Met de Alpha Roundup sluiten we een werkweek af en luiden we het weekend in. We kijken naar bitcoin, onze kijk op de markt, welke scenario’s we zien en welke wij daarvan op dit moment als meest waarschijnlijk zien. We blikken terug op alle mediaoptredens, en geven je lees-, kijk- en luistervoer voor een goed gevuld weekend.

Maar eerst: een bericht van onze CEO!

Bericht van onze CEO

Marktupdate

We zijn van plan om elke week in Alpha Roundup, de vrijdag-editie, naar de markt te kijken. Omdat dit de eerste keer is, beginnen we met het fundament: hoe wij naar de markt kijken en waar we ons bevinden in de cyclus van bull- en bearmarkten. Daarna kijken we naar wat er deze week is gebeurd en hoe we naar de komende weken kijken.

We weten niet hoe de toekomst eruit ziet. We kunnen wel verschillende scenario’s maken.  Analyse vertelt je niet wat er gaat gebeuren, maar levert aanwijzingen voor hoe waarschijnlijk de verschillende scenario’s zijn.

We willen je inzicht geven in welke toekomsten er zijn en hoe wij de waarschijnlijkheid daarvan inschatten aan de hand van on-chain analyse, technische analyse en ontwikkelingen in de omgeving van bitcoin.  Bij dat laatste kun je denken aan andere cryptovaluta, maar ook de wereldeconomie, politieke ontwikkeling en andere beleggingscategorieën.

Het is vervolgens aan jou om met deze kennis beslissingen te nemen. Of je nu actief handelt of alleen wilt beslissen wanneer je extra inlegt of een deel verkoopt om je dromen na te jagen.

De dagkoers is zelden belangrijk, meestal is dat ruis. We zoomen liever een stukje uit en kijken naar de grote lijnen. Voor calls en trading signals moet je niet bij ons zijn.

Dat geeft ons de ruimte om elke week opnieuw te kiezen vanuit welk perspectief we naar de markt kijken. Het is daarom aan te raden om deze rubriek wekelijks te volgen, omdat de analyse van de ene week de context kan zijn voor die van de volgende week.

Laten we eens beginnen met het grote plaatje.

Begin oktober 2020 is het zover, de nieuwe bullmarkt begint...

Je kunt mooi zien dat in de bullmarkt van 2017 de koers steeds sneller ging stijgen, zelfs op deze kaart met een logaritmische y-as. Dat laatste betekent dat de afstand tussen twee verdubbelingen telkens even groot is: tussen $2000 en $4000 zit evenveel afstand als tussen $4000 en $8000. Dat de lijn steeds sneller stijgt, betekent dat verdubbelingen elkaar steeds sneller opvolgen.

Na december 2017 volgden jaren waarin de koers lager was dan de top op $20.000. Niemand had het meer over bitcoin, laat staan over andere cryptovaluta. Maar in de achtergrond werkten wereldwijd tienduizenden programmeurs, ontwerpers, hackers, ondernemers, investeerders, journalisten, politici en economen aan techniek, regelgeving en allerlei ondersteunende financiële diensten.

Begin oktober 2020 is het zover, de nieuwe bullmarkt begint. In vier maanden stijgt de koers van $10.000 naar bijna $60.000. ‘Bitcoin is terug van weggeweest’, zeggen journalisten. ‘De journalisten zijn terug van weggeweest’, zeggen bitcoiners.

De bullmarkt van 2021

Satoshi Nakamoto heeft in de broncode opgesloten dat elke vier jaar de block subsidy halveert - lees er hier meer over. Tot nu toe heeft dat voor een heel zichtbaar ritme gezorgd, waarin elke vier jaar een bear- en bullmarkt elkaar afwisselen.

Ik heb goed nieuws voor je: we zitten nu middenin de bullmarkt van de vierde reward era. In de eerste vier jaar was er nog nauwelijks sprake van een bitcoinmarkt, en dus ook geen bear- en bullmarkten. Daarna hebben we in 2013 en 2017 de eerste twee bullmarkten gezien.

Hieronder zie je hoe de bullmarkt van 2021 zich verhoudt tot de eerste twee bullmarkten. Twitter-account @ChartsBTC vergelijkt dat op drie manieren: vanaf de top, vanaf de bodem of vanaf de halving.

Manieren om naar bitcoin cycli te kijken (bron)

Je ziet dat deze bullmarkt tot nu toe heel gemiddeld is. Dat klinkt niet opwindend, maar dat is belachelijk goed nieuws. Want dat laat de mogelijkheid open dat we deze keer ook een gemiddelde top neerzetten, van ergens rond de $300.000 verderop dit jaar. Dat zou betekenen dat we op dit moment pas halverwege de bullmarkt zijn.

