De rechtszaken tegen Coinbase en Binance blijven de aandacht grijpen. In de News van afgelopen maandag gaven we je daarover de broodnodige context. In deze Deepen zoomen we in op het diepteinterview van de Wall Street Journal (WSJ) met Coinbase-ceo Brian Armstrong. We luisterden ook naar James Seyffart bij What Bitcoin Did, die daarin een interessant perspectief op Gary Gensler gaf. Tenslotte kijken we naar de videoreeks van Coin Bureau over dit thema.

‘Alles behalve bitcoin is een security’

Deze week gaf Coinbase-ceo Brian Armstrong een interview aan de WSJ over de aanklacht van de SEC die vorige week op de mat van Coinbase terecht kwam. Het komt er op neer dat Coinbase volgens de SEC een unregistered Securities Exchange, Broker, and Clearing Agency is.

Dat is nogal een aantijging en dat maakt dit interview met Armstrong zo interessant. Al vrij vroeg in het interview (01:30) geeft Armstrong aan dat de toon van de SEC een jaar geleden veranderde “Everything other than bitcoin is a security”, werd hem verteld. Armstrong geeft ook aan dat de situatie in de VS uniek is, omdat veel andere landen voor zowel commodities als securities dezelfde toezichthouder hebben (06:55). Hij geeft zelfs aan de de VS zichzelf op een achterstand zet ten opzichte van de rest van de wereld. Hij haalt Europa’s MiCA aan als voorbeeld hoe duidelijke wetgeving eruit moet zien (09:00).

Het gaat in het interview ook veel over de Howey-test, een hulpmiddel voor partijen die een token willen uitgeven om te bepalen of het een security betreft of niet. Armstrong geeft meerdere malen aan dat Coinbase een zeer strikt beleid heeft als het gaat om de notering van nieuwe tokens (03:18). Daar prikt de interviewer echter doorheen; in de 10 procent die wel een notering krijgt, zitten voldoende tokens op een security lijken (12:40). De interviewer vraagt ook nog of Coinbase losser is geworden met de acceptatie van nieuwe projecten. In de afgelopen jaren heeft Coinbase namelijk meer dubieuze cryptocurrencies toegevoegd dan in de jaren daarvoor. Het ontwijkende antwoord van Armstrong is wat ons betreft veelzeggend.

Toch zijn er ook voldoende argumenten die in het voordeel van Armstrong en Coinbase spreken. Zo heeft Coinbase meer dan 30 keer vergaderd met de SEC, zonder resultaat. Armstrong heeft ook nog nooit een ontmoeting met Gensler gehad. Daarnaast zijn sommige statements van de SEC in conflict met die van de CFTC, de toezichthouder op commodities.

Genoeg om over na te praten dus! Peter is in de community een discussie gestart: laat even weten wat jij van dit interview vindt!