Na jaren wachten was het deze week eindelijk zo ver: de Ethereum merge heeft succesvol plaatsgevonden. Een surrealistisch moment, omdat de overgang naar proof-of-stake al zo lang op het programma stond. In de Alpha praten we je bij. Daarnaast hebben we een aantal hele leuke artikelen voor je uitgezocht en praat Bert je bij over de stand van de financiële markten, die deze week ook een tik kregen.

Marktupdate

De bitcoinkoers is weer terug op 20.000 dollar, een koers die inmiddels aardig wat betekenis heeft gekregen. Het was de all-time high van de bullmarkt van 2017. Het was eind 2020 het laatste rustpunt voor de stormachtige klim naar boven de 60.000 dollar.

En precies daar komt de koers terug na de euforische bullmarkt van 2021. Iets erboven liggen de realized price en de 200-day moving average die al maanden als een soort blusdekens elke enthousiaste opleving in de kiem smoren.

Aan de rechterkant in de grafiek hieronder zie je een volume profile die als een histogram aangeeft op welke koers er veel gehandeld is. Het prijsbereik van 19.700 tot 21.500 springt eruit.

De bitcoinkoers in de afgelopen 4 maanden

De koersdaling deze week is duidelijk verbonden met de Amerikaanse inflatiecijfers die dinsdag 13 september uitkwamen. Die waren niet eens zo heel dramatisch, maar ze weken erg af van de verwachting, en dat leverde een schrikachtige reactie op. Dollar omhoog. Bitcoin, goud, obligaties en aandelen omlaag. De S&P 500 had dinsdag z’n slechtste dag sinds juni 2020.

De jaar-op-jaar inflatie daalde van 8,5 procent in juli naar 8,3 procent in augustus. Een minder grote daling dan voorzien. Maar belangrijker is dat de kerninflatie onverwacht van 5,9 procent naar 6,3 procent sprong. Dit is de niet-volatiele component van de inflatie, het deel wat niet makkelijk omlaag komt.

Amerikaanse CPI-inflatiecijfers (bron)

De markt trok daarop de conclusie dat de Amerikaanse centrale bank zich gesterkt zal voelen in het voornemen de financial conditions snel en stevig te verkrappen, en ze ook voor lange tijd krap te houden. Tot de inflatie overduidelijk terugkomen bij het doel van 2 procent.

Volgende week woensdag 21 september openbaart de Fed de nieuwe beleidsrente, die nu op 2,5 procent staat.

De in de futuresmarkt ingeprijsde waarschijnlijkheid van een renteverhoging van 75 bps naar 3,25 procent stond na de inflatiecijfers van dinsdag direct weer op 100 procent, en zelfs een verhoging van 100 bps werd voor een dikke 30 procent ingeprijsd.

De waarschijnlijkheid van 75 bps verhoging (links) en 100 bps verhoging (rechts) - bron

Ja maar… de Fed zal toch wel draaien als de beurzen instorten?

Nope.

En als de economie in een stevige recessie terechtkomt dan?

Nope.

Maar 3 of 4 procent inflatie is toch ook prima?

Nope.

Dat is hoe de markt nu de vastbeslotenheid van Fed inschat. Geen ruimte voor twijfel en niets op af te dingen.

De vertaling daarvan naar toekomstige beleidsrente van de Fed zie je hieronder. Vooral de stap van 2 naar 16 september is opmerkelijk, vrijwel geheel toe te schrijven aan de inflatiecijfers.

Boven: Marktverwachting van verloop van de Amerikaanse beleidsrente

De keerzijde van deze agressieve aanvliegroute is dat ook een mogelijke recessie in de VS weer op tafel komt te liggen. In Europa lijkt die inmiddels onvermijdelijk, maar voor de VS was er nog altijd hoop op een soft landing.

Het woord recessie wordt ook wel heel makkelijk in de mond genomen, vaak vergezeld met de maatstaf van ‘twee opeenvolgende kwartalen aan negatieve economische groei’.

