Terwijl in Davos de machtigste mensen ter wereld samen kwamen, werd in in Oslo gebouwd aan een decentrale toekomst. Tijdens het Freedom Forum komen elk jaar mensenrechtenactivisten (waaronder bitcoiners) samen om te praten over een toekomst waar iedereen in ieder geval van de meest basale mensenrechten kan genieten. In deze Alpha een kort inkijkje in die wereld. Daarnaast natuurlijk een marktupdate, nieuwtjes en podcast tips. Let's go!

Marktupdate

Op donderdag 12 mei, gisteren twee weken geleden, daalde de koers van bitcoin in een paar uur tijd van 30.000 dollar naar iets boven de 25.000 dollar.

Het was een chaotische dag. Luna en daaraan gekoppelde stablecoin UST waren bezig met een spectaculaire implosie. Zorgen over Tether bracht ook de koers van USDT in de open markt kortstondig naar 92 cent.

Op dat moment was tether met afstand de grootste stablecoin, met een totale omvang van 83 miljard dollar. Inmiddels is er 10 miljard dollar aan tether uit roulatie gehaald. De grafiek hieronder laat zien dat de twee grootste gereguleerde stablecoins samen, na een groei met 6 miljard dollar, bijna even groot zijn als tether.

Totale marktwaarde van USDT vs USDC/BUSD

Volledig hersteld is tether nog niet. De koers ligt zo rond de $0,999 dollar en dat is toch net ietsje lager dan zou moeten. Het symboliseert de onrust over de kwaliteit van het onderpand die ook maar blijft rondzingen. Hebben ze schuldpapier van bijna-failliete Chinese bedrijven? In waarde dalende staatsobligaties van El Salvador? Blootstelling aan Celsius?

En dat is dan weer voer voor journalisten die smullen van elke aanleiding om alles wat met crypto te maken heeft af te schilderen als kaartenhuis dat op omvallen staat: ‘Investeerders vluchten uit systeemmunt tether na cryptocrash’.

Dat is relevant, want (niet-professionele) beleggers worden daar dan weer door beïnvloed, wat de onrust in stand houdt. Wellicht is de enige echte oplossing dat Tether zich aan streng toezicht onderwerpt en overvloedig inzicht geeft in de reserves.

De koers van USDT In de afgelopen maand

Sinds de gebeurtenissen van 12 mei zijn er twee rustige weken verstreken. Voor bitcoin, welteverstaan.

Aandelenmarkten werden geconfronteerd met een nieuwe golf van onzekerheid, namelijk tegenvallende resultaten en sombere toekomstverwachtingen van bedrijven die hun kwartaalcijfers presenteren.

Vorige week schreven we over Walmart dat gezien wordt als kanarie in de kolenmijn voor het vooruitzicht van de Amerikaanse consument. Deze week was Snapchat symbool voor social media en online adverteerders. Het aandeel verloor bijna 44 procent in een dag waarmee het verlies ten opzichte van de top in 2021 op 85 procent gebracht wordt.

De koers van Snapchat in de afgelopen 12 maanden

Ook binnen de cryptomarkt bleef de rust beperkt tot bitcoin. Veel andere crypto-assets maken zware tijden mee. Hieronder zie je gevisualiseerd hoeveel andere assets verloren ten opzichte van bitcoin. Ook de grotere munten verloren 20 tot 40 procent.

Deze dynamiek hoort bij bearmarkten. Ineens is er meer oog voor risico’s en de overlevingskans op lange termijn. De blinde liefde die fans hadden voor hun muntje bekoelt, en dan blijkt bij het verkopen dat de liquiditeit tegenvalt, waardoor koersen snel dalen.

Ethereum kreeg de afgelopen dagen een flinke dosis angst en onzekerheid voor de kiezen. Was er iets mis met de proof-of-stake chain? Moet de merge worden uitgesteld? Feitelijk lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar de toon is gezet en kapitaal stroomt weg.

Grote verliezen ten opzichte van bitcoin sinds 12 mei 2022

Sommige bitcoiners doken er als een roedel wilde honden bovenop met teksten als ‘eindelijk stort de ethereum-illusie in’ en ‘ethereum wordt een slachtpartij, alles zal sterven: DeFi, NFT’s, web3’.

