maar we moeten je weer even storen met nieuws uit China. Vandaag verscheen nogmaals bericht over een ‘crackdown’ van de Chinese overheid jegens bitcoinminers en -handel. Inmiddels is de eerste reflex om dat met een hele grote korrel zout te nemen, maar al snel bleek uit ons netwerk dat het dit keer anders zit. De toon is serieuzer.

Vandaag heeft een delegatie van de Chinese overheid bij elkaar gezeten om te praten over financiële stabiliteit. Uit de notulen, gepresenteerd door één van de vice-premiers van de Staat, blijkt dat men concreet gesproken heeft over een “crack down on bitcoin mining and trading behavior”. Vrij kort na dit nieuws was een beweging van de bitcoinprijs te zien, naar beneden toe.

Zo’n verbod is niet in een paar dagen geregeld. “Hou de hashrate in de gaten”, zegt Dovey Wan, die het lokale nieuws aan het Westen doorgeeft. “Dat gaat waarschijnlijk gebeuren, ik verwacht meer dan 30 procent. Kijk ook naar optreden richting exchanges als Huobi en OKEx.”

In dit geval draait de onzekerheid in de markt, de FUD, niet zozeer om de bron van het nieuws, maar om het feit dat er nog allerlei vragen onbeantwoord zijn. Wordt het bezit van bitcoin verboden? Mag mining op duurzame energie nog wel? Verdwijnen OTC-desks ook uit het land? Of is dit juist goed nieuws?

Het gebrek aan antwoorden hangt de komende dagen en/of weken boven de markt, dus hou rekening met toegenomen volatiliteit.

Wat dat betreft, tijd voor een marktupdate.

Marktupdate

Als dit je eerste Alpha Roundup is, dan is het aan te raden om eerst de marktupdate van vorige week te lezen, omdat we daarin wat fundamenten neerleggen voor deze en volgende marktupdates.

De Roundup van vorige week had als titel ‘de bullmarkt is nog lang niet voorbij’. Elon Musk had net bekend gemaakt dat Tesla geen bitcoin meer accepteert voor betalingen, maar bitcoin wel blijft gebruiken als spaarmiddel. De markt was wat onzeker, maar de meeste signalen wezen erop dat een rustig herstel in de komende weken het meest waarschijnlijke scenario was.

Deze week hebben we gezien dat het anders liep, en ons bearish scenario is uitgekomen. Op $42.000 lag zoals verwacht een stevig steunniveau waar we een aantal dagen steun vonden. Op woensdag brak die steun, en toen ging het snel. In de nieuwsbrief van woensdagavond hebben we de crash die volgde vrij uitgebreid beschreven.

Inmiddels is het stof opgetrokken en kunnen we beter zien wat er precies gebeurd is, en wat er nu voor ons ligt.

Meer leverage

We moeten het hebben over hefbomen. De laatste jaren hebben steeds meer exchanges de mogelijkheid toegevoegd of uitgebreid om met hefboom te handelen - ‘leverage’ in het Engels. Berucht zijn Binance, Bitmex en Deribit waar de hefboom wel 100x kan zijn.

Een hefboom van 10x betekent dat je bij elke 10 euro die je zelf inlegt 90 euro van de exchange leent om bij elkaar voor 100 euro aan bitcoin te kunnen kopen. Om te voorkomen dat de exchange geld verliest, zal je bitcoin automatisch worden verkocht als de koers 10% daalt. Jij bent dan je hele inleg kwijt, en de exchange heeft z’n uitgeleende geld terug.

Je voelt waarschijnlijk wel aan dat hoe hoger de hefboom wordt, hoe groter het risico is dat je je hele inleg verliest. Zeker bij cryptovaluta, waar de koers flinke sprongen kan maken, is dit een uiterst risicovol gereedschap in handen van een leek.

In deze bullmarkt handelen meer mensen met een hefboom dan in eerdere bullmarkten, wat zorgt voor een andere dynamiek dan in bijvoorbeeld 2013 en 2017.

