Aan de bitcoinkoers is niet te zien dat op dit moment de grootste bitcoinconferentie van het jaar aan de gang is. Maar die ogenschijnlijke desinteresse vertelt maar het halve verhaal. In deze Roundup leggen we uit hoe dat zit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Marktupdate

Vandaag waren we te gast op de eerste dag van Bitcoin 2022, met zo’n 35.000 bezoekers de grootste bitcoinconferentie van het jaar. We zitten nu op het terras van ons gehuurde huis, om ons heen papaya-, mango- en palmbomen. Het is gelukkig iets afgekoeld, maar nog altijd tegen de 30 graden. Een prima moment om even terug te blikken.

Peter Thiel mocht vanmorgen een keynote geven. Deze techmiljardair is bekend als oprichter en oud-CEO van Paypal. Zijn boodschap was dat het tijdperk van fiatgeld ten einde loopt en dat bitcoin in een volgend systeem een grote rol gaat spelen. Bitcoin zou de potentie hebben om nog 100 keer zo groot te worden, een bitcoinkoers van zo’n 5 miljoen dollar dus.

Waarom we die koers nu nog niet zien? Dat komt volgens Thiel door de ‘gerontocratie’ - bejaarde mannen die de macht hebben en in bitcoin een vijand zien. Hij noemde Warren Buffett van Berkshire, Jamie Dimon van JP Morgan en Larry Fink van BlackRock als voorbeelden.

Een van de terugkerende thema’s door alle sessies heen was de snelle adoptie van het lightningnetwerk als betaalinfrastructuur. Daarbij hoorden de volgende aankondigingen:

  • Bitpay ondersteunt lightning, en dus ook bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl.
  • Cash App ondersteunt ontvangen van lightningbetalingen (65 miljoen gebruikers)
  • Robinhood is bezig met integratie van lightning (22,5 miljoen gebruikers)
  • Shopify ondersteunt nu lightning (1,75 miljoen webshops)
  • NCR ondersteunt nu lightning (1 op de 6 kassa’s wereldwijd)
Jack Mallers suggereerde dat deze ketens spoedig lightningbetalingen ondersteunen

Een ander thema was de interesse van steden, staten en landen om bitcoin onderdeel te maken van de economie. Lugano in Zwitserland, Wyoming, Texas en Miami in de VS, Honduras, Mexico, Madeira en Servië kwamen langs.

Bron: Twitter

Nou, dat zal je dan wel terugzien in de bitcoinkoers, toch?

Nope.

Vandaag was de koers redelijk stabiel, nadat die gisteren 6 procent daalde naar rond de 43.000 dollar.

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 maanden

Die daling volgde op de bekendmaking van de notulen van de FOMC-vergadering van maart en een aantal toespraken van gouverneurs van de Federal Reserve. De essentie is dat de Amerikaanse centrale bank vastbesloten is om de inflatie te beteugelen, ook als dat ten koste gaat van de financiële markten en de economische groei.

Sterker nog, het is de bedoeling dat het ten koste gaat van de financiële markten. Aandelen en obligaties moeten nog flink in waarde dalen om een grote groep mensen te dwingen om te stoppen met consumeren.

De huidige inflatie, zo tussen 8 en 10 procent in veel Westerse landen, wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door verstoringen aan de aanbodzijde van de economie: grondstoffen, energie, productie en logistiek. Dat los je in beginsel niet op met renteverhogingen, die vooral helpen bij het afremmen van oververhitte vraag door leningen en investeringen duurder te maken.

Maar reverse wealth effects - het verarmen van de bevolking - zullen ongetwijfeld wel helpen. Je gaat net zolang door tot de vraag gedaald is tot het niveau van het verstoorde aanbod.

President Biden heeft immers heel duidelijk gemaakt dat inflatie de hoogste prioriteit heeft. Met de midterm-verkiezingen op komst lijkt alles geoorloofd - hoge inflatie is niet best voor zijn populariteit onder de 40 procent die van paycheck naar paycheck leeft.

Bron: Twitter

In deze omstandigheden handelt bitcoin vaak als een tech-aandeel. Hieronder zie je de grafiek met bitcoin en de NASDAQ. Een opmerkelijk gelijke beweging de afgelopen week.

Bitcoin (oranje) en NASDAQ (blauw) in de afgelopen maand.

De nieuwtjes op Bitcoin 2022 hadden weinig effect op de koers. Dat geldt ook voor de bitcoinaankopen van Do Kwon en Michael Saylor. De liquiditeit van bitcoin is blijkbaar zo groot geworden dat aankopen van honderden miljoenen geen zichtbaar effect hebben op de grafiek.

De inhoud van de kluis van de Luna Foundation Guard van Terra
Bron: Twitter

Bij een rondje door de expositieruimte in het Miami Convention Center valt op hoe ongelofelijk professioneel de bitcoin-industrie geworden is. Miners, financiële infrastructuur, onderzoek en datavoorziening. Voeg daar de voortdurende stroom aan nieuws over bedrijven, banken, steden en landen die bitcoin in gebruik nemen aan toe en je kunt niet anders dan concluderen: bitcoin is here to stay.