Het zegt iets over de stemming in de markt. Die is niet opperbest, zullen we maar zeggen. En dat geldt niet alleen voor de cryptomarkt. De grafiek hieronder toont het dagelijks aantal vermeldingen van de frase ‘bear market’ in de Amerikaanse media.

Bron: @jasongoepfert

Tijd om naar bitcoin te kijken. De afgelopen twee weken lag de koers het overgrote gedeelte van de tijd tussen de 28.500 en 30.500 dollar. Een vrij smalle strook, zeker als je het vergelijkt met de periode ervoor, en met andere markten gedurende deze periode.

De bitcoinkoers in de afgelopen maand

Als we even flink uitzoomen en kijken naar bitcoin in de afgelopen anderhalf jaar dan valt op dat de koersen na de bodem op 25.300 dollar niet erg enthousiast herstellen maar blijven hangen in de strook rond 29.000 dollar.

De bitcoinkoers in de afgelopen anderhalf jaar

Ons basisscenario is dat we de komende weken en maanden verdere zwakte gaan zien en op z’n minst de 25.000 dollar testen. Binnen de cryptowereld zijn er talloze projecten en bedrijven die nog kunnen omvallen en daarmee als katalysator de hele markt in onzekerheid brengen. Zorgelijke verhalen zijn er in overvloed, van scams zoals HEX tot serieuze bedrijven zoals Celsius.

Maar de belangrijkste factor blijft de macro-economische tegenwind. Zorgen over inflatie maken geleidelijk plaats voor zorgen over een recessie.

Als de inflatiecijfers nu snel beginnen te dalen, en de toon van de Amerikaanse centrale bank minder agressief wordt, dan is er kans dat de financiële markten kalmeren en herstellen. In het beste geval zouden beleggers in de loop van de zomer weer risico gaan nemen.

Maar het is ook goed mogelijk dat de verschillende crises die er zijn - voedsel, energie, grondstoffen, inflatie, corona in China - verder escaleren en de financiële markten verder dalen. Kans is heel groot dat bitcoin daarin meegaat.

Het viel ons de afgelopen weken op dat analisten meer dan normaal van inzicht verschillen over de verwachtingen van macro-economische omstandigheden (groei, inflatie, arbeidsmarkt) en monetair beleid in de VS en EU. Je kunt de data op verschillende manieren uitleggen. Het kwartje kan verschillende kanten op vallen.

Voor ons is dat een duidelijk signaal: dit is geen tijd om al te stellig te zijn. Naar ons idee is bitcoin afgestraft tot onder z’n fair value, net als sommige aandelen en fondsen in de techsector. Maar dat betekent niet dat ‘bottom is in’, er kunnen nog tientallen procenten af.

Bear markets are for building’, luidt een oude bitcoin-wijsheid.

En dat is wat wij doen. We onderzoeken en schrijven. We spreken achter de schermen met redacties, politici, bestuurders, toezichthouders, wetenschappers en financiële instellingen. We maken radio en podcasts. We bouwen aan de community en helpen cryptobedrijven in Nederland om tot de top van Europa te behoren als in 2024 de nieuwe Europese wetgeving actief wordt.

En de markt? De koers? De on-chain data? Die houden we goed in de gaten. Want we weten ook dat in de loop van elke bearmarkt zich uitzonderlijke kansen voordoen om assets te kopen die sterk ondergewaardeerd zijn en in de jaren erna voor geweldige rendementen zorgen!

In de media

BNR: Bitcoin voorspellen met on-chainanalyse

Uniek aan bitcoin is de publieke administratie. Iedereen die dat wil, kan de administratie inzien, geldsporen volgen, activiteit meten, en een poging doen om daar soep van te maken: on-chainanalyse. Bert presenteerde deze week de Cryptocast, samen met co-host Robert-Reinder Nederhoed (oprichter Bitmymoney). Te gast is Rational Root, een Nederlandse analist die allerlei inzichten deelt via Twitter. Het drietal ontleedt deze vorm van analyse; waarvoor is het nuttig, hoe verschilt het van technische analyse en welke rol speelt deze techniek nog nu de markt steeds professioneler wordt?