Dat komt door ‘short & long squeezes’. Als op een bepaalde koers veel bitcoin gedwongen verkocht wordt omdat de grens van de eigen inleg bereikt is, dan zal daardoor de koers verder dalen. Dat kan ervoor zorgen dat ook van andere handelaars de verkoopkoers bereikt wordt. Meer bitcoin wordt gedwongen verkocht, en de koers daalt verder. Afijn, je ziet misschien een soort spiraal naar beneden voor je. Dat noemen we een ‘long squeeze’ - de koers daalt in korte tijd sterk omdat de posities van veel hefboomhandelaars ‘geliquideerd’ worden.

Andersom kun je ook een ’short squeeze’ meemaken, als handelaars die gokken op koersdaling worden verrast door een stijgende koers. Dat speelde in januari bij de Robinhood-traders die het aandeel GameStop op deze manier omhoog joegen. We schreven daar toen een artikel over.

De afgelopen weken zagen we dat bij elke daling van bitcoin handelaars heel snel weer met geleend geld een grote positie innamen op het stijgen van bitcoin. Dat is zichtbaar in de data van exchanges. En telkens als de koers onverwacht tóch daalde - al dan niet bewust veroorzaakt door grote marktpartijen - ontstond er opnieuw een longsqueeze met verdere daling tot gevolg.

Squeezes bepalen soms de snelheid waarmee de koers beweegt

Op de grafiek hierboven zie je drie recente momenten waarop dit gebeurde. Hieronder zie je het aantal liquidaties van longpostities. Als je dit combineert met de ‘funding rate’, die wat zegt over de verhouding tussen long- en shortposities, en de ‘open interest’, dan ontstaat het beeld dat een flink deel van de gokkers zich heeft teruggetrokken uit de markt.

Veel longposities geliquideerd (bron)

De komende maanden

De turbulentie van deze week dwingt een deel van de markt om opnieuw hun positie te overwegen. Voor gokkers, handelaars en investeerders zullen verschillende argumenten een rol spelen.

Gokkers hebben hopelijk geleerd dat een enorme hefboom geen goed idee is. Dat maakt de markt minder zenuwachtig, en dat is een goede zaak.

Handelaars kijken naar patronen in de koersen en momentum van de markt. Afhankelijk van het tijdsbestek waar ze naar kijken maken ze een plan. Ze kunnen profiteren van stijgingen en dalingen, en hoeven niet eens per se in het product te geloven.

Investeerders zoeken naar situaties waarin er een verschil is tussen de koers en de (toekomstige) waarde. Velen van jullie zullen in deze categorie zitten. Je denk dat bitcoin nog heel veel meer gebruikers en netwerkeffect krijgt dan nu, en dat veel anderen dat nog niet zien.

Overigens zijn er ook gebruikers van bitcoin. Zij maken actief gebruik van de eigenschappen van bitcoin, zoals dat het niet te censureren is, dat je via het lightningnetwerk goedkoop en snel geld kunt versturen, of dat je er goed mee kunt sparen omdat het niet bijgedrukt kan worden. Voor hen is maar één vraag relevant: heeft bitcoin nog steeds de eigenschappen die het nuttig maken? Zo ja, niets aan de hand. En, goed nieuws, het antwoord op die vraag is ‘ja’.

Terug naar de investeerders. Voor hen zijn andere vragen van belang. Is dit het einde van bitcoin? Is dit het einde van deze bullmarkt? Is dit een goed moment om bij te kopen? Laten we deze vragen eens langslopen.

Dit is niet het einde van bitcoin

Bitcoin heeft opgelost dat mensen die elkaar niet vertrouwen, misschien zelfs elkaars vijand zijn, tot overeenstemming komen. Zonder centrale partij. Zonder dat iemand de baas is.

Dat maakt bitcoin een neutraal netwerk dat niemand kan censureren. Geweldig voor de miljarden mensen die leven in een dictatuur, onder surveillance, of met een munt met 10, 20, 30 procent inflatie. Denk aan demonstranten in Hong Kong, de oppositie in Rusland en activisten voor vrouwenrechten in Nigeria.

Om die reden moet bitcoin op de meest extreme manier op de proef gesteld worden.