Maar dat is niet genoeg en ook niet voorwaardelijk voor een recessie.

In deze aflevering van Macro Voices vertelt Lakshman Achuthan hoe zijn leermeesters de grondleggers waren van de recessie-definitie die het NBER hanteert - de definitie waar ook de Amerikaanse overheid naar kijkt.

[A recession] is a significant decline in economic activity that is spread across the economy and that lasts more than a few months. (bron)

Daarbij let men op drie criteria: ‘depth, diffusion and duration’, waarbij een tekort van de een de ander kan compenseren.

Achuthan werkt dit in de podcast verder als volgt uit:

[A recession is] a pronounced, pervasive and persistent decline in broad measures of output, employment, income, and sales.

Een daling die voldoet aan drie voorwaarden:

Pronounced: uitgesproken, onmiskenbaar
Pervasive: wijdverspreid, overal aanwezig
Persistent: aanhoudend, langdurig, lastig af te schudden

En vier gebieden waarop die daling zichtbaar moet zijn:

Output: omvang van de economie (real GDP) of industriële productie
Employment: werkgelegenheid, aantal banen, werkloosheid
Income: uurlonen of koopkrachtcijfers
Sales: verkoopcijfers van bedrijven

Je zou voor die vier gebieden indicatoren kunnen zoeken, en ze in een grafiek zetten. Dan zul je zien dat ze nooit allemaal tegelijk stijgen en dalen, en dat de tijdsverschillen ook niet altijd hetzelfde zijn.

Op de vraag ‘zitten we nu in een recessie’ komt Achuthan daarom met een genuanceerd antwoord: ‘er is ruimte om te zeggen dat we niet in een recessie zitten’. Hij legt uit dat een recessie niet binair is - wel/niet - maar een proces waar de economie doorheen gaat.

We zien nu zeker signalen van wat we achteraf kunnen aanwijzen als stappen in het doorlopen van de recessie. Wat nog achterblijft is de werkgelegenheid. De arbeidsmarkt is onverminderd sterk.

En daar zit mogelijk een flinke adder onder het gras. De arbeidsmarkt zou wel eens structureel veranderd kunnen zijn in de periode van corona, lockdowns en thuiswerken. Mensen zijn vervroegd met pensioen gegaan, hebben besloten parttime te gaan werken, zijn goedkoper gaan wonen op het platteland of hebben hun bedrijf moeten sluiten. De vraag is of de cijfers van vandaag vergelijkbaar zijn met de cijfers van voor 2020.

Hieronder zie je grafieken van ECRI, het bureau waar Achuthan werkt. De onderste, blauwe lijn is een index die cijfers van de vier gebieden bevat: output, employment, income, sales. Hij is nog positief, hoofdzakelijk door de werkgelegenheidscijfers:

So you see, the blue line has not gone negative yet, it’s being held up partly by employment, or mostly by employment.
Bron

We staan hier zo uitgebreid bij stil omdat het voor de koersen van aandelen veel uitmaakt of we wel of niet een recessie verwachten. En de koers van bitcoin is momenteel behoorlijk verbonden aan de koersen van (tech-) aandelen.

De daling in aandelenkoersen in de afgelopen 9 maanden kan grotendeels verklaard worden door krappere financiële omstandigheden. De hogere rente hakt er vooral bij groei-aandelen in, omdat daardoor de winsten uit de verre toekomst nu minder waard zijn.

Maar wat nu als niet alleen de waardering van bedrijven omlaag gaat (de koers-winst verhouding), maar ook de winst. Dat zou reden zijn voor een volgende forse daling.

In dat licht was het interessant dat FedEx gisteren met een forse winstwaarschuwing kwam. De ceo lichtte dit toe bij CNBC en noemde afzwakkend goederenverkeer als belangrijkste reden: ‘We’re seeing that volume decline in every segment around the world’.

Zijn conclusie? We gaan een wereldwijde recessie tegemoet.

Hij is niet de enige. Miljardair en hedgefund-manager Ray Dalio verwacht dat aandelen zeker nog 20 procent zullen dalen als de rente inderdaad naar 4,5 procent stijgt.