221 B: Bitcoin voorspellen met on-chainanalyse
On-chainanalyse is één van de unieke eigenschappen die de cryptomarkt eigen is. Te gast is Rational Root, een Nederlandse analist die allerlei inzichten deelt via Twitter en verscheidene andere kanalen. Met hem spreken we over het vak van on-chainanalyse. Waarvoor is het nuttig, hoe verschilt het va…

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: De recessie door de ogen van durfkapitalisten

All-In is een podcast die je hier niet eerder tegengekomen bent. Erachter gaan vier VC-veteranen schuil; Chamath Palihapitiya, Jason Calacanis, David Sacks en David Friedberg. Wekelijks praten ze over allerlei onderwerpen rond economie, technologie, en politiek. In aflevering 80 nemen ze een diepe duik de recessie in om het vanuit hun perspectief te belichten. Dat is interessant, want als angel investors en durfkapitalisten zitten zij op de eerste rij als het economische tij keert. Je leert hoe VC’s werken, welke macro-risico’s het viertal ziet, en hoe zij de komende maanden/jaren voor zich zien.

Podcast: Debat met Wim Boonstra over geldcreatie en de euro

Paul Buitink – oudgediende in de bitcoinwereld en op dit moment actief als directeur van Holland Gold – is een nieuwe serie gestart waarin hij in gebad gaat met economen over ons geldsysteem, monetair beleid, en de toekomst van geld. In de eerste aflevering gaat Paul in debat met Wim Boonstra. Wim is als bijzonder hoogleraar economische en monetaire politiek verbonden aan de Rabobank. Onderwerp van gesprek is onder meer hoe decentraal geld een oplossing kan zijn voor het falend overheidsgeld.

Paul Buitink in debat met Wim Boonstra over geldcreatie en toekomst euro - HG debat #1 by Holland Gold
Namens Holland Gold is Paul Buitink een nieuwe serie gestart waarmee hij in debat gaat met economen over ons geldsysteem, monetaire beleid en de toekomst van het geld. In de eerste aflevering gaat Paul in debat met Wim Boonstra. Wim is speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics &…

Artikel: Node Running 101

Het afgelopen jaar is het lightning netwerk enorm gegroeid. Er zijn nieuwe wallets, er is meer liquiditeit en veel mensen hebben hun eerste stappen als node runner gezet. Hoewel dat (in onze ogen) overwegend positief is, zitten er natuurlijk ook haken en ogen aan deze explosieve groei: veel nieuwe node runners weten niet precies wat ze doen. In dit artikel legt Darthcoin uit wat er precies fout gaat en geeft hij handige tips over wat je wel moet doen als je een nieuwe node hebt.

Recommendations for LN users
A simple warning about usage of actual Lightning Network

Artikel: Soms heeft de mainstream media gelijk..

Bitcoiners staan vaak vooraan om hun ongenoegen te laten horen als "de media" een slecht stuk schrijft over bitcoin. Dat komt omdat in die items bitcoin onterecht op de hoop met cryptocurrency wordt gegooid, met alle foute aannames die daarbij komen kijken. Als we kijken naar de rest van de cryptocurrency wereld dan blijkt echter dat veel van de conclusies die de media trekt wel degelijk kloppen. In dit artikel staan er een aantal op een rijtje.

Factual Descriptions of Crypto that Sound Like Hitpieces
The industry is in a bad place

Artikel + Podcast: The Hitchhiker's Guide to Ethereum

Dan nog even over Ethereum. In de nieuwtjes hebben we het over de zogenaamde chain reorg die plaatsvond en in meest recente Satoshi Radio podcast gingen we verder in op de aanstaande proof of stake integratie: the merge. Dat vinden we een mega fascinerend onderwerp, omdat je oren en ogen tekort komt om dit spektakel te aanschouwen: men gaat de motoren van het vliegtuig vervangen terwijl het vliegtuig vliegt. Wij zijn sceptisch, maar zeer benieuwd. Het onderstaande artikel legt in een uurtje uit hoe de vlag erbij hangt. In de twee podcasts daaronder gaan verschillende ethereum core developers met elkaar in discussie over the merge, de risico's en de vervolgstappen.