Dat gebeurt al tien jaar. Men probeert te hacken, ontwikkelaars te beïnvloeden, monetair beleid aan te passen en te verbieden. Bitcoin heeft tot nu toe elke aanval overleefd. En realiseer je dat geen enkele andere munt ooit zo op de proef is gesteld, getest en geteisterd.

Nu komt de man met de allergrootste microfoon ter wereld voor z'n neus - 55 miljoen volgers op Twitter - en die roept allerlei tegenstrijdige berichten over bitcoin. Hij is binnen 20 minuten voorpaginanieuws bij Bloomberg en Reuters. En ook dit heeft bitcoin overleefd. Bitcoin heeft weer een stempel op de stempelkaart.

Dit is niet het einde van de bullmarkt

Analisten zijn geneigd om in het verleden te speuren naar aanwijzingen voor de toekomst. Wij ook. Dat is in veel gevallen nuttig gebleken, maar er is natuurlijk altijd een kans dat verleden en toekomst niet met elkaar rijmen.

Dat gezegd hebbende, wijzen de meeste indicatoren en analisten erop dat de bullmarkt nog (lang) niet afgelopen is (bijvoorbeeld hier), en zeker nog 6 maanden duurt. Ook de koersdoelen tussen 200.000 en 400.000 dollar zijn intact.

Een ander signaal is dat er de afgelopen dagen grote hoeveelheden bitcoin zijn uitgestroomd van exchanges en OTC-desks naar de wallets van personen en bedrijven. Waar onervaren bitcoiners verkochten, staat er blijkbaar een groep ‘diamond hands’ klaar om in deze uitverkoop te kopen.

Het zou wél kunnen dat er eerst een periode van 1 tot 2 maanden aanbreekt waarin de koers kwakkelt en zwak blijft omdat de markt eerst nieuwe informatie over bijvoorbeeld Tesla, regulering in de VS en miners in China moet verwerken.

Dit is een goed moment om te kopen

Als je aanneemt dat de bullmarkt niet afgelopen is, dan zijn er allerlei metrics die je kunt gebruiken om te beoordelen of bitcoin nu relatief duur of goedkoop is. Allemaal wijzen ze erop dat het uitverkoop is, een zeldzame kans. Ik laat er twee zien.

De NVT-prijs kijkt naar de verhouding tussen de Network Value en de Transactions. Je zou dit kunnen zien als de profit-to-earnings ratio van bitcoin. Een hoge NVT betekent dat de koers van bitcoin hoger is dan het feitelijk gebruik rechtvaardigt. Willy Woo heeft er een indicator van gemaakt, die laat zien dat bitcoin nu behoorlijk ondergewaardeerd is. Goedkoop dus.

De koers ligt nu onder de modelkoers op basis van NVT (bron)

De Mayer Multiple laat zien hoe ver de huidige koers verwijderd is van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Zit het daar ver boven, dan is bitcoin vrij duur. In een bullmarkt is alles onder de 1 een buitenkans.

Een Mayer Multiple van rond de 1 betekent dat bitcoin relatief goedkoop is

Tot slot

Bitcoin is anders dan al het andere dan wat we kennen. Ook heeft het nog maar een korte geschiedenis in vergelijking met aandelen, obligaties en vastgoed. We zijn hier met elkaar iets nieuws aan het uitvinden.

Dat klinkt tof, maar het betekent ook dat we in alle bescheidenheid moeten zeggen dat we ontzettend veel niet weten. Niet alleen wij van Bitcoin Alpha, maar de hele bitcoinwereld.

Dat is niet erg, maar weken als de afgelopen week maken wel duidelijk waarom het belangrijk is om je investering goed af te stemmen op je risicotolerantie.

  • Ben je jong? Dan is er niets mis met veel risico en een ‘concentrated bet’. Je hebt tijd zat om een verkeerde inschattingen goed te maken.
  • Heb je veel vermogen? Dan is er niets mis met een deel daarvan inzetten in een categorie met een hoger risico.

