Zo, dat was het weekje wel. De apotheose mag duidelijk zijn. Twitter trouwt met het lightningnetwerk en brengt miljoenen in aanraking met bitcoin. Maar ook het dieptepunt was spannend: bitcoin kelderde flink, zelfs tot onder de 40.000 dollar. Hoe de bitcoinmarkt er nu uitziet? Dat lees je in deze Roundup!

Marktupdate

Het was een spannende week voor iedereen die het gebied tussen 40.000 en 42.000 dollar als beslissend ziet voor de koersen in de komende weken en misschien wel maanden. De koers daalde deze week van 48.800 dollar op zaterdag naar 39.600 op dinsdag, een verschil van ruim 18 procent.

Het is haast een kopie van wat er twee weken eerder gebeurde, ook op een dinsdag en ook ruim 18 procent daling ten opzicht van de lokale top. In de grafiek hieronder heb ik ze allebei gemarkeerd.

We hebben het vaak gehad over 40k of 42k als prijsniveau om op te letten. Dat zijn grove indicaties die onder andere voortkomen uit on-chain analyse, waar je het ook niet veel preciezer kunt aanwijzen. Op de grafiek zou ik nu 40.600 dollar aanwijzen als waterscheiding op basis van de dagsluitingen, zie de oranje lijn en de oranje pijlen.

De marktstructuur van hogere toppen en hogere bodems is nog intact zolang we boven de 37.300 dollar blijven. De V-vormige bodem ziet er ook op lagere tijdsschalen best mooi uit, met aardig volume in de stijgingen.

Er is daarom geen reden om te verwachten dat we per se nog veel lager moeten. Het sentiment is rijp voor verdere stijging (daarover zo meer) en voor de tweede keer in drie weken is er flink geschud aan de boom van hefboomhandelaren.

Op de grafiek hieronder zie je het aandeel van long liquidaties in het totaal. Een long liquidatie duidt op een daling van de koers zodanig dat handelaars hun posities noodgedwongen sluiten en daar verlies op lijden. In deze week was de verhouding nog schever dan in de week van 7 september.

Verhouding tussen long & short liquidations (bron)

Fear & greed

Nog even over dat sentiment. Een oud gezegde op Wall Street luidt: ‘Financial markets are driven by two powerful emotions – greed and fear’. Hebzucht en angst in het Nederlands.

Extreem succesvol investeerder Warren Buffet baseerde daar zijn beroemde investeringsregel op: ‘be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful’.

Het is daarom niet verwonderlijk dat investeerders geïnteresseerd zijn in het sentiment op de markt. CNN stelt hiervoor dagelijks de fear & greed index samen, met als doel in kaart te brengen welke emotie nu de markten drijft.

Voor bitcoin heeft men geprobeerd iets soortgelijks te doen. De bitcoin fear & greed index meet het sentiment op de bitcoinmarkt. Men analyseert hiervoor social media, zoekopdrachten op Google en wat technische indicatoren zoals volatiliteit, bitcoin dominance, volume en momentum.

Yesterday: Extreme Fear

Deze week stond de wijzer weer flink in het oranje met ‘extreme fear’ als dieptepunt op woensdag 22 september. De laatste keer dat we zo’n lage score zagen was eind juli toen de koers rond 30.000 dollar stond.

Een heel hoge of heel lage score is niet direct een signaal om te kopen of verkopen. Een markt kan lang euforisch of paniekerig zijn, terwijl in die periode de koers nog flink verder stijgt of daalt. Kijk maar naar de periode van 6 november tot 11 januari. Als je bij de eerste score van 90 had verkocht, dan had je de stijging van 15.000 naar 40.000 dollar gemist.

Kortom, de fear & greed score kan helpen om te verklaren wat je ziet, en kan een aanwijzing geven dat de markt wat overreageert. Maar als geïsoleerde indicator heeft het weinig waarde, dus laat je niet gek maken door mensen die fear & greed screenshots rondsturen.