Maar dit zijn krachten die werken op de lange termijn. Via netwerkeffecten en de wet van Metcalfe leidt adoptie tot waarde. Maar de koers kan maanden en kwartalen flink afwijken van de waarde.

We verwachten dat ontwikkelingen rond de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de grondstoffencrisis en monetair beleid de komende weken de grootste invloed hebben. Maar uiteindelijk zal de koers de adoptie volgen.

In de tussentijd blijven zowel grote als kleine spelers accumuleren. Op de grafiek hieronder zie je de afgelopen weken weer donkerblauw worden: “significante en wijdverbreide accumulatie” noemde Glassnode het.

Bron: Glassnode

Waar die bitcoins heengaan? Mogelijk naar cold storage om daar voorlopig niet vandaan te komen. De uitstroom van bitcoins van exchanges af was de afgelopen 30 dagen op hoog niveau. Eerdere momenten van rond de 100.000 bitcoins aan uitstroom werden vaak de maanden daarna gevolgd door significante stijging.

Kortom: het ziet er nu wellicht fragiel uit, maar we zijn gewaarschuwd: je bitcoin verkopen is op eigen risico!

Bron: Glassnode

Kijk-, lees-, en luistertips

De beste presentaties van BTC2022: Dag 1

We beginnen de tips deze week natuurlijk met de beste presentaties van de eerste dag van BTC2022. Zoals eerder al vermeld zijn Bert en Bart in Miami, waar we gister (donderdag) de hele dag verschillende presentaties en keynotes hebben gezien. Van lightning tot mining en van institutional adoption tot freedom money. Hieronder een lijstje met aanraders.

We beginnen natuurlijk met de aankondiging van Jack Mallers. De koning van de marketing had deze keer weer een speciaal verhaal uit de hoge hoed getoverd: hoe banken bij een creditcardbetaling elkaar "yo wassup" en "wazzaaaa" toeschreeuwen totdat de betaling voltooid is. Uiteindelijk kondigde hij aan dat Shopify gebruik gaat maken van Strike en dat ze samen gaan werken met NCR, de grootste POS (point-of-sale) fabrikant ter wereld. Wanneer we dit allemaal in Europa terug gaan zien bleef echter onduidelijk.

De panel discussie waar ik (Bart) erg naar uitkeek was die met Alex Gladstein en Yeomni Park. Haar boek (In Order to Live), heeft namelijk erg veel indruk op mij gemaakt. Hoe ze gevlucht is uit Noord-Korea, om uiteindelijk via China in Zuid-Korea terecht te komen is huiveringwekkend en bijna niet voor te stellen voor ons Nederlanders. In deze presentatie vertelt ze (en de andere panelleden) waarom bitcoin voor sommige mensen op de wereld meer is dan number go up technology.

De volgende tip komt van de Mining Stage. Onder leiding van Chad Everett Harris, CEO van de Whinstone mining farm in Texas, spraken verschillende mining experts over de toekomst van het vak. Termen als immersion mining, standaardisatie, responsive reserves en heat as a product maken ons in ieder geval nieuwsgierig naar de toekomst van deze industrie.

Het lightning netwerk is een ander voorbeeld van een bitcoin niche die hard aan het innoveren is. De Satoshi Radio luisteraars onder ons weten waarschijnlijk wel hoe enthousiast we zijn over die ontwikkeling. Op de genesis stage zagen we een leuke paneldiscussie waarin lightning service providers en het genereren van liquiditeit besproken werden. Zijn dit soort custodial partijen wel nodig? En waarom?

Sluiten we af met wat pure hopium: Michael Saylor en Cathy Woods. Voor ons was het vooral leuk om the king of fomo eens in het echt te zien. De meeste oneliners hadden we al eens gehoord, maar waren daarom niet minder leuk. Overigens zat er ook wel signaal in de ruis: zowel Woods als Saylor hadden het over het lightning network. Saylor: "Every crypto exchange needs to integrate Lightning Network if they want to remain competitive."

Podcast: Station Decentraal

We hebben een nieuwe Nederlandstalige podcast over decentrale technologie ontdekt. De hosts Aljo Hartgers en Danny Oosterveer praten in Station Decentraal over “alles wat we decentraal organiseren of gaan organiseren”. De eerste vier afleveringen verraden een focus op bitcoin en cryptovaluta, en zijn zeker het beluisteren waard!

Station Decentraal
De Nederlandstalige podcast waarin we alles vertellen over cryptocurrency, en hebben Bitcoin, Ethereum e.v.a. geen geheimen meer voor je.