Maar denk goed na over je persoonlijke situatie en wat je zelf aan risico kunt en wilt nemen. Want in tijden als deze is het belangrijk dat je niet afhankelijk bent van koersstijging op korte termijn. Je moet de optie hebben om bitcoin wat langer vast te houden dan je had verwacht omdat het wat langer duurt dan je had verwacht.

Als je wat dat betreft goed zit, dan is de essentie heel eenvoudig: zolang de fundamentele eigenschappen van bitcoin onbedreigd zijn: HODL.

In de media

Bert bij Humberto Tan

Vandaag was Bert te horen op NPO Radio 1, in de show van Humberto Tan. ‘Dat zelfs Elon Musk bitcoin niet kapot krijgt, bewijst juist het succes ervan’, was zijn betoog.

Terugluisteren kan hier.

Bert in het FD

Donderdag stonden de kranten vol met berichten over de crash van bitcoin. Het Financieele Dagblad belde met Bert voor duiding van de ongekend wilde achtbaanrit. Het leidde tot een voorpaginastuk.

‘Het is de correctie waar analisten al een tijd op zaten te wachten’

Peter in De Telegraaf

Al een tijd geen krant gekocht? Dan is morgen een mooie dag om dat patroon te doorbreken. In de zaterdageditie staat Peter tegenover Wim Boonstra, econoom bij de Rabobank. De stelling: ‘Is bitcoin een zeepbel of een blijvertje?’

Kijk-, lees- en luistertips

Bankless - Crypto, Legacy, and Value

In deze aflevering van Bankless praten David en Ryan met Mark Yusko, oprichter en baas van Morgan Creek Capital Management met bijna 2 miljard dollar onder beheer. Je kent die naam misschien van Anthony Pompliano, die verbonden is aan Morgan Creek Digital, een van hun fondsen. Pompliano maakt de The Pomp Podcast, een van de bekendste bitcoin en finance podcasts.

Yusko zit al decennia in het vak en brengt een schat aan (levens)ervaring mee over hoe financiële markten werken, en kan daarbij putten uit een eindeloze bron aan anekdotes.

Hij vertelt over het verschil tussen gokkers, speculanten, handelaars en investeerders en over het verschil tussen opbouwen en behouden van vermogen. Maar ook een scherpe analyse van het wereldwijde geldsysteem in verleden en toekomst komt langs, met een uitgebreide bespreking van de rol van bitcoin daarin.

Yusco over bitcoin: “Buy it today, buy it tomorrow, and buy it the next day. This is the greatest network in history of mankind and you want to own a piece of this network, and you want to own it forever.

Cijfers voor iedereen - Inflatie

Deze week kwam Peter een nieuwe podcast tegen: Cijfers voor iedereen. Liesbeth Staats, journalist en programmamaker, gaat periodiek in gesprek met de Statistici des Vaderlands, het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Vandaag kopte de NOS over de grootste stijging van de huizenprijzen in 20 jaar. Eén keer raden waar de hoofdeconoom van het CBS, Peter Heijn van Mulligen, over te horen is in deze podcast? Om uit te leggen waarom huizenprijzen niet in de inflatie zitten.

Deze podcast geeft je geen nieuwe informatie over bitcoin of cryptovaluta. Wel geeft het een inkijk in de denkwereld en heuristieken van het huidige financiële systeem. Want ook al zegt Van Mulligen dat het CBS geen mening heeft en geeft, er loopt wel degelijk een specifiek denkbeeld als rode draad door zijn verhaal.

Herken jij ’m ook?

Komende week

Je bent weer bij en hebt wat huiswerk voor komend weekend. We zijn blij met jullie als abonnees en kijken uit naar wat we volgende week allemaal tegen het lijf gaan lopen.

Word je blij van Alpha, ken je iemand die daar ook blij van wordt, en heb je een momentje over? Geef het door, en dan kunnen we hem of haar ook bij ons aan tafel begroeten. We kijken er naar uit!

Fijn weekend!
Bert, Bart en Peter

PS. Heb je een vraag die je graag beantwoord ziet? Voel je vrij om een reactie achter te laten. Als een vraag het karakter heeft om in een Alpha-editie mee te nemen, zie je het antwoord vanzelf terugkomen :)