On-chain data ondersteunt deze inschatting. Bitcoin heeft de bijzonder eigenschap dat we alle transacties die worden vastgelegd in de blockchain kunnen bekijken en analyseren. In geen enkele andere financiële markt kan dat. Daardoor kon Willy Woo op 20 april vertellen dat 14% van alle bitcoins verhandeld is voor een prijs boven de $53.000, de koers waarbij de totale marktwaarde van bitcoin $1 biljoen is.

In de komende weken zullen we veel naar die on-chain data kijken, omdat die vertellen wat er achter de prijs gebeurt. Bijvoorbeeld hoeveel nieuwe bitcoiners erbij komen, en hoeveel bitcoin ze dan gekocht hebben. Of miners hun bitcoin vasthouden of verkopen. Of het oude of jonge wallets zijn die nu verkopen.

Dat laatste is interessant, want bitcoiners met veel ervaring zullen wellicht verstandiger handelen dan investeerders die nog nooit een hele cyclus hebben meegemaakt. En miners moet je in de gaten houden, want het grootste deel daarvan zijn professionele bedrijven die weten wat ze doen.

Op dit moment wijzen ook de on-chain data op het middenstuk van de bullmarkt. Als een bullmarkt op de gebruikelijke manier eindigt, namelijk in een oververhitte hype, dan zien we heel andere patronen in bijvoorbeeld de NVT, MVRV, SOPR en NUPL. In komende edities zullen we uitdiepen wat er achter deze afkortingen zit, en waarom die iets kunnen zeggen over waar we zitten in de cyclus.

Daarbij kijken we nooit naar één signaal. We verzamelen signalen zoals een forensisch rechercheur aanwijzingen verzamelt. Met elkaar vertellen die een verhaal. Genoeg van een afstandje gekeken voor vandaag, laten we eens inzoomen.

Een korte blik op deze week

Het was een heftige week voor bitcoiners. De koersdaling is met zo’n 16 procent niet eens echt schokkend. Maar de stevige tegenwind in de media door de tweets van Musk maakt velen aan het twijfelen.

Het doet me denken aan de onrust in de periode voor de fork van bitcoin cash op 1 augustus 2017. Velen stapten uit bitcoin omdat ze de toekomst somber in zagen. De prijs daalde in een maand met bijna 40% van $3000 naar $1975. En toch kwam alles goed.

In de toekomst is alles mogelijk, maar het meeste is onwaarschijnlijk. Zo ook dat bitcoin hier sneuvelt. Als we kijken naar de data, dan zien we in de basis gezonde patronen die erop wijzen dat de bullmarkt nog lang niet voorbij is. Maar op korte termijn zien we ook aanwijzingen voor nog enkele weken zwakte.

Zo was het de netto instroom van bitcoins naar exchanges toe op het hoogste punt sinds maart 2020, en verkochten nieuwe bitcoiners tegen verlies (h/t @dilutionproof).

We zien grote hoeveelheden stablecoins op exchanges, wachtend aan de zijlijn. Veel handelaars zijn voor de zoveelste keer geliquideerd. Misschien wacht men tot de storm is gaan liggen, en bitcoin een duidelijke richting kiest.

Technisch analisten wijzen op het gebied tussen $42.000 en $46.000 als belangrijke zone waar we niet onder moeten komen:

  • 21-weekse MA: $46.000
  • Bodem van 28 februari: $43.000
  • Onderkant van Ichimoku-cloud: $43.000
  • 200-daagse EMA: $42.000

Nu kun je twijfel hebben over het nut van technische analyse, maar feit is dat veel traders naar dezelfde indicatoren kijken, en alleen dat gegeven maakt het al interessant.

We kunnen hiermee drie scenario’s schetsen.

Bearish: de koers daalt tot onder de $42.000 en sluit daar ook de dag. Daarmee is niet ogenblikkelijk de bullmarkt van de baan, maar ligt wel verdere en langdurige zwakte voor de hand.

Neutraal: de koers blijft de komende 3-4 weken tussen $42.000 en $60.000 terwijl de markt de onzekerheid (FUD) van de afgelopen tijd verwerkt. Nog één lagere bodem zou niet gek zijn, mogelijk met een wick naar $42.000. Daar zouden we bullish divergence moeten zien, een teken dat de daling aan kracht verliest.

Bullish: de koers herstelt onverwacht snel, komt boven de $60.000 en sluit daar de dag. Dit is een ‘higher high’ ten opzichte van 10 mei, en doorbreekt daarmee de trend van lagere toppen en lagere bodems. Pas bij een nieuwe all time high boven de $64.850 bevestigt dit scenario.