Krijgen we dan toch nog een echte aandelencrash met liquidaties en capitulatie enzo? Dat hebben we bij crypto al in ruime hoeveelheden gezien, maar op de aandelenbeurzen nog niet...

En is het onvermijdelijk dat bitcoin dan ook en in dezelfde mate crasht? Liggen koersen van 10.000 tot 14.000 dollar in het verschiet?

Laten we beginnen met zeggen dat de kans groot is dat in elk geval de eerste reactie bij bitcoin op die van aandelen zal lijken. Risicomanagement, algoritmen en behoefte aan liquiditeit zullen daarvoor zorgen.

Maar er zijn wel degelijk argumenten voor een ontkoppeling. Net zoals ook obligaties bij een aandelendaling door lagere winstverwachtingen niet hoeven mee te gaan in die daling.

De cryptomarkt is tot nu toe vaak gevoelig geweest voor de ruime beschikbaarheid van geld. Of analist Joe Consorti mooi samenvatte: ‘Bitcoin ebbs and flows with the liquidity tide’.

Vaak wordt hiervoor de wereldwijde geldhoeveelheid M2 tegen de market cap van crypto-assets gehouden. Hier door Raoul Pal en hier door Nik Bhatia.

Het argument voor ontkoppeling is dan dat als een recessie zichtbaar wordt, dat overheden hun burgers en bedrijven zullen (moeten) redden met steunprogramma’s. De tekorten moeten ze financieren met staatsobligaties. Met QE of andere opkoopprogramma’s als noodzakelijk gevolg. En dus stijging van M2.

Ja maar de Fed blijft de rente verhogen en hoog houden. Klopt. Tegelijk verkrappend beleid en steunprogramma’s. Tegelijk renteverhogingen en QE. Tegelijk gassen en remmen. Ze kunnen niet anders.

Zoals we de afgelopen weken vaker gezegd hebben is de nabije toekomst onzeker, veel meer dan normaal. Het kan allerlei kanten op. We wachten met grote interesse af hoe het zich ontvouwt!

In de echokamer

Eigenlijk stond er deze week maar één ding écht centraal in de echokamer op Twitter: de merge van ethereum. De overschakeling naar Proof of Stake – die al in 2015 beschreven werd – vond eindelijk plaats. Verderop in deze Roundup gaan we het er uitgebreid over hebben. Hier is alvast een opwarmertje:

Met meer dan 2000 retweets deed Coinbase-baas Brian Armstrong het deze week ook niet slecht. Coinbase is een van de meest actieve bedrijven op het gebied van politieke beïnvloeding in de cryptosector. Ze onderhouden nauwe banden met overheidsinstellingen, en proberen met educatie en voorlichting politici cryptovriendelijk te houden. Dat laatste kreeg deze week een extra laag met een nieuwe feature in de Coinbase-app:

We gaan van de VS naar Noorwegen. Daar startte deze week de rechtszaak tussen Hodlonaut en Craig Wright, de man die zich voordoet als bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto. In (te) korte tijd wordt de Noorse jury bijgepraat over het handelen van Wright. Het vraaggesprek waarmee dat gebeurt, leidt zoals gebruikelijk tot opzienbarende uitspraken en... stiltes:

Vandaag is de vijfde dag van de rechtszaak aangebroken. Daarop staat een rapport van KPMG centraal, waarin een aantal frauduleuze handelingen van Wright behandeld worden. Tot dusver verloopt de zaak op de manier die we inmiddels kennen van Wright: hij heeft geen of halve herinneringen, geeft vage en ontwijkende antwoorden, en laat geen kans onbenut om te spreken over zijn vermeende autisme. Helaas is de rechtszaak niet live op afstand te volgen; we moeten het doen met Twitter-verslagen en (video)fragmenten van mensen die ter plekke aanwezig zijn.