Evergrande

De financiële markten kregen de afgelopen week relatief veel macroeconomische ontwikkelingen te verwerken. Ik wil er aan twee aandacht geven: de onrust rond Evergrande en monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Er lijkt wel consensus te zijn dat Evergrande weinig kans heeft op zelfstandig overleven. De vraag is hoe de ontmanteling eruit ziet. Gecontroleerd en harmonieus of rommelig en zich uitbreidend naar andere markten en landen?

Als men Evergrande vergelijkt met Lehman Brothers, dan gaat het niet om het faillissement op zichzelf, maar om het risico dat het systeem eromheen aan het wankelen wordt gebracht.

Lehman Brothers was sterk verweven met andere grote banken in de VS en daarbuiten. Een domino van omvallende banken was het gevolg. Is dat met Evergrande ook het geval? De inzichten daarover zijn verdeeld.

Mijn analyse is dat de effecten goed te beperken zijn tot China zelf, en daar intern opgelost kunnen worden, maar dat er een (staart)risico is dat het probleem zich verspreid naar de hele vastgoedsector en daarna naar de rest van de Chinese economie. En van dat laatste heeft de hele wereld last.

Als dit zwarte scenario werkelijkheid wordt, zal het zich vermoedelijk over langere tijd ontvouwen, denk aan maanden. De markt is in elk geval niet bang voor een spoedige crisis, het schudde de Evergrande-angst alweer van zich af. De Amsterdamse aandelenindex AEX sloot gisteren voor het eerst ooit boven de 800 punten. Een recordstand dus.

Lightning

Glassnode heeft deze week data over het lightningnetwerk aan z’n analysetools toegevoegd, zoals de capaciteit van het netwerk, het aantal nodes en het aantal kanalen.

Die data was al beschikbaar bij allerlei andere bronnen, maar dat Glassnode ze nu ook biedt, heeft wel symbolische waarde. Het erkent het lightningnetwerk als integraal onderdeel van de bitcoininfrastructuur.

Deze week maakte Twitter bekend dat ze lightningbetalingen hebben geïntegreerd in de iOS Twitter-app (de rest van het ecosysteem volgt) door te koppelen met de Strike API. Zie hier een filmpje waarin ik het test, de moeite waard om te zien hoe soepel dat verloopt.

Laat je dus niets wijs maken door economen, bankiers en beurscommentatoren die stellig uitroepen dat bitcoin nooit zal werken omdat het te traag, duur en onhandig is. Ze hebben onvoldoende verbeeldingsvermogen gehad om bitcoin als gelaagd geldsysteem te zien. En nu het eerste resultaat zichtbaar wordt, sluiten ze bewust de ogen ervoor.

De totale capaciteit van het lightningnetwerk is snel gegroeid de afgelopen maanden, zie de grafiek hieronder. Als lightning daadwerkelijk de ontelbare kleine transacties gaat faciliteren, dan moet het netwerk nog een enorm stuk groeien. Over een paar jaar is deze grafiek het eerste mini-stukje van een nog veel grotere grafiek. Want zo gaat dat bij verdubbelingen en exponentiële groei.

In de media

NPO Radio 1: Frits Spits over cryptojargon

Tja, het moest er een keer van komen; weer een item afgevinkt op de bucketlist van Peter. Zoals iedere zaterdag het geval is, presenteerde Frits Spits afgelopen weekend het programma De Taalstaat. Deze keer kwam - onverwachts - Peter langs als lijdend voorwerp van de verbazing van Frits over het cryptojargon dat uit Peters mond kwam. ‘Asset’, ‘netwerkeffect’, ‘cruft’. OK, over die laatste verbaasde Peter zich zelf ook, die kwam van diep. De terugluistermogelijkheden van NPO Radio 1 zijn beperkt, maar de doorzetter kan hieronder terecht.

De Taalstaat - 18 september 2021 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1
Beluister gemiste uitzendingen van De Taalstaat op NPO Radio .

Rode Hoed: College over Nassim Taleb

In de serie Bucketlist Filosofie van het Amsterdamse Rode Hoed staan klassiekers uit de filosofie centraal. Afgelopen woensdag werd het gedachtegoed van Nassim Taleb aangesneden rond omgaan met onzekerheid. Je begrijpt: daarvoor kwamen ze uit bij onze bloedeigen Bert. Een mini-college over het werk van Taleb; leuk om terug te kijken, want ook als belegger en handelaar kan je veel van de concepten die langskomen toepassen.