Onze bias op lange termijn is bullish, waardoor ook het neutrale scenario na een week of 4 naar nieuwe all time highs leidt. Het neutrale scenario is op dit moment ons basisscenario.

Als bitcoin inderdaad volgens het neutrale scenario binnen de range van $42.000 tot $60.000 blijft traden, dan geeft dat voor alts behoorlijk wat ruimte om (verder) te stijgen. Ook het narratief hebben ze mee. Ik houd met name ethereum en defi-projecten in de gaten. De ETH/BTC ratio staat nu tegen de 0,08 aan. Ik ben benieuwd wat er gebeurt bij de top van mei 2018 rond 0,85.

In de media

Bert bij BNR’s Cryptocast

Donderdag 6 mei – nog nét binnen de scope van deze Alpha Roundup – schoof Bert aan bij de Cryptocast van BNR en ging in gesprek met FD-journalist Joost van Kuppeveld over wat bitcoin nou eigenlijk is en hoe je het kan waarderen.

Van Kuppeveld noemde bitcoin eerder ‘een piramidespel’ en ‘een kettingbrief’. In het gesprek noemt hij als essentie van een piramidespel dat er altijd een ‘greater fool’ nodig is (48:22). Anders gezegd: bitcoin is alleen maar nuttig vanwege de koerswinst.

Dat geldt misschien voor velen in Nederland, maar voor honderden miljoenen wereldbewoners is bitcoin om heel veel andere redenen nuttig, van internationale betalingen tot het ontlopen van hyperinflatie of dictators. En, er is niet zoiets als ‘bitcoin in Nederland’ — bitcoin is of een wereldwijd piramidespel of het is het niet. We besluiten het onderwerp met de gezamenlijke conclusie dat piramidespel toch wel te kort door de bocht is.

Een andere onderwerp van gesprek was adoptie door institutionele partijen. Van Kuppeveld deed hier onderzoek naar voor het FD. Opmerkelijk: ‘Iedereen volgt bitcoin, ze vinden het allemaal fascinerend, ze zouden allemaal willen dat ze er privé in zaten’.

Bert tijdens de opname van de BNR Cryptocast met Joost van Kuppeveld

Peter bij BNR Nieuwsradio

Vanochtend was Peter te horen op BNR Nieuwsradio. De hamvraag: hoe zit het nou met die tweet van Elon Musk? Had hij niet eerder kunnen weten dat bitcoin energie gebruikt voor haar werking? En hoe zit het met het energieverbruik van bitcoin, is dat een probleem?

In het kader van het energieverbruik van bitcoin komen twee gepolariseerde thema’s samen: de waarde en het nut van bitcoin, en de manier waarop we als mensheid klimaatproblematiek moeten wegen en beteugelen. Je kunt je voorstellen: in de media is het lastig om daar vanuit alle relevante invalshoeken licht op te schijnen. Daar is eenvoudigweg te weinig tijd voor.

Toch lukt dat steeds beter. Wat meehielp: bij BNR konden we meer dan 6 minuten vullen over dit onderwerp. Lijkt weinig, maar voor radiotermen is dat een eeuwigheid.

Terugluisteren doe je hier.

Peter bij EditieNL (RTL)

Die tweet van Elon houdt de gemoederen bezig. Ook RTL’s EditieNL wil er een item aan wijden en nam contact met ons op. De stelling: het energieverbruik van bitcoin is een probleem. De argumenten van voor- en tegenstanders worden verwerkt in een item van… 2 minuten. Hoe dat er precies uit komt te zien? Dat is voor ons ook nog een vraag. Vanavond om 18:17u op RTL 4 zien we pas het resultaat.

Peter bij opname item voor RTL’s EditieNL

Bart bij 1Vandaag

Bij 1Vandaag werd maandag aandacht besteed aan de gekte rond Dogecoin en de invloed van – jawel, daar is hij weer – Elon Musk daarop. Enigszins onverwacht kwam Bart daarin langs, met een deel van zijn bijdrage waarmee hij eerder op Radio 1 te horen was. Daar gaf hij een vlammend betoog over één van de grote manco’s van het huidige financiële systeem: dat voor veel mensen het kunnen bewaren van geld over tijd en het opbouwen van vermogen nagenoeg onmogelijk is geworden.

Terugkijken kan hier (vanaf 15:00).

En nee, dan ben je nog niet van Bart bij 1Vandaag af. Want vandaag staat hij óók op de planning, om 18.15u op NPO 1.

Bart en Peter op NPO Radio 1 en het NOS Journaal

We sluiten af met het laatste hete hangijzer van deze week: pump & dumps. Een redactieteam van NOS heeft daar vorige week een item over gemaakt naar aanleiding van een tip over koersmanipulatie van een relatief onbekende munt, Viacoin. Bart en Peter hebben aan de totstandkoming ervan meegewerkt.