Over rechtszaken gesproken: Zuid-Korea wil er graag een voeren tegen Do Kwon. Woensdag maakte het land bekend op zoek te zijn naar de Terra-oprichter en vijf anderen. Ze worden verdacht van het overtreden van regels voor kapitaalmarkten. Van Do Kwon is op dit moment geen spoor te bekennen...

Sluiten we af met een polemiek op het hoogste politieke niveau in Canada. Sinds kort is Pierre Poilievre lijsttrekker van de Conservatieve Partij. Poilievre is kritisch op het gangbare monetair beleid en uit zich met enige regelmaat als bitcoinliefhebber. Zijn opponent Trudeau heeft daarom een tegengesteld standpunt ingenomen, die in de echokamer uiteraard flink weerklonk:

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: applicaties bouwen op het lightning netwerk

Het is weer eens tijd om de What bitcoin did podcast op te nemen in deze rubriek. In deze aflevering is Ben Arc te gast, die we natuurlijk kennen van zijn werk op het lightning netwerk. Ben is een ouderwetse knutselaar, in de positieve zin van het woord. Hij is onder andere de bedenker van LNBITS, een stuk open source software dat je kan gebruiken om point-of-sale terminals te draaien.

Building on Lightning with Ben Arc — What Bitcoin Did
Ben Arc is a free open-source software advocate and founder of LNbits. In this interview, we discuss how LNbits helps to decentralize custodianship and how Bitcoin’s widescale utility outweighs the environmental FUD.

Podcast: gaat de merge de crypte wereld transformeren?

We hebben dubbele gevoelens bij deze podcast, maar we nemen hem toch op. Ten eerste omdat het goed is eens te luister naar hoe de buitenwereld naar cryptocurrency (en bitcoin kijkt). Ten tweede omdat het goed is om soms je eigen bias te erkennen en op zoek te gaan naar andere denkwijzes. Dat gezegd hebbende vinden we deze podcast behoorlijk eenzijdig en slaat de zelfbenoemde crypto nerd van de Economist de plank her en der mis (ASIC GPU's van NVIDIA om ETH te minen?). Gelukkig zit er nog een tweede journalist in de studio, die wel een aantal goede punten maakt.

How Ethereum’s merge could transform crypto
Our podcast on science and technology. In this episode, we explore how a planned overhaul of the blockchain project could dramatically reduce its energy consumption—and change the wider cryptoverse

Podcast: internet in de uithoeken van de wereld

In Nederland hebben we het snelste internet ter wereld. Daarnaast heeft ook bijna iedereen toegang tot het internet, voor een acceptabele prijs. Deze combinatie is in de rest van de wereld lang niet zo vanzelfsprekend. Zelfs in de VS is het helemaal niet vanzelfsprekend dat je toegang hebt tot het internet, laat staan voor een normale prijs. En dan hebben we het nog niet eens gehad over landen als Pakistan en Cuba. Benieuwd hoe deze mensen toch toegang kunnen krijgen tot het internet? Dan moet je deze podcast luisteren.

‎Digital Planet: Community Networks: Connecting the unconnected on Apple Podcasts
‎Show Digital Planet, Ep Community Networks: Connecting the unconnected - Sep 13, 2022

Podcast: hoe staat het met de bitcoin gok van El Salvador

Een paar weken terug schreef Peter er in al over: hoe staat het een jaar na dato met de bitcoin wet in El Salvador? Wordt bitcoin een beetje gebruikt of sterft het initiatief een stille dood? Die vraag hadden ze bij Bloomberg ook. In 20 minuten proberen ze een antwoord te vormen, lekker om even tussendoor te luisteren dus.

‎Bloomberg Crypto: El Salvador’s Bitcoin Gamble, One Year Later on Apple Podcasts
‎Show Bloomberg Crypto, Ep El Salvador’s Bitcoin Gamble, One Year Later - Sep 13, 2022

Podcast: hoe werkt innovatie?