Bucketlist Filosofie: Nassim Nicholas Taleb
Wie zoekt naar een handleiding over hoe om te gaan met onzekerheid zal al snel uitkomen bij de boeken van filosoof, econoom en bestsellerauteur Nassim Nichol...

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: de andere kant van Nic Carter

Nic Carter is een graag geziene gast in verschillende podcasts. Dat komt door zijn scherpe kijk op de klimaat impact van bitcoin. In deze podcast komt dit ook ter sprake, op een meer persoonlijke wijze. Nic vertelt dat hij zich de afgelopen maanden een woordvoerder voor bitcoin voelde, hetgeen bijna leidde tot een burn-out. Wij vonden het vooral leuk om te luisteren naar de tegenstellingen, maar ook overeenkomsten tussen de bitcoiner Carter en de host met een voorkeur voor ethereum.

Nic Carter | Layer Zero
Exploring the Human Side of Crypto

Podcast: Aaron van Wirdum over El Salvador

De Nederlandse bitcoin journalist Aaron van Wirdum was te gast bij Stephan Livera om hem bij te praten over de situatie in El Salvador. Voor de vaste Satoshi Radio luisteraar was dit door het verslag van Bart al gesneden koek, maar die is inmiddels vertrokken uit het beloofde land. Aaron geeft enkele nieuwtjes die pas in de afgelopen dagen duidelijk zijn geworden.

SLP305 El Salvador Bitcoin Law On The Ground with Aaron van Wirdum
El Salvador’s Bitcoin Law went live on 7th September, what was it really like? What did the protesters have to say about it? Aaron van Wirdum, Bitcoin Journalist at Bitcoin Magazine joins me to giv…

Announcement: de Strike API van Jack Mallers

Je las het al in de marktupdate van Bert en ook hier kunnen we er niet omheen: Twitter gaat gebruik maken van het Lightning Netwerk voor hun "tips" dienst. Het interessante is echter dat Twitter als eerste gebruik maakt van de Strike API, die het mogelijk maakt om zonder veel gedoe als bedrijf in te kunnen haken op het Lightning Network. In deze blogpost legt Jack Mallers, oprichter van Strike, uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de mogelijke toekomstige implicaties zijn.

Announcing the Strike API
Yo. Today I am unbelievably excited to announce the Strike API and Strike’s first API partner, Twitter. Today, Twitter enables free…

Longread: het ultieme bitcoin klimaat rapport

Nogmaals Nic Carter, maar deze keer in zijn vertrouwde rol als auteur van een artikel doorspekt met waardevolle informatie. Deze keer zelfs een compleet rapport, dat hij samen schreef met Ross Stevens (founder van NYDIG). Het rapport is opgedeeld in drie onderdelen: de significantie van bitcoin op dit moment, de huidige uitstoot van het bitcoin netwerk en als laatst de toekomstige uitstoot van het bitcoin netwerk. Mocht je geen trek hebben in een artikel van 60 pagina's, neem dan de executive summary van 2 pagina's door.

Bitcoin Net Zero | NYDIG
Our report considers the merit of Proof of Work, quantifies Bitcoin’s resource costs, and examines pathways towards mitigating the externalities associated with mining.

(Hardcore) Techread: scaling bitcoin with Inherited IDs

Dit is een pittige, maar daarom niet minder leuk om je bitcoin kennis te testen. Zoals de meesten van jullie weten wordt op dit moment het Lightning Netwerk gezien als dé schaalbaarheid oplossing voor het bitcoin netwerk. Het probleem is echter dat er voor elk kanaal nog steeds twee on-chain transacties nodig zijn (bij het openen en sluiten). In dit artikel schetst "John Law" (pseudoniem) een nieuw protocol, waarbij significant minder on-chain transacties nodig zijn.

GitHub - JohnLaw2/btc-iids
Contribute to JohnLaw2/btc-iids development by creating an account on GitHub.