The Hitchhiker’s Guide to Ethereum - Delphi Digital
Ethereum’s roadmap is a lot to keep track of. This is your technical crash-course on everything from danksharding to KZGs to statelessness and so much more.
‎Uncommon Core: The Merge (Part 1) - with Danny Ryan, Tim Beiko, and Hasu on Apple Podcasts
‎Show Uncommon Core, Ep The Merge (Part 1) - with Danny Ryan, Tim Beiko, and Hasu - May 12, 2022
‎Uncommon Core: The Merge (Part 2) - with Stephane Gosselin, Danny Ryan, Tim Beiko, and Hasu on Apple Podcasts
‎Show Uncommon Core, Ep The Merge (Part 2) - with Stephane Gosselin, Danny Ryan, Tim Beiko, and Hasu - May 25, 2022

In het kort

Deze week werd het Freedom Forum gehouden, een jaarlijkse bijeenkomst in de Noorse hoofdstad Oslo waarin mensenrechten en democratische waarden centraal staan. Het evenement wordt ook wel ‘het Davos voor revolutionairen’ genoemd.

De referentie naar Davos komt niet zomaar uit de lucht vallen. In deze Zwitserse gemeente werd deze week de jaarlijkse WEF-conferentie gehouden. Duizenden geprivilegieerden reizen af naar Davos om samen ’s werelds grootste problemen op te lossen en te netwerken. Op welke activiteit de meeste nadruk ligt, laten we gemakshalve maar even in het midden. Het is hoe dan ook steevast een moment waarop critici het vergrootglas leggen op schijnbare tegenstrijdigheden.

Eén zo’n contradictie speelt rond bitcoin. Waar op Davos vooral gesproken werd over manieren om de groei van bitcoin in te dammen, nam bitcoin in Oslo het podium als belangrijk gereedschap in de context van mensenrechten en fundamentele vrijheden. En waar op Davos vooral oog is voor de wijze waarop burgers binnen het huidige financiële systeem gehouden kunnen worden, kijkt men in Oslo naar manieren om burgers buiten benaderde situaties te halen.

Natuurlijk, de context is geheel anders, dus we zouden ze eigenlijk niet zomaar met elkaar moeten vergelijken. Toch is het wrang dat dit perspectief in Davos überhaupt niet langskomt. Als ’s werelds topoplossers van problemen zou je op zijn minst verwachten dat er oog is voor de rol van een nieuwe technologie in het bevrijden van burgers van autoritaire regimes en censuur.

Op het Zwitserse feestje van hoogwaardigheidsbekleders waren wel partijen aanwezig die actief zijn in de cryptosector. Circle bijvoorbeeld, het bedrijf achter USDC. CEO Jeremy Allaire sprak er over economische vrijheid en de manier waarop Web3-technologie daaraan kan bijdragen. Maar Circle is het tegenovergestelde van bitcoin in de zin dat het volledig centraal bestuurd wordt; hun product is oude wijn in een nieuwe zak. Dat geldt ook voor andere aanwezigen, zoals Ripple en de Global Blockchain Business Council.

Zijn we decentralisatie, de kern van de innovatie die in 2008 door Satoshi Nakamoto op papier is gezet, dan volledig vergeten? Op Davos voert het niet de boventoon, maar in Oslo is het één van de belangrijkste onderwerpen.

Het verslag vanuit Oslo stemt vrolijk. Op het podium verschenen mensen als Alex Gladstein, Nic Carter, Elizabeth Stark, Jack Mallers, en Lyn Alden. Buiten het congres kreeg een groep van 12 bitcoiners de mogelijkheid om de Noorse overheid bij te praten over de manier waarop bitcoin mensenrechten beïnvloedt. De manier waarop Sergej Kotliar, de CEO van Bitrefill, praat over zijn ervaring in Oslo spreekt boekdelen: gevuld met emotie en inspiratie om te werken aan bitcoin. Niet vanwege de koers, maar omdat het een cruciale rol speelt als gereedschap voor meer vrijheid in de wereld.