Het boek How innovation works staat op mijn (Bart) leeslijst. Het probleem is dat er nog behoorlijk veel andere boeken ook op mijn leeslijst staan. Dan is het altijd handig om vantevoren van anderen te horen wat de kern van het boek is. Snappen hoe innovatie werkt is essentieel in de cryptowereld. Aan de ene kant hebben we de paradox van bitcoin: een revolutionaire uitvinding, waarbij het steeds moeilijker wordt om aanpassingen te doen (dat is het design, lees: the ossification of bitcoin). Aan de andere kant hebben we Ethereum, waar (zoals Peter later in deze Alpha schrijft) techno-optimisme en complexiteit het voortouw voeren.

‎What You Will Learn: How Innovation Works on Apple Podcasts
‎Show What You Will Learn, Ep How Innovation Works - 15 Sept 2022

Artikel: Nic Carter kijkt het onderzoek van het Witte Huis na

Gaan we naar de artikelen van deze week. Een paar weken terug kwam het Witte Huis met een onderzoek over de impact van crypto mining op het klimaat naar buiten. Daar hebben we in de Alpha ook een een stukje over geschreven, maar deze week is Nic Carter er met de rode pen doorheen gegaan. Je kan het onderstaande medium artikel lezen: daarin staan de meest in het oog springende punten. Leuker is het echter om door de PDF heen te gaan, daar staan alle annotaties van Carter in het rood bij.

Comments on the White House report on the climate implications of crypto mining
As part of President Biden’s executive order, the White House Office of Science and Technology Policy (OSTP) conducted a study into the…

Artikel: de impact van de merge voor bitcoiners

De auteur van dit artikel stelt dat elke bitcoiner moet begrijpen hoe proof of stake werkt. Daar zijn wij het volmondig mee eens. We storen ons vaak aan de vlakke discussies die gevoerd worden, vol met one-liners die hooguit discutabel zijn. Hierdoor is het moeilijk om de discussie een level verder te trekken en te praten over de dingen die wel interessant zijn. Wie weet steken we er nog wat van op ook. Het zou namelijk zomaar kunnen dat proof of stake wel werkt. Dit artikel doet een goede poging om de details van proof of stake uit te leggen en te vergelijken met bitcoin.

A Bitcoiner’s Guide to Proof of Stake
Normally Bitcoiners don’t care too much about what goes on in shitcoin-land, but with The Merge scheduled for less than a month from now, there’s been quite the buzz on Bitcoin Twitter. Of course the Bitcoin network itself will remain unaffected, but I think this “upgrade” is still worth paying some…

In het kort

Vandaag staan we stil bij een gebeurtenis waarvan de aanloop de cryptowereld jarenlang bezig heeft gehouden: de merge van ethereum. Deze term staat voor het wisselen van het door ethereum gebruikte consensusmechanisme; de overstap van Proof of Work naar Proof of Stake. Het werd vaak beschreven als een uiterst complexe procedure; alsof het team van Max Verstappen rijdend een bandenwissel moet uitvoeren.

Onterecht is zo’n analogie niet. Een netwerk dat goed is voor honderden miljarden dollars werd zonder onderbreking grondig verbouwd. Ook zonder technische kennis hoef je niet je best te doen om de risico’s daarvan te voelen. Natuurlijk is die verbouwing uitvoerig getest, maar dat voorkomt niet dat het voor de betrokkenen op het moment suprême nagelbijten is.

De afgelopen weken is naar dat moment toegewerkt. Letterlijk, want de merge zou zich voldoen bij het bereiken van een vooraf ingestelde terminal total difficulty. De total difficulty is een optelsom van al het werk dat ethereum-miners tot dusver hebben gedaan, en terminal verwijst naar het moment waarop die miners hun werk voor eens en altijd kunnen stoppen: het netwerk stapt over naar het gebruik van staking.

Donderdagochtend rond kwart voor negen was het zover. De benodigde moeilijkheidsgraad werd bereikt en de pitstop werd vliegensvlug uitgevoerd. In de vele livestreams die ter ere van Merge Day waren opgetuigd klonk gejuich en applaus. Enkel de pandaberen op de schermen van ontwikkelaars die het proces nauwgezet volgden, maakten de overgang voor buitenstaanders concreet:

Met de wisseling naar Proof of Stake, wisselt ook het jargon dat gebruikt wordt. Het gaat niet meer over moeilijkheidsgraden en miners, maar over validators, committees, epochs, en slots.