Gids: een node draaien met de Blockstream satelliet

We sluiten de reads van deze week af met een toffe guide (of je het nu gaat proberen of niet). Veel mensen in de Nederlandse bitcoin community draaien hun eigen node, bijvoorbeeld op een Raspberry Pi. Not your node, not your coins zou je kunnen zeggen. Je blijft in dit geval natuurlijk wel afhankelijk van je ISP (Internet Service Provider) en dat is een doorn in het oog van de echte bitcoin anarchist. Met deze gids kan je de node koppelen aan de Blockstream satelliet. Toegegeven, dan ben je nog steeds afhankelijk van Blockstream maar het is wel een stuk stoerder dan dat Ziggo kastje in de meterkast.

How To Run A Bitcoin Node With The Blockstream Satellite
Everything you need to know to install and operate a Bitcoin node connected to the blockchain via satellite, and enjoy full sovereignty.

In het kort

Voordat we je helemaal bijpraten, willen we van het moment gebruik maken om iets langer dan kort stil te staan bij nieuws vanuit Twitter. Nog een keer? We hebben het toch al besproken in de marktupdate én in de leestips? Klopt, maar dit is echt belangrijk nieuws. Daarom nog even een paar hapklare Tweets op een rij.

Bitcoin versturen op Twitter dus. Cool. Maar hoe werkt het precies? Kan je elke wallet gebruiken? Wij probeerden het uit, middels onze eigen node in combinatie met de Zeus wallet op iOS:

Dat gaat gesmeerd. Hoe zit het aan de andere kant? Welke wallets kan je aan je Twitter account koppelen? Die vraag werd gesteld aan Preston Pysh, die een mooie manier had gevonden om te zeggen dat je alleen Strike kan gebruiken als je Lightning tips wil ontvangen:

Over die statische on-chain adressen gesproken, daar wordt aan gewerkt volgens Jack Dorsey:

Tijdens het onboarden wordt er door Twitter overigens wel gewezen op het bestaan van meerdere non-custodial Lightning wallets. Binnenkort te kiezen naast Strike?

Een ander interessant feitje dat verzoop in het nieuws: op Twitter zijn sats de standaard:

Een grote Lightning Node operator, LNBIG, laat een kritischer geluid horen:

Tot hier het live-verslag, maar reken er maar op dat we hier in de toekomst nog op terug gaan komen!

Ander nieuws:

  • Gary Gensler (SEC) trekt nog een keer een streep tussen bitcoin en de rest van de markt; trekt vergelijking met Wildcat Banking. “I mean, holding highly volatile asset--bitcoin is that. It's a digital, scarce, I would even say speculative store of value.”
  • De "War on cash" gaat door. Er moet een cash-limiet komen van 5000 euro in de EU, als het aan Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje ligt tenminste. Overigens wil Nederland nog een stapje verder gaan in eigen land en de grens verlagen naar 3000 euro.
  • Deze week nomineren we Solana voor de "foutje bedankt" award. Het Solana Netwerk ondervond zo veel traffic dat het voor 17 uur vastliep en uiteindelijk "opnieuw gestart" moest worden. Nu zullen wij de laatste zijn om op basis van 1 incident de boel af te schrijven, maar het toont maar weer eens aan dat Proof-of-Stake niet de production-ready oplossing is waar veel mensen al op hopen.
  • We sluiten de nieuwtjes voor deze week af met een bericht waar je een vieze smaak van in je mond krijgt: blockchain analyse bedrijf Chainalysis gebruikt hun eigen block explorer om IP adressen (en dus de identiteit van mensen) te koppelen aan wallet IDs. We hoeven eigenlijk niet te zeggen dat dit stiekem gebeurt, en dat gebruikers van de block explorer dus niet doorhebben dat de link gemaakt wordt. Als klap op de vuurpijl wordt deze data doorgegeven aan verschillende opsporingsinstanties.

Meme van de week

Wij hebben erg gelachen om dit antwoord op de tweet van Jack.

Ten slotte

Rest ons niets anders dan je een heerlijk weekend te wensen. Daarna gaan we de laatste week van september in; ‘traditioneel’ een slechte maand voor bitcoin. We kijken uit naar wat die ons brengt, en houden je ervan op de hoogte!

Groet,
Bart, Bert, en Peter