Enfin, we gaan verder met het overige nieuws:

  • De rechtszaak tussen Peter McCormack en Craig Wright is voorbij. Nou ja, voor 99 procent; het is enkel nog wachten op de uitspraak. De afgelopen drie jaar waarin McCormack in deze procedure verwikkeld was, is hem niet in zijn koude kleren gaan zitten. Het heeft hem meer dan een miljoen pond gekost, en beschrijft de periode als één van “ondraaglijke druk en stress”; McCormack is daardoor twee keer in het ziekenhuis opgenomen.
  • We wisten al dat de cryptosector politiek relevant geworden is. Sam Bankman-Fried (oprichter van FTX) besloot afgelopen week om dat naar een nieuw niveau te tillen met de aankondiging om tot 1 miljard dollar te doneren aan de volgende presidentskandidaat. Dat zou in één klap de grootste donatie ooit zijn.
  • Wat ophef in de Ethereum-community rond een zogeheten ‘chain reorg’. In de context van een blockchain is dat een moment waarop de inhoud ervan herordend wordt, omdat er tijdelijk meerdere waarheden bestonden, waarvan er één wint. Hoe dat precies werkt, waarom er ophef over ontstond, en wat dit zegt over de risico’s rond het nieuwe Ethereum hoor je hier van onze eigen Bert.
  • Coinbase is het eerste bedrijf dat in de Fortune 500 is verschenen. Met 7,8 miljard dollar komt de exchange binnen op plek 473. Kwa omzetgroei komt het bedrijf binnen op nummer 2.
  • Voor menig bitcoiner is Portugal één van de favoriete bestemmingen. Het weer is er goed, en bovendien betaal je er geen vermogensbelasting over je bitcoinbezit. Twee weken geleden kwam naar buiten dat die situatie ging veranderen, maar dat voornemen is deze week weer teruggedraaid. Goed nieuws voor belastingontduikers, voor zolang het duurt.
  • Andreessen Horowitz heeft deze week nóg meer geld opgehaald om in crypto te investeren. Dit keer gaat het om een pot geld van maar liefst 4,5 miljard dollar. Daarmee komt het totaal aan durfkapitaal op meer dan 7 miljard. Waarom nú, denk je wellicht? Om te kunnen profiteren van de (koopjes in de) bearmarkt.
  • Je herinnert je ongetwijfeld het Terra-debacle nog. Intussen is de kogel door de kerk: er komt een nieuwe Terra; 65 procent van de community heeft ‘ja’ gezegd tegen een voorstel van voorman Do Kwon. De huidige versie wordt ‘Terra Classic’, en de nieuwe neemt de bestaande naam over. Bezitters van LUNA en UST ontvangen de nieuwe munten via een airdrop. Terra 2.0 is bedoeld als voortzetting van het Terra-ecosysteem, maar dan zónder stablecoins. Wat dan nog de toegevoegde waarde is van Terra ten opzichte van andere ecosystemen is onduidelijk.
  • Betaaldienst Stripe bouwt aan een eigen appstore. Opennode zit in de eerste lichting apps, en voegt de mogelijkheid toe om ontvangen dollars of euro’s direct om te zetten naar bitcoin. De afgelopen maanden beweegt Stripe – marktleider op het gebied van betalingsverkeer – meer in de richting van bitcoin. Wij wachten met smart op de mogelijkheid dat er ook met bitcoin betaald kan worden!

Meme van de week

Tja, dat kon natuurlijk niet uitblijven: Lagarde ving veel wind in de bitcoincommunity vanwege haar optreden bij College Tour. Dan volgen de memes vanzelf!

Ten slotte

Het was weer een eer om de Roundup voor jullie te mogen maken. Wekelijks ontvangen we jullie feedback, aanvullingen, tips en steunbetuigingen; betrokkenheid waar wij telkens weer blij van worden. Volgende week zijn we terug met een kersverse Roundup. Mocht je ideeën hebben voor een tussentijdse editie, onderwerpen hebben waar je graag meer over wilt weten, of met vragen rondlopen waar je maar geen antwoorden op kunt vinden, let us know!

Goed weekend,
Bert, Bart, en Peter