Iedere twaalf seconden dient zich een slot aan dat gevuld kan worden met een block. Een epoch wordt gevormd door 32 slots en speelt een rol bij de totstandkoming van finaliteit; de mate waarin de gegevens in de administratie vaststaan.

Dat nieuwe jargon had je na de merge direct nodig, want pas na twee epochs zou het moment waarop de merge had plaatsgevonden definitief zijn vastgelegd. Spannend, want in diezelfde periode moet duidelijk worden dat het netwerk functioneert zoals bedoeld. Voor de sensatiezoeker moet het een debacle zijn geweest: alles verliep zoals gehoopt. Zo volgde 13 minuten na de merge het verlossende woord:

Zo levendig als de livestreams waren, zo stil werd het toen ze weer verdwenen. Het moment dat iedereen als grap in Q5 had geparkeerd, is zonder problemen gepasseerd. Het was technisch hoogstandje waar ook in delen van de bitcoingemeenschap oog voor is:

De rust geeft ruimte voor wat reflectie. Ten eerste de vraag wat er nu concreet veranderd is als gevolg van de merge. Het is niet zo dat het netwerk sneller is geworden; de throughput (vaak gemeten in het aantal transacties per seconde) is gelijk gebleven. Ook de transactiekosten zijn niet lager dan normaal. Dit zijn twee thema’s in de komende maanden of jaren worden aangepakt.

De twee meest prominente veranderingen zijn direct gekoppeld aan het nieuwe consensusmechanisme. Ten eerste zit staking nu in het DNA van het netwerk. Dat betekent dat deelnemers rendement kunnen maken op hun vastgezette ethers; je zou kunnen spreken van een productief asset. Ten tweede is het energieverbruik van het ethereumnetwerk flink verlaagd; volgens ethereum-proponenten tot wel 99,5 procent.

Dat verlaagde energieverbruik ligt natuurlijk wat genuanceerder. Het is niet zo dat de miners die zich aan het ethereum-netwerk committeerden ineens verdwenen zijn. Die verhuizen bijvoorbeeld naar het in 2016 afgesplitste Ethereum Classic (ETC) of het nieuwe ETHPoW, de fork die het gevolg is van miners die het ‘oude’ ethereum na de merge in leven willen houden.

Toch kan het vernieuwde ethereum claimen duurzaam te zijn. Dat is een thema waarmee we een brug kunnen slaan naar bitcoin, die regelmatig onder vuur ligt vanwege het stroomverbruik van de miners die het netwerk veilig houden. De verwachting is dat het voltooien van de merge dit narratief versterkt, en de positie van bitcoin(miners) in het Westen frequenter onder vuur komt te liggen.

Dit betekent niet dat bitcoin ten dode opgeschreven is of iets dergelijks. Wel wordt het belang van voorlichting en educatie steeds groter, om te voorkomen dat de uitvinding die in 2008 is gedaan stilaan verloren gaat: het bestaan van opzichzelfstaand digitaal bezit, dat bestand is tegen censuur en door iedereen ter wereld te gebruiken is.

Lezenswaardig draadje vanuit de ethereum-community waarin het oog weer op de bal wordt gericht

In eerste instantie lijkt ethereum met de overstap naar Proof of Stake aan die originele waarden – decentralisatie en censuurbestendigheid – te hebben ingeboet. Dat komt onder meer door de onmogelijkheid om ether die vaststaat in een validator weer op te nemen, en het feit dat enkele grote (Amerikaanse) partijen op dit moment het leeuwendeel aan validators bestuurt.