Het item op de radio kan je hier terugluisteren, en Bart in het NOS Journaal kan je hier terugkijken (vanaf 14:10).

Bart tijdens het NOS journaal in de Satoshi Radio-studio

Kijk-, lees- en luistertips

What Bitcoin Did - Wrapped Bitcoin & Sidechains

Schaalbaarheid. In de context van blockchains heeft dat betrekking op hoeveel transacties er per seconde verwerkt kunnen worden. Hoe hoger dat aantal, hoe beter het schaalt naarmate de adoptie ervan toeneemt, is het idee.

Anno 2021 is duidelijk dat ‘de markt’ in de context van bitcoin gekozen heeft voor een gelaagde oplossing. Dat wil zeggen dat de basislaag van bitcoin traag is gehouden, ten faveure van de veiligheid en decentraliteit ervan. Daar bovenop worden lagen in stelling gebracht voor specifieke toepassingen, zoals het Lightning Network voor kleine betalingen. Die moeten snel en zonder kosten kunnen worden uitgevoerd.

De keerzijde is dat dit soort ‘tweede lagen’ hun eigen problemen en tradeoffs kennen. Als gebruiker ervan moet je weten wie je vertrouwt, of dat nu een federatie, protocol, organisatie, of een combinatie daarvan is.

In deze podcast praat Peter McCormack met Shinobi, de host van Block Digst, en Nadav Kohen, ontwikkelaar achter Suredbits. Het gesprek gaat over de schaalbaarheid van bitcoin, het Lightning Network, wrapped bitcoin en Liquid.

Het nieuwe geld - Reinjan Prakke

Vers van de pers, een nieuwe podcast over geld, ons monetaire systeem en bitcoin. Reinjan Prakke leidt de luisteraar op fijne wijze door zijn “trip down the rabbit hole”. Aangevuld met interviews met experts, muziek en geluidseffecten schiet je door de podcast heen.

Aflevering 1, 2 en 3 staan online en duren tussen de twintig en dertig minuten per stuk. Van harte aanbevolen!

Stephan Livera - De verdwijning van Satoshi

De 26ste van april stond in het teken van de verdwijning van Satoshi, die toen precies 10 jaar geleden een feit was. Journalist Pete Rizzo heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een reconstructie van het leven en de bijdrage van Satoshi. Daarover praat hij in de podcast met Stephan Livera, en dat geeft mooie inzichten over thema’s als:

  • De eerste tekenen van bitcoins netwerkeffect
  • Het ontstaan van FUD rond bitcoin
  • Het ontstaan van een development community
  • Het ontstaan van afkeer tegen Satoshi
  • De zoektocht van Satoshi naar zijn eigen rol
  • Hoe Satoshi plaats moest maken voor het succes van bitcoin
  • De onvermijdelijkheid van Satoshi’s verdwijning

Onze tip: neem dit weekend de tijd voor een goede wandeling en duik middels deze podcast even in het leven van Satoshi. Dat is niet alleen een intrigerend verhaal, het is ook leerzaam en nuttig om dingen die nu gebeuren in de bitcoinwereld te kunnen duiden.

Alex Gladstein - Check your financial privilege

Nog maar een paar dagen geleden bestempelde miljardair Charlie Munger bitcoin als “walgelijk en in strijd met de belangen van onze samenleving”. Warren Buffett, ooit de rijkste man op aarde, zat ernaast, keek toe en knikte instemmend. “Bitcoin is misleidend en rattengif in het kwadraat”, wist hij eraan toe te voegen. Twee oude mannen die hun wijsheid tentoonstelde aan iedereen die wilde kijken of luisteren.

Alex Gladstein, bestuurder bij de Human Rights Foundation, heeft een scherp stuk geschreven over wat zich daar tentoonspreidde. “Ze hebben het niet alleen verkeerd, het is erger, ze zijn verblind door hun financiële privilege”. Zoals vaker slaat Alex de spijker op de kop.

Pak dit weekend dus een kop koffie of een glas wijn en doe jezelf een plezier: lees ‘Check your financial privilege’.

Komende week

Zo, je bent weer helemaal bij. Komende week kan je weer nieuwe stukken van ons verwachten. Van Bart bijvoorbeeld, over Moore’s law, en van Bert, over de bullish case rond Ethereum. Maar dat is vast niet het enige, dus stay tuned.

Dank voor alle betrokkenheid. En vind je Alpha waardevol? Laat dat dan vooral een de mensen om je heen weten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd – en vooral: meer goede content!

Fijn weekend!
Bert, Bart en Peter