In het kort

De bitcoinwereld heeft zich momenteel in Miami verzameld, en dat is in de newsfeeds duidelijk te merken: die bevatten updates over wat er tijdens Bitcoin 2022 gemeld wordt, maar staan verder een stuk droger dan normaal het geval is. In de marktupdate heb je de belangrijkste aankondigingen al zien langskomen, dus we springen hier direct de diepte in – dit ving afgelopen week onze aandacht:

  • De Amerikaanse SEC heeft de vierde bitcoin ETF toegelaten, wederom gebaseerd op derivaten. Toch is het anders dan anders, omdat deze ETF is toegelaten op grond van andere, minder strikte, wetgeving dan de drie ervoor. ETF-watchers zien daarin een signaal dat de toelating van een spot ETF dichterbij komt. De CEO van Grayscale maakt graag gebruik van deze gelegenheid om de druk op de SEC op te voeren om groen licht te geven voor de omzetting van hun fonds naar een spot ETF.
  • “Meta heeft plannen om virtuele valuta en tokens in haar apps te introduceren”, was afgelopen woensdag in de Financial Times te lezen. Volgens de krant is Facebook’s financiële tak – Meta Financial Technologies – bezig met de totstandkoming van virtueel geld dat geschikt is voor de metaverse. Medewerkers zouden spreken over ‘Zuck Bucks’. Daarnaast zou het bedrijf kijken naar allerlei andere vormen van tokens, met toepassingen rond de reputatie en betrokkenheid van gebruikers. Met het Libra-debacle in ons achterhoofd hebben we lage verwachtingen, maar het kan geen kwaad om de oude garde in de gaten te houden.
  • Elon Musk heeft 9,2 procent van de aandelen van Twitter gekocht en is toegetreden tot het bestuur van het bedrijf. Het lijkt erop dat die bestuursstoel gegeven is om te voorkomen dat Musk een meerderheidsbelang in het bedrijf verwerft. De aankoop van Musk kreeg ook een crypto-tintje: dogecoin reageerde op het nieuws met een stijging van 7 procent, om binnen 24 uur weer naar het niveau ervoor te zakken.
  • Twee leden van het Amerikaanse congres hebben een wetsvoorstel ingediend met als doel om “het besluit van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel te onderzoeken” en “een plan te maken om potentiële risico’s op het Amerikaanse financiële systeem te mitigeren”. Het wetsvoorstel lijkt ingegeven te zijn op basis van de standpunten van het IMF en de Wereldbank, die El Salvador opgeroepen hebben de stap ongedaan te maken.
  • Lightning Labs heeft 70 miljoen dollar opgehaald om verder te bouwen aan het lightningnetwerk. Tegelijk met die aankondiging werd Taro uit de doeken gedaan. Taro is een nieuw protocol dat de uitgifte van tokens op bitcoin mogelijk maakt, die vervolgen via het lightningnetwerk verplaatst kunnen worden. Als Taro daadwerkelijk geïmplementeerd wordt, zijn veel altcoin-verhalen in één klap achterhaald.
  • Er zijn gegevens van Trezor-gebruikers op straat komen te liggen. Ben jij er één? Let de komende weken dan goed op als je e-mail van Trezor ontvangt: de kans dat het om phishing gaat, is hierdoor wat groter geworden. De gestolen gegevens komen overigens van een derde partij, Mailchimp. Er zou een interne tool zijn misbruikt.
  • Intel heeft meer gegevens over haar eigen bitcoinmining-chip aangekondigd. De chip wordt in het derde kwartaal van dit jaar geleverd. Jack Dorsey’s bedrijf Block is één van de eersten die ze opgestuurd krijgt. De chip levert indrukwekkende prestaties: 580 GH/s met een energieverbruik van 26 J/TH. Het topmodel van Bitmain levert 198 TH/s tegen een energieverbruik van 27.5 J/TH.
  • Het IPCC heeft zich in een recent rapport uitgesproken over de koolstofvoetafdruk van bitcoin en andere cryptovaluta’s. Interessant is dat de werkgroep ook oog heeft voor de andere kant van de medaille: “They can enhance energy-efficient control, reduce transaction cost for energy production and distribution, improve demand-side management [...] and reduce the need for physical transport.”
  • Het Verenigd Koninkrijk positioneert zich als opkomende hub voor cryptovaluta’s en aanverwante technologieën. De regering komt onder andere met een zandbak waarin bedrijven vrijuit mogen experimenteren, verbeteringen aan het belastingstelsel, en een Cryptoasset Engagement Group om van de industrie te leren wat er nodig is voor een florisante crypto-industrie in het land. Een opvallende beweging die in schril contrast staat met wat de Europese Unie aan het bekokstoven is.

Meme van de week

Community-member Pim legt boekenverkoper uit hoe het Lightning Netwerk werkt.

Ten slotte

Vanuit Miami willen we jullie graag bedanken voor het lezen en jullie aanhoudende steun als abonnee van Alpha. We hebben nog een conferentiedag voor de boeg en kijken uit naar de verhalen die verteld gaan worden. Bij noemenswaardige ontwikkelingen zie je ons vanzelf in je inbox verschijnen!

Groet, goed weekend,
Bert, Bart en Peter