Maar ethereum zou ethereum niet zijn als er niet in oplossingen wordt gedacht. Er heerst een verleidelijk techno-optimisme, waardoor het idee bestaat dat alle problemen opgelost kunnen worden. En die doelgerichtheid zorgt er mede voor dat de livestreams net zo snel weer verdwenen als dat ze verschenen: men gaat weer aan het werk, want er is veel te doen.

We gaan door met het overige nieuws van deze week:

  • Michael Saylor gaat nog eens de markt op met MicroStrategy. Hij wil nog eens voor 500 miljoen dollar aan bitcoin kopen. Die investering moet worden betaald met de uitgifte van nieuwe aandelen.
  • De afwikkeling van het faillissement van Celsius is in volle gang. Of, beter gezegd, is nog maar net begonnen. De rechter heeft een onafhankelijke onderzoeker aangesteld die openheid van zaken moet forceren in de boeken van het leenbedrijf.
  • Nu we het toch over Celsius hebben: deze week verscheen een vraaggesprek tussen Celsius-top en medewerkers online. Uit het gelekte gesprek blijkt dat Alex Mashinsky een driefasenplan hanteert: eerst de Custody-klanten vereffenen, daarna de andere klanten, om tenslotte het bedrijf in andere vorm te herstarten. Het beoogde business model is fee-gebaseerd en heeft de opslag van cryptovaluta’s als basis.
  • Donderdag verscheen SEC-voorzitter Gary Gensler voor een comité van het Amerikaanse Senaat. Hij bepleitte (PDF) daarin het belang van de SEC als toezichthouder op cryptovaluta’s, waarvan het leeuwendeel volgens Gensler door het leven gaan als security.
  • Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft opheldering gegeven over de sancties die zijn afgegeven aan het adres van Tornado Cash. Daarin wordt erkend dat Tornado Cash ook voor legitieme doeleinden kan zijn gebruikt, en wordt uitgelegd wat gebruikers moeten doen als er geld onterecht op de zwarte lijst is komen te staan. Interactie met Tornado Cash blijft wel illegaal, maar de code bekijken en opnieuw publiceren niet.
  • Dat Do Kwon gezocht wordt door Zuid-Koreaanse autoriteiten bespraken we eerder al in deze Roundup. Vanochtend kwam naar buiten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd heeft om het paspoort van Do Kwon ongeldig te verklaren. Dat zou het verblijf in en/of verplaatsen naar het buitenland moeten bemoeilijken.
  • Een aantal grote namen uit de Amerikaanse financiële sector beginnen samen een nieuwe digital asset-exchange. Achter EDX Markets zitten onder andere Fidelity, Citadel Securities en Charles Schwab. “Crypto is een asset class van 1000 miljard dollar waar ruim 300 miljoen mensen aan deelnemen”, lezen we in het persbericht. “We verwachten dat daar nog miljoenen anderen bijkomen. Om aan die vraag te kunnen voldoen, is een platform nodig waar zowel consumenten als institutionele beleggers op kunnen rekenen.”
  • OpenNode mag in Bahrein deelnemen aan een juridische zandbak waarin ruimte is voor het testen en introduceren van nieuwe financiële infrastructuur. In dit geval gaat het natuurlijk om bitcoinbetalingen (ook via lightning), die op deze manier voor het eerst de kleine eilandstaat in de Perzische Golf bereiken.
  • Volgens The Wall Street Journal gaat vermogensreus Fidelity bitcoin aanbieden aan haar klanten. Fidelity heeft maar liefst 34,4 miljoen consumenten als klant, dus de impact daarvan kan groot zijn. De plannen zijn nog niet gedeeld met de klanten zelf; het zou gaan om de lancering van een nieuwe mobiele applicatie voor de aan- en verkoop van bitcoin.

Meme van de week

Wat heb jij? ;-)

Ten slotte

Je bent weer helemaal bij! We hebben een enerverende week achter de rug, niet in de minste plaats omdat we ook bezig zijn met het uitstippelen van een route naar een beter en waardevoller Bitcoin Alpha. Daarover later meer. Voor nu: goed weekend, en we hopen je snel weer te spreken!

Groet,
Bert, Peter, en Bart